Prof. Dr. Okan Tuna

Prof. Dr. Okan Tuna

Dijital Lojistik Sektörünün Genç Girişimcisi: Bambu’da Hayat Var…

Merhabalar. Uzun bir aradan sonra tekrar bu köşede sizlerle buluşmak benim için gerçekten heyecan verici bir durum.  Hele yazdıklarımın en az 4000 bin kişi tarafından görülüyor/okunuyor olması daha da güzel. İlginize ve sevgili Genel Yayın Yönetmenim Şenel Özdemir’in desteklerine çok teşekkür ediyorum.

Bu sefer arayı çok uzun tutmuşum. 25 Şubat 2018 tarihinde yazdığım “Bambu’da Hayat Var” (http://www.yesillojistikciler.com/yazarlar/prof-dr-okan-tuna/bambuda-hayat-var/39) başlıklı yazımda;  Dokuz Eylül Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi bünyesinde hayata geçirdiğimiz Bambu Hızlandırma ve Ön Kuluçka merkezimizden bahsetmiş (Twitter adresimiz @BambuDepark) ve yazının sonunda da bu ön kuluçka merkezinde büyümesine destek verdiğimiz  lojistik ve ulaştırma sektörü ağırlıklı girişimlerden örnek vereceğimi söylemiştim.

Bunlardan ilkini bu yazımda tanıtacağım. Girişimcimizin ismi Ufuk Dündar. Henüz 23 yaşında ve geçtiğimiz ay içerisinde Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Denizcilik İşletmeleri Yönetimi Bölümünden mezun oldu. Bölümün 2.yılında yaptığı stajlar sonucunda sektör için dijital ortamda bir şeyler yapabileceğini düşünmeye başlamış ve bu konuda kendini geliştirmeye adamış. Bambu ile tanışması ise Ağustos ayının 2017 yılı. O günden bu yana; denizcilik ve lojistik sektörü bilgilerini geliştirerek bu girişiminde etkin kullanmaya çalışıyor ve yazılım anlamında da kendi takımını oluşturuyor.

Ufuk’un girişim projesi aslında çok temel bir ihtiyaca dayanmakta. Kendi ağzından aktarmak gerekirse; “Dış ticaret firmaları ile freight forwarder firmalarını bir araya getiren bir platform oluşturuyoruz. Bu platform sayesinde dış ticaret firmaları navlun teklifine daha kolay bir yolla ulaşıp aynı anda bir çok firmadan teklif alıp karşılaştırma imkanına sahip olacak, yükünün nerede olduğunu görecek ve tedarik zincirindeki hakimiyeti artacak. Freight forwarder firmaları için ise çok daha az bir maliyete daha fazla müşteriye ulaşma fırsatı sağlayacak”

Ufuk’un girişimin adı “FreightTest”. Henüz yazılım aşamasında ve bu kapsamdaki testler de devam ediyor. Kıta Lojistik’te staj yaparken şu problemleri tespit ettim diyen Ufuk; “Dış ticaret firmaları için sorun navlun teklifine ulaşmada geçen uzun süreler, sürekli kapılarını aşındıran forwarder firmaları ve karşılaştırmalı teklif görebilecekleri bir platform eksikliği. Forwarder için önemli olan daha çok müşteriye daha az maliyetle ulaşmak”  arkasında da nasıl bir yöntem ile bu işi yaptıklarını şöyle aktarıyor; “Dış ticaret firması sistemimizi kullanıp kendi yüküyle ilgili gerekli bilgileri (Yükleme ve boşaltma limanı, tarih, incoterms, konteyner cinsi, adedi) girdikten sonra karşısına sistemimizdeki forwarder firmaları listelenecek. İstediği firmadan veya hepsinden bu yüklemesiyle ilgili navlun teklifi iletmelerini isteyecek. Belirleyeceği tarih aralığında forwarder firmaları bu yükle ilgili tekliflerini firmaya iletecek ve firma kendisi için en uygun şartları sunan firma ile yüklemesini yapacak”.

23 yaşındaki genç girişimcimizin,  2 yıllık uzun girişimcilik serüvenini oldukça kısa ve net bir şekilde size iletmeye çalıştım. Kendisine,  http://linkedin.com/in/ufuk-dündar-a320b5149 adresinden ulaşmak mümkün. Girişimi ile detaylı bilgi almak isteyenler ise ezgi.gulay@depark.com adresine mail atarak gerekli bilgileri alabilirler. Ufuk’ların sayısını arttırmak ve desteklemek bizim işimiz. Geleceğimizi şekillendirmek de onların işi.

Prof.Dr. Okan TUNA

Dokuz Eylül Üniversitesi  DETTO Koordinatörü

 otuna@deu.edu.tr

Önceki ve Sonraki Yazılar