“Yılda 40 Milyon Ürünü Müşterilerimize Ulaştırıyoruz”

“Yılda 40 Milyon Ürünü Müşterilerimize Ulaştırıyoruz”

Türkiye’nin en büyük alışveriş merkezi olduklarını söyleyen Hepsiburada Operasyon Grup Başkanı Taner Timirci, Gebze’deki 100 bin metrekarelik operasyon merkezlerinde 30 farklı kategoriden 200 bin çeşit ürün bulunduğunu belirtti. 7 gün 24 saat kesintisiz operasyon yapan Türkiye’deki tek e-ticaret firması olduklarını vurgulayan Taner Timirci, “Hepsiburada olarak vizyonumuz Türkiye’nin e-ticaret alanında gelişmiş olduğunu ve yaptığımız hizmetleri hem Türk hem de dünya tüketicilerine göstermek istiyoruz” dedi.

ÖZEL RÖPORTAJ – Dünyada ve Türkiye’de internet kullanımının yaygınlaşması ile e-ticaret her geçen yıl büyümesini sürdürüyor. Türkiye e-ticaret hacminin yaklaşık 35 milyar TL büyüklüğe sahip olduğu tahmin ediliyor. Dünya e-ticaret hacminin ise 2020 yılında 900 milyar dolara yükselmesi bekleniyor. Türkiye’de e-ticaretin en önemli temsilcilerinden ve yaklaşık 20 yıldır bu alanda faaliyet gösteren Hepsiburada, şu an Türkiye’nin en büyük dijital platformlarından biri konumunda bulunuyor. www.yesillojistikciler.com olarak Hepsiburada’nın Gebze’deki dev deposunu yani operasyon merkezini ziyaret ettik. 100 bin metrekare büyüklüğündeki operasyon merkezi 7 gün 24 saat kesintisiz çalışıyor.

“MÜŞTERİLERİMİZE 14 MİLYONDAN FAZLA ÜRÜN SUNUYORUZ”

Hepsiburada Operasyon Grup Başkanı Taner Timirci, yesillojistikciler.com’a yaptığı açıklamada, kendileri için önemli olanın müşterilerine e-ticaretin sunduğu mükemmel deneyimi yaşatmak olduğunu söyledi. Müşteriye e-ticaretin mükemmel deneyimini yaşatmak Hepsiburada’nın tüm faaliyetlerinin odağını oluşturduğunu ifade eden Taner Timirci, “Kendimize Türkiye’nin en büyük alışveriş merkezi olarak görüyoruz. Neticede Hepsiburada olarak müşterilerimizin parmağının ucuna 14 milyondan fazla ürünü getiriyoruz. Müşterilerimiz, internet üzerinden sayfamıza girerek ürünleri inceleyebiliyor, karşılaştırma imkânı buluyor ve sipariş verebiliyor. Sipariş İstanbul’dan verildi ise aynı gün içerisinde veya dağıtım aralığına göre ertesi gün ürünü ulaştırıyoruz. İstanbul ve çevresi dışında Türkiye’nin farklı bölgelerinden de aldığımız siparişi aynı gün kargoya veriyoruz ve maksimum 2 gün içerisinde teslimatını yapıyoruz” dedi.

“7 GÜN 24 SAAT KESİNTİSİZ OPERASYON YAPAN TÜRKİYE’DEKİ TEK E-TİCARET FİRMASIYIZ”

Gebze’deki 100 bin metrekarelik Hepsiburada tesisinin Türkiye’deki en büyük e-ticaret operasyon merkezi olduğunu vurgulayan Taner Timirci şunları söyledi: “Toplam 100 bin metrekare kapalı alana sahip operasyon merkezimizi 2016 yılında devreye aldık. Tesisimiz 7 gün 24 saat durmaksızın çalışıyor. 7 gün 24 saat kesintisiz operasyon yapan Türkiye’deki tek e-ticaret firmasıyız. Dolayısıyla sitemiz sürekli açık olduğu gibi verilen siparişler de siparişten ortalama 1 saat sonra kargo şubelerine teslim ediliyor. Biz Hepsiburada olarak kendimizi sürekli geliştirmeyi ve müşterilerin beklentilerini daha iyi bir şekilde karşılamaya odaklanıyoruz.”

“DAĞITIMDAKİ SORUNLARI GİDERMEK İÇİN KENDİ DAĞITIM ŞİRKETİMİZİ KURDUK’

“E-ticaretin önündeki engellerden biri dağıtım süreçlerindeki sıkıntılar. E-ticarette patron nihai tüketicidir. Geri bildirimlere bakıldığında en büyük sıkıntının dağıtım süreçlerinde yaşandığını gördük. Dağıtım süreçlerinde sıkıtımız; paketlerin geç gitmesi, paketlerin sadece mesai saatleri içinde teslim edilebilmesi, hafta sonu dağıtım yapılamaması, zaman aralıklarının seçilememesi, aynı gün teslimatın kaliteli bir şekilde yapılamaması idi. Bu problemin de bir şekilde çözülmesi gerekiyordu. Biz de bu alana yatırım yaparak müşterilerimizin beklentilerini çözmeye karar verdik ve geçtiğimiz yıl kendi dağıtım şirketimiz olan Hepsiexpress’i kurduk. Kendi sonuçlarımıza baktığımız zaman, müşterilerimize sunduğumuz servislerin kalitesi her geçen ay bir önceki aydan daha ileri gidiyor” diyen Timirci, Hepsiexpress’i faaliyete geçirdikten sonra İstanbul ve Kocaeli’deki paketlerin yüzde 95’ten fazlasını kendilerinin dağıtmaya başladığını belirtti.

HEPSİEXPRESS OLARAK ÖNCELİĞİMİZ HIZLI, DAKİK, PRATİK DAĞITIM”

Hepsiexpress’in hizmetlerini başka müşterilere de açtıklarını kaydeden Timirci, Hepsiexpress ile çalışmak isteyen firmalara da dağıtım hizmeti verebiliyoruz. Hepsiexpress logosunda olduğu gibi hızlı, dakik, pratik dağıtım önceliğimiz. Amacımız müşterilerimize en hızlı şekilde siparişlerimizi ulaştırmak. Bu hizmeti verirken de amacımız herhangi bir hasara neden olmadan bu hizmeti gerçekleştirmek. Öte yandan imkân dahilinde müşterilerimize dağıtım zaman aralığını da seçtirerek tüm gün ürünlerinin gelmesini beklemelerinin de önüne geçmeye çalışıyoruz. Hafta sonları ve mesai saatleri dışında da dağıtım yapıyoruz” diye bilgi verdi.

“OPERASYON MERKEZİMİZDE 200 BİN ÇEŞİT ÜRÜN VAR, DAĞITIMDA ELEKTRİKLİ ARAÇLAR KULLANMAYA BAŞLADIK”

Müşterilerin beklentilerini karşılayacak her türlü gelişmeyi kendi içimizde yaratarak bu yönde adımlar atıyoruz. Her geçen gün ürün çeşitliliğimiz artıyor. Operasyon merkezimizde 30 farklı kategoriden 200 bin çeşit ürün yer alıyor” diyen Timirci şöyle devam etti: “Biz dağıtımlarımızı çevreciliği de gözeterek yapıyoruz. Örneğin, siparişleri olabildiğince konsolide ederek tek pakette müşterilerimize ulaştırmayı önemsiyoruz. Tesisimizdeki 100 bin metrekarelik depolama alanında farklı noktalardaki ürünleri tek bir noktaya getirip bunları ürün çeşitliliği müsaade ettiği sürece birleştirerek kargoya veriyoruz. Kullandığımız paket ve ambalaj malzemelerin sayısını azaltmaya çalışıyoruz. Öte yandan dağıtım süreçlerimizde de elektrikli araçlar kullanmaya başladık. Kendi dağıtım ekiplerimizle elektrikli araçlar kullanarak çevreye verilen zararı azaltıyoruz. Toplam şu an taşımacılık yapan 170 aracımız var ve bunların 4 tanesi elektrikli. Bu elektrikli araçları 2 ay önce devreye aldık. Sen derece başarılı sonuçlar elde ediyoruz. Bundan sonra da kendi yapacağımız yatırımlarda elektrikli araçları tercih edeceğiz.”

“İKİ SATIŞ KANALINI KULLANAN TÜRKİYE’DEKİ TEK E-TİCARET PLATFORMU BİZİZ”

Gebze’deki operasyon merkezlerinin şu an yeterli olduğunu ancak ilerleyen zamanda hem İstanbul’da hem de farklı illerde benzer ancak daha küçük ölçekli depo yatırımları yapabileceklerini söyleyen Timirci, “Operasyonlarımızın yüzde 30’u İstanbul ve çevresinde gerçekleşiyor. Kalan kısım ise İstanbul dışındaki çevrelerde yapılıyor. Bizim modelimizde iki satış kanalımız var: Sitede Hepsiburada’nın olduğu ürünler var. Hepsiburada’nın satıcı olduğu tüm ürünler operasyon merkezimizden tüm Türkiye’ye dağıtılıyor. Bunun dışında Pazaryeri yeri operasyonumuzda çalıştığımız 12 bin adet satıcı firmalarımız var. O firmalarımızın ürünleri direkt kendilerinden kargo firmaları vasıtasıyla nihai tüketiciye ulaştırılıyor. Orada da örneğin, Adana’daki satıcımızdan Erzurum’a, İstanbul’dan Ankara’ya da sevkiyat olabiliyor. Neticede biz Hepsiburada platformu üzerinde yapılan tüm işlemlerden müşterilerimize karşı sorumluyuz. Bu modele sahip olan Türkiye’deki tek e-ticaret platformu biziz. Yani 100 milyon TL yatırım yapan ve 100 bin metrekare deposu olan, istihdam yaratan, bir de Pazaryeri modeli olan. Diğer firmalara baktığınız zaman genellikle Pazaryeri ağırlıklı. Yani yatırım yapmadan sadece dijital platform üzerinden bu işlemleri yapmaya çalışıyorlar. Her ikisinin de zahmetli tarafları var. Ama biz Hepsiburada olarak müşteri deneyimize çok önem veriyoruz. Sonuçta hangisi olursa olsun müşterinin beklediği hizmeti alması bizim sorumluluğumuzda. Müşteriye karşı satıcının da yaptığı her hareketten de kendimiz sorumluyuz. Her ikisinde de kalite ve beklentiyi üst düzeye çıkarmak için, üst düzeyde çaba sarf ediyoruz. Her ikisinin de benzer seviyelerde olduğunu söyleyebilirim. Çünkü hiçbirinin diğerinden kötü olmasına biz müsaade etmiyoruz. Bir yerde kendi kendimizle de rekabet ediyoruz. Aynı ürünü satıcılar da biz de satabiliyoruz. Tercihi de müşterinin kendisine bırakıyoruz” diye konuştu.  

“1000 KİŞİ ÇALIŞIYORUZ, YILDA 40 MİLYON ÜRÜNÜ MÜŞTERİLERİMİZE ULAŞTIRIYORUZ”

Operasyon merkezlerinde toplam 1.000 kişinin çalıştığını kaydeden Timirci, yıllık 40 milyon adet ürünü müşterilerine ulaştırdığını ifade etti. İğneden ipliğe her şeyin satışını yaptıklarını vurgulayan Timirci, ev ve araba dahil 200 bin çeşit ürünün satışını yaptıklarını kaydetti. Timirci, “Sonuçta satılabilecek olan her şeyi satıyoruz. Hepsiburada olarak diyoruz ki, her şey ayağınıza gelsin. İstediğiniz şeyi internette bulup bizim platformda sipariş verebilirsiniz” dedi.

“TÜRKİYE’DE GERÇEKLEŞTİRDİĞİMİZ BAŞARI HİKAYESİNİ YURTDIŞINDA DA GERÇEKLEŞTİRMEYİ ARZU EDİYORUZ”

Hepsiburada olarak yurtdışından da siparişler aldıklarını söyleyen Timirci, yurtdışı siparişlerin şimdiye kadar odaklandıkları bir alan olmadığını ancak artık yurtdışı siparişlere de ağırlık vereceklerini ifade etti. Timirci şunları söyledi: “Hepsiburada olarak vizyonumuz Türkiye’nin e-ticaret alanında gelişmiş olduğunu ve yapılan hizmetleri hem Türk hem de dünya tüketicilerine göstermek istiyoruz. Uluslararası rakiplerden hiçbir eksiğimiz ve farkımız yok. Türk insanının, Türk yeteneğinin, Türk tekniğinin diğerlerinden üstün olduğu taraflar da eksik olduğu taraflar da var. Türkiye’de gerçekleştirdiğimiz başarı hikayesini yurtdışında da gerçekleştirmeyi arzu ediyoruz. Bizim için önemli olan yaptığımız işe en iyi şekilde odaklanmak. Sonuçta Türkiye’ye her gelecek uluslararası oyuncu ya da oyuncular Türk müşterisine katkı sağlaması söz konusu olacaksa sektör için bu tür şeyler faydalı olacaktır. Biz kendi alanımızda en iyi şekilde hizmet sunmaya ve kendi müşterimize en iyi müşteri deneyimini vermeye odaklanıyoruz. 18 yılı geçkindir Türkiye’de e-ticaret alanında hizmet veriyoruz. İşimizi iyi yaptığımız sürece aynı başarı ile devam edeceğiz.”

“E-TİCARETTE BAŞARILI OLMAK İÇİN ÇOK CİDDİ YATIRIM VE FİNANSMAN GÜCÜNÜZÜN OLMASI GEREKİYOR”

E-ticarette teknolojinin ve insan kaynağının çok önemli olduğunu söyleyen Timirci, “İnsanlar 3-5 kişi bir araya geldiğinde çok kolayca e-ticaret sitesi yapabileceğini düşünüyorlar. İşin aslı ise öyle değil. Çok ciddi yatırım ve finansman gücünüzün olması, bu işe gerçekten ana odağını koyup müşterinin beklentilerini karşılayacak yatırımların yapılması gerekiyor. Hem altyapı olarak hem de finansman olarak güçlü olmanız şart. Örneğin dağıtımda bir aksaklık olduğunda o dağıtımı yapabilecek bir gücünüzün ve yapınızın olması gerekiyor. Bizim işimiz marjların çok düşük seviyelerde olduğu bir perakende işi. Rekabetin inanılmaz yüksek olduğu bu sektörde müşteriye en iyi hizmeti sunabilmek için güçlü bir altyapınızın ve finansman gücünüzün olması gerekiyor. Tüm bunlarla birlikte güçlü bir insan kaynağına sahip olduğunuzda başarı gelebilir. Ama herkesin de kolaylıkla yapabileceği bir alan olmadığını söyleyebilirim” dedi.

Etiketler :