“1000 adet kamyon ve çekici satarak yüzde 25 büyümeyi hedefliyoruz”

“1000 adet kamyon ve çekici satarak yüzde 25 büyümeyi hedefliyoruz”

Temsa İş Makineleri Genel Müdürü Eşref Zeka, “2017 yılında 800 adet Volvo Trucks kamyon ve çekici satışı gerçekleştirdik. 16 ton üstü pazar yüzde 3 büyürken, bizim satış hacmimiz yüzde 33 arttı. 2018’de pazarın yüzde 5-10 seviyesinde büyümesini bekliyoruz. Volvo Trucks satış hedefimiz 1000 adet, bu da yüzde 25 büyüme anlamına geliyor” dedi. RÖPORTAJ: Şenel Özdemir / senel.ozdemir@yesillojistikciler.com

ÖZEL RÖPORTAJ - Temsa İş Makinaları ile geçtiğimiz yıl Ocak ayında distribütörlük anlaşması imzalayan Volvo Trucks, bu anlaşmadan sonra kendisine önemli satış hedefleri koydu. 5 yıl içinde 3 bin adet kamyon ve çekici satmayı hedeflediklerini söyleyen Temsa İş Makineleri Genel Müdürü Eşref Zeka, Türkiye ağır ticari araç pazarının da orta vadede yeniden 30 binli adetlere çıkacağını düşündüklerini kaydetti. Geçtiğimiz yıl 800 adet kamyon ve çekici sattıklarını kaydeden Eşref Zeka, bu yılki hedeflerinin 1000 adet satış gerçekleştirmek olduğunu sözlerine ekledi. Müşterilerine değer katarak büyümeyi hedeflediklerini ifade eden Zeka, “Hedeflerimize ulaşabilmek adına 3 temel stratejimiz bulunuyor. Bayi ağını geliştirmek, ikinci el operasyonunu hayata geçirmek ve finansal çözümler ortaya koymak” dedi. İşte Temsa İş Makineleri Genel Müdürü Eşref Zeka’nın www.yesillojistikciler.com’a yaptığı özel açıklamalar…

İLK SENEMİZ OLDUKÇA YOĞUN GEÇTİ

Volvo Trucks Türkiye distribütörlüğünü 2017 Ocak itibariyle bünyemize kattık. İlk yılımızda organizasyonun yapılandırılması ve entegrasyonu, orta ve uzun vadeli hedeflerin belirlenmesi önceliğimizdeydi. Özellikle satış sonrası hizmetler alanında markamızı rakiplerden ayrıştıracak, hızlı, güvenli ve etkin hizmet sunabilmek ana hedeflerimiz arasında. Bayi ağının geliştirilmesi ve yapılandırılması, bu çerçevede markamızın gelecekteki hedeflerine ulaşması adına en önemli adımların başında geliyor. Tüm bu çalışmaları dikkate aldığımızda ilk senemiz oldukça yoğun geçti diyebiliriz.

AĞIR TİCARİ ARAÇ PAZARI ORTADA VADEDE 30 BİNLER SEVİYESİNE GERİ DÖNÜŞ YAPACAKTIR

Son iki senedir, ağır ticari araçlar pazarı, çekici segmentinin daralmasıyla potansiyelinin çok altında seyrediyor. Geçici olduğunu düşünüyorum. Toplam ağır ticari araçlar pazarı 2017 yılında 18 binler  bandındaydı, 30 binler seviyesine orta vadede geri dönüş yapacaktır.

2017’DE 800 ADET VOLVO KAMYON VE ÇEKİCİ SATTIK, BU YILKİ HEDEF 1000 ADET

2017 yılında 800 adet Volvo Trucks kamyon ve çekici satışı gerçekleştirdik. 16 ton üstü pazar yüzde 3 büyürken, bizim satış hacmimiz yüzde 33 arttı. İlk yılımız açısından önemli bir başarı ve büyüme hedefimizi de destekliyor. Satışlarımızın yüzde 60’ı çekici, yüzde 40’ı ise inşaat kamyonu olarak gerçekleşti. 2018’de pazarın yüzde 5-10 seviyesinde büyümesini bekliyoruz. Volvo Trucks satış hedefimiz 1000 adet, bu da yüzde 25 büyüme anlamına geliyor.

5 YIL İÇİNDE 3 BİN ADET KAMYON SATIŞINA ULAŞMAYI HEDEFLİYORUZ

Volvo Trucks’ın pazar payı iş birliğimiz başlamadan önce yüzde 2 ile yüzde 3 arasında değişkenlik gösteriyordu. Bu iş birliğinin ilk yılı olan 2017 sonu itibariyle de Volvo Trucks’ın pazar payını yüzde 4.2’ye çıkardık. 2018 için hedefimiz 1000 adet kamyon satışıyla 16 ton üzeri  pazarda yüzde 5 paya, 5 yıl içerisinde de 3 bin adede ve yüzde 10 pazar payına ulaşmak.

HEDEFİMİZ MÜŞTERİLERİMİZE DEĞER KATARAK BÜYÜMEK

Orta ve uzun vadede öncelikli hedefimiz, müşterilerimize değer katarak büyümek. Bu noktada Volvo Trucks, bütün çözüm ortaklarımız için çok doğru bir ürün. Volvo Trucks, kalite, güvenlik ve çevreye saygı değerleriyle yola çıkmış bir marka ve bu sözünün hakkını sonuna kadar veriyor. Yüksek operasyonel süre, düşük yakıt tüketimi ve yüksek ikinci el değeriyle ön plana çıkıyor. Bu özelliklerin tamamı, iş ortaklarımızı rekabette öne çıkarıyor.

TÜRKİYE AĞIR TİCARİ ARAÇ PAZARINA YÖNELİK ÖNGÖRÜ

Türkiye’de halihazırda devam eden projelerle beraber, uygulamaya geçiş evresinde bulunan mega projelerden ötürü inşaat sektöründeki hareketliliğin devam edeceğini öngörüyoruz. Özellikle 3.Havalimanı inşaatıyla başlayan ve bunların ardılı olan yol, köprü vb. oluşumların inşaat sektöründeki ivmeyi yukarı yönlü hareket ettirmeye devam edeceğini düşünüyoruz.

2016 yılında Euro 5’ten Euro 6’ya geçişte yeni teknolojiler ile beraber gelen fiyat artışı , lojistik sektöründe jeopolitik riskler nedeniyle olumsuz yönde gelişen pazar dinamikleri çekici pazarında bir daralma meydana getirdi.  Filo yenilemeleri 2016 yılının ortalarında hareketlense de, istenilen seviyeyi henüz yakalayamadı. Özetle, 2018’de inşaat segmenti güçlü konumunu kurur, uluslararası taşımacılıkta ise araç yenilemelerinin getireceği ivme ile bir miktar büyüme yaşanır.

3 TEMEL STRATEJİMİZ VAR

Hedeflerimize ulaşabilmek adına 3 temel stratejimiz bulunuyor. Bayi ağını geliştirmek, ikinci el operasyonunu hayata geçirmek ve finansal çözümler ortaya koymak. Orta-uzun vade hazırlıklarıyla başarılı geçen 2017’den sonra odağımızda bulunan bu konuların, Volvo Trucks’ın pazar payını yükselteceğini düşünüyoruz. Temsa İş Makinaları’nın sahip olduğu satış ve satış sonrası hizmetler tecrübesinin de bu konuda çok önemli bir etken olacağının da altını çizmekte fayda var.

2019’DAN İTİBAREN 20 ÜZERİ NOKTADA MÜŞTERİLERİMİZE HİZMET VERMEYİ PLANLIYORUZ

Bildiğiniz gibi Volvo Trucks, globalde AB Volvo tarafından yönetilen bir marka olmakla birlikte, AB Volvo tarafından yönetilen diğer markalarla herhangi bir bağlantısı bulunmamaktadır. Temsa İş Makinaları, Volvo Trucks markasını Türkiye’de yöneten münhasır dağıtıcıdır. Bu çerçevede de Volvo Trucks bayi ve servis ağı yapısına yönelik olarak 2018 ve sonrasını için bayi ve yetkili servis ağını şekillendirmek üzere gerekli adımları atıyoruz. Müşterimize en iyi şekilde hizmet verebilmek ve bölgesel pazarlar dışında müşterinin bulunduğu hizmet noktalarını da kapsayacak şekilde ağımızı şekillendiriyoruz. 2019 yılından itibaren 20 üzeri noktada müşterilerimize hizmet vermeyi planlıyoruz.

YAKIT TASARRUFUNDA ÖNCÜYÜZ

Volvo Trucks, yakıt tasarrufu hususunda öncü bir firma. Bu öncülüğünü de teknolojik ve inovatif çözümlerine dayandırıyor. Bu konuyu açabilmek için biraz da teknik detaylara inmek gerekiyor.

Tüm D13 motorlarda yeni Common Rail enjeksiyon sistemi, 420-460 beygirlik modellerdeki artırılmış sıkıştırma oranı ve 500-540 beygirlik modellerde optimize edilmiş yeni turbo sistemi artan verimliliğe ve yakıt tasarrufuna katkıda bulunuyor. Düşük devirde bile yüksek tork veren Volvo dizel motor, güç ve yakıt tasarrufunda ön plana çıkıyor. Bunun yanında I-shift, I-see, karınca vites gibi bir çok temel ve destekleyici fonksiyon bu tasarrufa ciddi katkılarda bulunuyor.  Yakıt tasarrufu yaparken hızı korumak, maliyetleri kontrol altında tutmak ve bu ikisini dengelemek oldukça zor. Yakıtın her bir damlasının değerli olduğunu düşündüğünüzde, maliyetlerinizi kontrol altında tutarken doğru zamanda teslimat gibi güçlükler arasında denge kurmak Volvo Trucks ile çok kolay.

Güç aktarımında ve torkta kesinti olmadan daha yüjksek ortalama hızda daha düşük yakıt tüketimi elde etmenizi sağlayan I-shift Dual Clutch, kesintisiz vites değiştirme özelliği ile kamyonunuzun performansını artırırken, düzenli güç akışı sayesinde yine yakıt tasarrufuna ciddi katkılarda bulunuyor. Tabii ki motor içi modifikasyonlar da Volvo Trucks’ın yakıt tasarrufundaki başarısının tek faktörü değil. Doğru aks oranı, özellikle arka akslar gücü motordan alıp aracın tekerleklerine kadar ileten etkili zincirin son halkası. Örneğin, uzun yol taşımacılığında arka aksta doğru oran kullanıldığında, D13 motor ve I-shift Dual Clutch ile uyum içinde çalışan bir araç düşük devirlerde konforlu bir sürüş ve yüksek yakıt verimliliği sunmaktadır. Volvo Trucks’ın yakıt verimliliği hususunda sayılabilecek daha bir çok özelliği bulunuyor. Yakıt tasarrufu denince, şoför, hava şartları, lastikler, çekilen yük miktarı gibi faktörler de çok önemli ve göz ardı edilmemeli.

FL VE FE SERİLERİ İÇİN DE DÜĞMEYE BASABİLİRİZ

Volvo Trucks, ürün gamı itibariyle rakiplerinden bir adım öne çıkıyor. Ürün gamında Türkiye pazarına sunulan 3 ana ürün bulunuyor: FH, FMX ve FM serileri. FH serisi, talepkar uzun yol taşımacılığında ve ağır nakliye işlerinde kullanılıyor. FMX ise inşaat segmentinde, gücü ve sağlamlığı ile öne çıkıyor. FM serisi ise çok yönlülük temel alınarak üretilen bir çekici. İnşaattan uzun yol taşımacılığına kadar birçok alanda kullanılabiliyor. Bu ürünlerin hepsi müşterilerimizin ihtiyaçları doğrultusunda, terzi usülü üretilebiliyor. Tecrübeli satış ekibimiz bu ihtiyaçları çok net bir şekilde tespit ederek çözümlerimizi sunuyor. Şu an Türkiye’de satışa sunulmayan FL ve FE serileri bulunuyor. bunlar 6-16 ton arası segmentte bulunuyor ve şehiriçi dağıtımda kullanılıyor. Talep gerekli seviyeye ulaştığında FL ve FE serileri için de düğmeye basabiliriz.

DOĞALGAZ İLE ÇALIŞAN VOLVO ARAÇLAR TÜRKİYE’DE SATILACAK MI?

Volvo Trucks’ın geliştirdiği sıvılaştırılmış doğalgaz ile çalışan yeni FH LNG serisi, dizel ile çalışan FH serisi ile aynı güç ve performans ile çalışırken, maliyet tabanında da ciddi bir verimlilik sağlıyor. Performansını korurken, yüzde 20 daha az karbon emisyonu ile de karbon ayak izinizi küçültüyor.

Burada en önemli nokta, Türkiye’de LNG yükleme istasyonları. Bu istasyonların ihtiyaca cevap verebilecek, yoğunlukla kullanılan lokasyonlarda olması gerekiyor. Türkiye pazarında henüz böyle bir planımız yok ancak talep bu noktada oluşursa, müşterilerimize LNG hizmetini tabii ki sunabiliriz.

Etiketler :