400 adet treyler ve 120 çekici alacağız, 100 şoföre daha istihdam yaratacağız

400 adet treyler ve 120 çekici alacağız, 100 şoföre daha istihdam yaratacağız

Mars Logistics Grup olarak 2019’da 1.8 milyar TL ciro elde ettiklerini söyleyen Mars Logistics Karayolu ve Demiryolu Taşımacılığından Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Gökşin Günhan, 2020’da 37 milyon euro yatırım yapacaklarını ve istihdamda yüzde 10 artış sağlayacaklarını söyledi.

ÖZEL RÖPORTAJ - Mars Logistics Grup’un 2019 yılını 1.8 milyar TL ciro ile kapattığını belirten Mars Logistics Karayolu ve Demiryolu Taşımacılığından Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Gökşin Günhanwww.yesillojistikciler.com'a özel açıklamalarda bulundu. 2019’un Mars Logistics açısından iyi geçtiğini, karayolu ve demiryolu taşımacılığı tarafında euro bazında yüzde 13 civarında büyüme kaydettiklerini ifade eden Gökşin Günhan, “Her yıl hemen hemen aynı oranda büyüyoruz. 2019’a iyi kontratlarla girdik. O nedenle dalgalanma olmadı. Mars Logistics olarak biz işler iyi gittiğinde de çok yüksek oranda büyümüyoruz. Bizim büyüme ile ilgili bakışımız şöyle: Sağlam olsun, garanti olsun, iş modeli olsun. Bazen çok büyük fırsatlar geliyor, onlara imtina ediyoruz. Yani alt ve üst büyüme hedeflerinin arasında kalmaya çalışıyoruz. Kurulduğumuz günden bu yana sağlıklı ve sürdürülebilir büyümeye inanıyoruz. 

“HİZMET VERDİĞİMİZ BÖLGELERDE YÜKLERİN YÜZDE 10-15’İNE DOKUNUYORUZ”

Lojistiği yağmura benzettiğini belirten Günhan, “Dünya yüzeyine yıl boyunca düşen yağmur hep aynı orandadır. Sadece yağdığı yer değişir. Lojistikte de durum aşağı yukarı böyledir. İhracat artar, ithalat azalır ya da tersi bir durum yaşanır. Ama taşınacak mal miktarı ve büyüme olasılığı üç aşağı beş yukarı bellidir. Mars Logistics, hizmet verdiğimiz bölgelerde yüklerin yüzde 10-15’ine dokunuyor. Yani özetle 2019 bizim açımızdan kötü geçmedi” diye bilgi verdi. 

“İSPANYA’DA YENİ BİR YAPILANMAYA GİTTİK”

Sektör olarak en çok otomotiv ve tekstil taşımalarında büyüdüklerini ifade eden Günhan, ülke bazında ise İspanya, İngiltere, Almanya, Fransa ve İtalya hatlarında yoğun seferler gerçekleştirdiklerini belirtti. Türkiye-İspanya arasında yapılan karayolu taşımacılığının yüzde 60’ının Mars tarafındna gerçekleştirildiğini vurgulayan Günhan, İspanya’da yakın zamanda yeni bir yapılanmaya gittiklerini ve 8 kişilik bir ekip kurduklarını anlattı. Günhan ayrıca bu ekibin hem Mars Logistics’in işlerini yapacağını hem de İspanya’da bağımsız bir lojistik şirketi gibi çalışacağını vurguladı. 

“2019’DA GİDİŞ-DÖNÜŞ TOPLAM 35 BİN SEFER YAPTIK”

Mars Logistics’in 2019’da gidiş-dönüş toplam 35 bin sefer gerçekleştirdiğini belirten Günhan şöyle devam etti: “Taşımalarımızda ağırlıklı Ro-Ro hattını kullanıyoruz. Bir de tren hattımız var. İki tip trenimiz var. Bunlardan biri konteyner taşıyor. Konteyner taşıyan trenimiz Halkalı-Kaldenkirchen (Almanya) hattında çalışıyor. Hollanda sınırında olan bu şehre haftada iki tane tren gidiyor. Trenlerin her birinde 36 tane konteyner var. Haftada 72 adet konteyner götürüyor. Yani 72 tane gidiyor, 72 tane geliyor. Bu hattın Ro-Ro ile bağlantısı yok. Bir de Trieste-Lüksemburg arasında bir tren hattımız var. Bu hatta da TIR römorkları taşıyoruz. Haftada 12 sefer gidip 12 sefer geliyor.” 

Günhan, 2020’de 400 treyler, 120 adet de çekici alacaklarını söyledi. Bu alımın dışında filoda yenileme de yapacaklarını belirten Günhan, bu operasyonlar sonunda filolarında 2 bin adet treyler ve 700 adet çekici olacağını kaydetti. 

MARS LOGISTICS, ÇEKİCİ VE TREYLER ALIRKEN TOPLAM SAHİP OLMA MALİYETİNE DİKKAT EDİYOR

Mars Logistics’in araç filosuna çekici ya da treyler alırken nasıl bir kriter uyguladığını ise Günhan şöyle açıkladı: “Biz de çekici ve treyler alımına rakamlar karar veriyor. Bütün karar kriterlerini sayısal hesaba döküyoruz. Toplam sahip olma maliyeti çok önemli. Herhangi bir markaya bağımlılığımız yok. Biz en ucuzu almıyoruz, toplam sahip olma maliyeti bizim için en iyi olan aracı filomuza katıyoruz” diye konuştu. 

“İSTİHDAMI YÜZDE 10 ARTTIRACAĞIZ”

Mars Logistics Grup olarak 2020’de toplam 37 milyon euro yatırım yapacaklarını ve istihdamda yüzde 10 artış sağlayacaklarını vurgulayan Günhan, “Şu an firmamızda 1.531 çalışanımız var. 2020’de istihdamda yüzde 10 artış olacak. Karayolu şirketimize 120 çekici alacağımız için 100 sürücü ve 50 beyaz yaka için istihdam sağlayacağız. Beyaz yaka alımında sayı genellikle aldığımız ihalelere göre şekilleniyor” dedi. 

“YURTİÇİNE MERKEZLER AÇACAĞIZ”

“Şu an toplam 170 bin metrekare depolama alanımız bulunuyor. Depo ile ilgili arayışlarımız devam ediyor” diyen Günhan, açıklamalarına yurtiçi taşımacılık ile ilgili çalışmaları hakkında bilgi vererek devam etti: “Yurtiçinde Milk Run  ve cross-dock işleri yapıyoruz. Yurtiçinde büyüme hedeflerimiz var. Türkiye’nin çeşitli lokasyonlarında dağıtım merkezleri kurma planımız var Yakın zamanda Eskişehir’de bir toplama merkezi açtık. Buradaki amacımız iki işi bir araya getirmek. Örneğin şirket Anadolu’da ihracat yapıyor. O malı şirket İstanbul’a getirecek ki, ben de gideceği ülkeye götüreyim. Ama bizim İstanbul dışında da depolarımız olursa ihracatçı firmanın malını İstanbul’a getirmesine gerek kalmayacak. Çünkü biz o malı yerinde alıp gideceği ülkeye taşımasını gerçekleştireceğiz. Yani yurtiçinde kuracağımız dağıtım merkezleri sayesinde hem Anadolu’daki ihracatçı müşterilerimize yakın olacağız hem de onların ihracat süreçlerini kolaylaştıracağız. Bunun ilkini Eskişehir’de açtık. Diğer illerde için de araştırmalarımız sürüyor.”

Etiketler :