Otizmlilerin konuşma güçlüğünü yenmesi için Tolkido projesini geliştirdi, Mercedes-Benz Türk’ten ödül aldı

Otizmlilerin konuşma güçlüğünü yenmesi için Tolkido projesini geliştirdi, Mercedes-Benz Türk’ten ödül aldı

Otizmli çocukların konuşma güçlüğünü yenmelerine yardımcı olan Tolkido’yu geliştiren ve kuran Can Yıldız, bugüne kadar 6 bine yakın çocuğa ulaştıklarını ve 20’den fazla ulusal ve uluslararası alanda ödüle layık görüldüklerini söyledi.

ÖZEL RÖPORTAJ - Mercedes-Benz Türk’ün düzenlediği bu yılki StartUP yarışmasında birçok önemli projeye ödül verildi. Bu projelerden Can Yıldız’ın otizmli çocukların konuşma güçlüğünü aşabilmeleri için geliştirilen Tolkido projesi Jüri Özel Ödülü aldı. www.yesillojistikciler.com olarak Tolkido’nun kurucusu Can Yıldız ile bir araya geldik. 

OTİZM KONUŞMA GÜÇLÜĞÜ

Bilindiği gibi otizm çağımızın en önemli konularından birini oluşturuyor. Çünkü otizmli çocukların sayıları gün geçtikçe artıyor. Uzmanlar, otizmli bir çocuğun yüzde 100 iyileşmesenin mümkün olmadığını söylüyor. Ancak uzmanlanlar, otizmli çocukların iyileşmesinde eğitimin tek yöntem olduğunun da altını çiziyor. Otizm Sepktrum Bozukluğu veya Yaygın Gelişimsel Bozukluklar adı verilen otizmin en belirgin özelliklerinden birisi konuşma güçlüğü. Diğer önemli konu ise sosyal yaşamda sorunlar yaşaması. Konuşma güçlüğü beraberinde öğrenme güçlüğü de getiriyor. Aileler çocuklarına bir iki kelime, bir iki cümle öğretebilmek için adeta çırpınıyor. Öte yandan çocukların sosyal gelişimde sorunlar yaşaması da aileleri en çok düşündüren konuların başında yer alıyor. Bir şeyler öğretebilmek ve konuşturabilmek için türlü yöntemler uygulayan aileler, en ufak çözümün dahi peşinde koşuyor.

Tolkido’nun korucusu Can Yıldız, ‘otizmli kuzenimi nasıl konuşturabilirim nasıl bişeyler öğretebilirim’ diyerek yola yola çıkıyor ve Tolkido’yu geliştiriyor. Peki nedir Tolkido?

SES ÇIKARTAN KARTLAR

Can Yıldız, Yaşar Üniversitesi’nde Bilgisayar Mühendisliği Bölümün’nde okurken Amcasının otizmili kuzenine bir şeyler öğretebilmek için yüzlerce görsel kart aldığını görüyor. Can Yıldız, bu kartların çocuğun çok dikkatini çekmediğini görüyor. Amcası, ses çıkartan nesnelerin çocuğun ilgisini daha çok çektiğini söylüyor ve ekliyor: Bu kartlar da oyuncaklar gibi ses çıkartsa dikkatini çeker diyor. 

Can Yıldız da kartları nasıl sesli hale getirebilirim diye düşünmeye başlıyor. Üniversiteden arkadadaşı aynı zamanda şu anki ortağı olan Kağan Karadoğan ile birlikte proje geliştirmeye başladı. Tam da bu süreçte İzmir’e bir girişimcilik yarışması düzenleniyor. Bu yarışmaya katılmak için Tolkido’nun bir prototipini yapıyorlar. 

TOLKİDO NEDİR?

Can Yıldız Tolkido’yu şöyle anlatıyor: “Tolkido ile otizmli çocukların dil ve konuşma eğitimlerinde kullanılan görsel eğitim kartlarını, aile ve öğretmen tarafından geliştirilebilir ve seslendirilebilir hale getiren bir eğitim materyalidir. Sadece kartlarla sınırlı kalmayıp, çocuğun yaşam alanındaki her nesneyi de sesli hale getiren özel bir teknolojiyi içinde barındıran Tolkido, öğrenme sürecini hızlandırıyor ve evde özel eğitim imkanı sağlıyor. Ürettiğimiz teknoloji sayesinde ailelerin üzerindeki yükün hafiflemesine katkıda bulunuyoruz. Anne ve babaların eğitim ve bakım sürecine eşit katılımını teşvik ediyoruz.”

MERCEDES-BENZ TÜRK’TEN ÖZEL ÖDÜL

Mercedes-Benz Türk’ün StartUP yarışmasına geçen yıl da başvurduklarını söyleyen Yıldız, o zaman ellerinde bir peluş oyuncaklı prototipin olduğunu ve ilk 60’a kaldıklarını vurguladı. Geçen bir yıllık süre içinde çok önemli yol katettiklerini ortaya iyi bir proje çıkarttıklarını anlatan Yıldız, finale kaldıklarını ve jüri özel ödülünün sahibi olduklarını hatırlattı. 

6 BİNE YAKIN ÇOCUĞA ULAŞTIK

Can Yıldız, bugün 8 yaşında olan kuzeninin Tolkido sayesinde kelime hazinesinin çok genişlediğini belirtiyor. Ailelerin ve özel eğitim merkezlerinin Tolkido’yu kullanmaya başladığını belirten Yıldız, şu ana kadar 6 bine yakın çocuğa ulaştıklarını kaydetti. Yaşar Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projesi kapsamında Tolkido’nun 500 otizmli çocuk üzerinde 1.5 yıl denemesinin yapıldığını anlatan Yıldız, bu zamana kadar 1000 adet Tolkido satışı gerçekleştirdiklerini ve fiyatının 100 dolar olduğunu söyledi. 

ÜNİVERSİTELERLE VE ÖZEL EĞİTİM MERKEZLERİ İLE İŞBİRLİĞİ YAPIYORUZ

60 tane özel eğitim merkezi ve üniversitelerle işbirliği yaptıklarını belirten Yıldız, Tolkido’nun 3.5 yıllık bir geçmişi olduğunu ve bu süreçte 20’den fazla ulusal ve uluslararası yarışmada ödül aldıklarını sözlerine ekledi. Yıldız, son olarak yakın zamanda Tolkido’nun daha veri odaklı ikinci versiyonunu çıkartacaklarını kaydetti. 

Etiketler :