Alcoa jantları hafifliği ve uzun ömrü ile öne çıkıyor

Alcoa jantları hafifliği ve uzun ömrü ile öne çıkıyor

Otobüs üreticilerinin jant ile ilgili öncelikli tercihlerinin Alcoa olduğunu ifade eden Arconic Türkiye Satış Müdürü Murat Yıldırım, “Alcoa’nın ilk olarak ekonomik faydalarını belirtmek gerekirse hafiflik avantajından bahsetmemiz önemli. Çünkü Alcoa jantlar bir otobüste diğer rakiplerine göre ortalama 120 kiloluk bir hafiflik avantajı sağlıyor. Bu da aracın sahip olduğu ağırlığı hafifletip kullanıcıya daha fazla ağırlık taşıma imkanı sunuyor. Alcoa jantların yuvarlanma direncinin az olması yakıt tüketiminde

Arconic Türkiye Satış Müdürü Murat Yıldırım, “Alcoa jant  8 bin ton presle tamamen dövme teknolojisiyle üretiliyor. Mono blok üretim olduğu için jantta hiçbir kaynak yeri bulunuyor. Yuvarlanma direnci düşük. Yani yolda gittiği zaman hiçbir dirençle karşı karşıya kalmıyor. Aynı enerjiyle daha fazla yol kat ediyor. Sattığımız ürünü 5 yıl sınırsız kilometre garantisiyle satıyoruz. Ortalama ömrü yaklaşık 20 yıl. Avrupa’da 20 yıl kullanan var. Çünkü jantı değiştirmek ciddi maliyet oluşturuyor. Alcoa janta sahip bir araç ikinci elde daha yüksek bir değere sahip oluyor” diye konuştu.  

GRUBUN 25 MİLYAR EURO TOPLAM CİROSU VAR

Murat Yıldırım şöyle devam etti: “Grubun 25 milyar euro toplam cirosu var. Ağır vasıtaya yönelik jant grubunun toplam cirodaki payı yaklaşık yüzde 10. Alüminyum kullanan birçok farklı sanayi için yarı mamul, mamulü kendi boksit madeninden üreten bir firmadan bahsediyoruz. Sadece ağır vasıta jantı üreten bir şirket değiliz Airbus, Boeing bütün uçakların gövdesini ve bağlantı elemanlarının büyük bir kısmını biz yapıyoruz. Kullandığımız telefonların gövdesi alüminyumdur onunda tedarikçisi Alcoa’dır.”

Türkiye’de Alcoa’nın üretiminin olmadığını belirten Yıldırım, “Avrupa, Ortadoğu ve Afrika’nın tüm ihtiyacı Macaristan fabrikamız üzerinden karşılanıyor. Fabrika Budapeşte’ye 70 uzaklıkta bulunuyor. Şu an için Türkiye’de üretim planına yönelik bir çalışma yok. Pazardaki gelişmeler neler getirir şu anda söylemek zor. Yatırım için teşviklerde büyük önem taşıyor” dedi.

TÜRKİYE PAZAR PAYIMIZ YÜZDE 10

Yıldırım, “Alüminyum jantların Türkiye pazarındaki kullanım oranı yüzde 10’lar seviyesinde. Ama bu payı yakın zamanda satışlarımızı artırarak çok daha ileri seviyelere taşıyacağız. Çünkü kullanıcılar artık Alcoa jantların ekonomik tarafını daha çok görmeye başladılar” dedi.

ADR’Lİ ARAÇLARIN ÖZELLİKLE TERCİHİ ALCOA

Murat Yıldırım, ADR’li araçların özellikle Alcoa jantları tercih etmesinin nedenini şu şekilde açıklıyor: “Bunun en önemli sebebi güvenlik. Çünkü lastik patladığı zaman araç durana kadar belli bir süre geçiyor. Jantın üzerinde araç gitmeye devam ediyor. Çelik jantlı araç lastik patladığında durana kadar sürtünmeden kaynaklı olarak kıvılcım çıkarabiliyor bu da ADR’li bir araç için tehlike oluşturabiliyor. Oysa ki alüminyum jant kullanan araçlar sürtünme ile birlikte kıvılcım çıkarmadığı için güvenlikten dolayı tercih ediliyor."

TREYLERDE AVANTAJ

Ürünler geliştirilmeye devam ediliyor” açıklamasını da yapan Yıldırım, “Yeni ürünler daha da hafifleyecek. Şu anda bir treylerde jant sayısına göre ortlalama 228-400 kilo arasında hafiflik sağlanıyor ve bu avantaj ile nakliyecilere daha fazla yük taşıma imkanı sunuyoruz” dedi.