“Blockchain teknolojileri lojistikte yoğun iletişim ve onay süreçlerini hızlandıracak”

“Blockchain teknolojileri lojistikte yoğun iletişim ve onay süreçlerini hızlandıracak”

UTİKAD Genel Müdürü Cavit Uğur, İstanbul Ticaret Üniversitesi Sütlüce Yerleşkesi’nde "Lojistik ve Dış Ticaret Süreçlerinde Blockchain Teknolojisi" konulu çalıştaya katıldı. UTİKAD Genel Müdür Cavit Uğur, blockchain’in lojistik süreçlere olası etkileri ve entegrasyonu konulu bir sunum gerçekleştirdi. Blockchain teknolojilerin birçok sektörde olduğu gibi lojistik sektöründe de kullanılacağını belirten Uğur; bu teknolojiyle süreçlerin pratikleşeceğini söyledi.

UTİKAD Genel Müdürü Cavit Uğur, "Doğu Afrika’dan bir donmuş ürünü Avrupa’daki bir limana getirmek istediğinizde 30 tane farklı onay mekanizmasından onay almanız gerekiyor ve paydaşlar arasında 200 kere iletişim kurulması gerekiyor. Yani ‘talimat’, ‘yüklendi’, ‘çıktı’, ‘ihbar’ gibi. Bu işlemlerin her biri için onay da alınması gerekiyor. Gümrüklerden, gıda ve tarım bakanlıklarından onay alınmalı. Bu donmuş gıda konteyner içinde gideceği için ısı takibinin otomatik yapılması lazım, gemi kaptanına bırakmamak lazım. Bu çok ciddi bir operasyonel ve dokümantasyonel gitti geldi” dedi ve ekledi: “Bizim mesleğimizde sahte konşimento kullanımı maalesef çoktur. Blockchain teknolojiler sahte konşimentoyla mücadelede faydalı olacaktır. Konşimento hala değerli bir evrak, özellikle deniz taşımacılığında. Blockchain teknolojileri lojistik sektöründeki tüm bu yoğun iletişim ve onay süreçlerini hızlandıracaktır” dedi.

Bazı taşıma türlerinde dokümanı hazırlamak için ödenen maliyetin taşımanın toplam maliyetinin yüzde 15’i ile yüzde 50’si arasında olduğunu aktaran Cavit Uğur, "Göndericiler, taşıyıcılar, gümrük işletmeleri, bankalar, limanlar, terminaller ve alıcılar bu süreçten çok ciddi faydalar sağlayacak. Göndericiler ve alıcılar blockchain teknolojisiyle malın orijinini, gerçek fiyatını görebilecek. Anlık takip edebilecek, hakikaten bu mal Çin’de mi üretilmiş yoksa Bangladeş’te mi? Tahsilatlar daha demokratik ortamlarda yapılacak" diye konuştu.

Etiketler :