1000’e yakın araç yatırımı daha yapacak! Uluslararası nakliyede gaza basacak!

1000’e yakın araç yatırımı daha yapacak! Uluslararası nakliyede gaza basacak!

984 milyon TL hizmet ihracatı yaparak “Eşya Taşımacılığı ve Lojistik Hizmetleri” alanında ilk sırada bulunan Netlog Lojistik, 2017 yılını “yapılanma ve yatırım” yılı ilan etti. Türkiye dahil dünyanın 6 ülkesinde lojistik merkezleri bulunan Netlog Lojistik, bu yıl özellikle uluslararası nakliyede gaza yüklenecek ve bu segmentteki payını 2-3 kat artıracak. RÖPORTAJ: Şenel Özdemir / senel.ozdemir@yesillojistikciler.com

ÖZEL RÖPORTAJ - Netlog Lojistik, Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) bu yıl ilk defa düzenlediği “Türkiye'nin 500 Büyük Hizmet İhracatçı Firması” araştırmasının “Eşya Taşımacılığı ve Lojistik Hizmetleri” kategorisinde ilk sırayı aldı. Netlog Lojistik’i birinciliğe taşıyan geçtiğimiz yıl yaptığı 984 milyon TL’lik hizmet ihracatı. Bünyesinde 23 şirket, 12 marka bulunan Netlog Lojistik Grubu’nun Türkiye dahil dünyanın 6 ülkesinde lojistik merkezi bulunuyor. Grup yurt dışı acente ve iş ortaklarıyla, 75 ülkede 260 tane ofisten tüm dünyaya uluslararası taşımacılık hizmeti sunuyor. Hali hazırda 1.100 adeti ısı kontrollü/frigo, 3 bin 300 araçlık dev bir filosuya sahip olan Netlog’un toplam 1.2 milyon metrekare kapalı alandan oluşan 69 tane deposu bulunuyor. www.yesillojistikciler.com olarak bu dev Türk lojistik firmasının Başkan Yardımcısı Gökalp Çak ile bir söyleşi gerçekleştirdik. İşte Netlog Lojistik Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Gökalp Çak’ın anlattıkları…

“984 MİLYON TL’LİK HİZMET İHRACATI YAPTIK”

TİM bu yıl ilk kez “Türkiye'nin 500 Büyük Hizmet İhracatçı Firması” araştırması gerçekleştirdi. Netlog olarak biz de bu araştırmanın “Eşya Taşımacılığı ve Lojistik Hizmetleri” kategorisinde birinci olduk. Geçen yıl 984 milyon TL’lik hizmet ihracatı yaptık. Avrupa’yla Türkiye arasında taşımacılığın dışında, Arap Emirlikleri, Hollanda, Belçika, İngiltere ve Amerika gibi ülkelerde lojistik hizmet sağlıyor olmamız en çok hizmet ihracatı yapan lojistik firması olmamızda önemli etkeni oluşturuyor.

2016 ZOR BİR YIL OLDU

2015 için zor bir yıl diyorduk ancak 2016 daha zor bir yıl oldu. 2016’nın zor bir yıl olacağını bekliyorduk ancak bu kadar zor bir yıl olacağını tahmin etmiyorduk. 2016 neden zor bir yıl oldu? Yıl içinde yaşanan iki seçim, bir darbe girişimi, terör olayları etkili oldu. 2016’da yüzde 20 civarında büyüdük. Küçülmeyi tabii ki öngörmüyoruz ama 2017 yılıyla ilgili bir öngörüde bulunmak istemiyorum.

İTHALAT VE İHRACAT ARASINDAKİ DENGE BOZULDU, İHRACAT FİYATLARI TAVAN YAPTI

2016’da gelişmeler uluslararası nakliyede ve yurtiçi nakliye farklı oldu. Ama bir gerçek var ki Türkiye'de bir daralma gördük. Yani tüketimde ve üretimde bir daralma gördük. İhracat fiyatları tavan yaptı. İhracat fiyatları ihracat artığından tavan yapmadı. Peki neden yaptı? İthalat durduğundan dolayı araçlar gelemedi, bu da ihracat fiyatlarını tetikledi. Araçlar yurtdışında yüksüz kalınca, Türkiye’ye dönemedi. Araçlar dönemeyincede yükler yerde kaldı bu da ihracat yükleyebilecek hazır araçların fiyatlarını tetikledi. İthalat ve ihracat arasındaki denge bozuldu ve arasındaki makas açıldı. Hele yılın son 3 ayında yerlerdeydik. İthalatta dönüş yükü bulamadığımız için Türkiye’ye ciddi anlamda boş treyler çekmek zorunda kaldık. Bu treylerleri çekmeseydik bu kez de ihracata araç veremezdik. Eskiden Türkiye’ye boş treyler çekmek büyük utançtı, kimse böyle birşey yapmayı öneremezdi bile. Bugün bizim gibi kendi blok trenlerini hareket ettiren firmalar için bu neredeyse standart bir uygulama oldu.

İNTERCOMBİ VE NETLOG GLOBAL FORWARDING; NETLOG LOJİSTİK MARKASINDA BİRLEŞECEK

Netlog’un içinde 23 tane şirket 12 tane marka var. Çok dallanıp, budaklandık bu konuda bir konsolidasyona gideceğiz . Bazı markaları konsolide ediyoruz.  Örneği gelecek yıl uluslararası nakliyede İntercombi ve Netlog Global Forwarding kalmayacak. Artık hepsi Netlog Lojistik olacak. Netlog Lojistik; depolama, yurtiçi taşımacılık, uluslararası kara üzeri nakliye, uluslararası hava ve uluslararası deniz nakliye olmak üzere 5 birimden oluşan bir şirket olacak. İntercombi şirket olarak kalacak ama bundan sonra marka olarak her şey Netlog Lojistik üzerinden gerçekleştirilecek. Şirket sayısında azalma olmayacak, hatta artış da olabilir ama marka konsolidasyona gidip 12 tane olan marka sayımızı 7’ye düşüreceğiz.

AVRUPA İLE ULUSLARARASI KARA TAŞIMACILIĞIMIZI 2-3’E KATLAYACAĞIZ

Özellikle uluslararası kara nakliyesinde önemli yatırımlar yapacağız. Uluslararası kara nakliyeyi 2-3’e katlamayı düşünüyoruz. Biz bu zamana kadar kara taşımacılığında gaza çok fazla basmadık, hep bekledik. Şu anda zaten yeniden yapılanma içindeyiz. Hem filo, hem sistem hemde kadromuza ciddi yatırım yapıyoruz. Netlog’a yeni bakış açıları getirecek arkadaşları aramıza alıyoruz, her şeyi bugünden daha iyi nasıl yaparızı tartışıyoruz.

GAZA BASACAĞIZ

Biz uluslararası kara nakliyede bu zamana kadar ne yapıyorduk? Yedek kulübesinde oturmuş bekliyorduk. Piyasada ciddi bir rekabet vardı ki, bazı konsolidasyonlar olacaktı. Biz bu süreçte diğer yatırımlarımızı ve yapılanmalarımızı tamamladık. Bu arada yanlış anlaşılmasın, uluslararası kara nakliyede hala Türkiye’deki en büyük firmalardan biriyiz. Bu yıl yedek kulübesinden çıkıp kara, hava ve deniz nakliyesinde ciddi gaza basmayı öngörüyoruz. Kriz yılında gaza mı basılıyor diyorlar. Evet tam da kriz zamanı gaza basacaksın. Biz bugüne kadar hep böyle yaptık ve bundan fayda sağladık. Herkesin gaza bastığı zamanda sen de gaza basarsan öne çıkamazsın.

1.000’E YAKIN ARAÇ YATIRIMI YAPACAĞIZ!

Filomuzda şu an 3 bin 300 tane aracımız var ancak bu araçlarımızın sadece 850 tanesi (treyler) Avrupa’ya çalışıyor. Bu 850 adet treyler sayısını 1800’e çıkartacağız. Burada hacmimizi artıracağız. Bu bir anda değil ama önümüzdeki yıl sonuna kadar kademeli olarak bu yatırımı tamamlama hedefimiz var. Şu an çalışan 340 tane çekicimiz var. Bizim bu hacmi artırabilmemiz için çekici sayısınıda artırmamız gerekecek. Yani ciddi de bir çekici alımı yapacağız.

69 NOKTADA TOPLAM 1.2 MİLYON METREKARE KAPALI DEPOMUZ VAR, YENİ KİRALIK DEPOLAR BAKIYORUZ

Biz depo inşaatı yapmıyoruz, genellikle kiralıyoruz. Depolarımız şu anda dolu ve kiralık depo bakıyoruz. Yeni işlerimiz geliyor ve yeni işler için yeni depolar açmamız gerekecek. Şu anda 69 tane depomuz var ve bunların toplam kapalı alanı 1.2 milyon metrekare. Depodada ciddi büyüme hedeflerimiz var.  Özellikle e-ticaret kanalında çok büyük global işlerimiz var ve artarak devam ediyor. Sadece Black Friday (Kara Cuma) haftasonunda depolarımızdan 2.9 milyon adet sipariş hazırladık ve bu siparişlerin pick&pack operasyonlarını yaptık.

TÜRKİYE’DE ENTEGRE ŞEKİLDE TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ YAPABİLEN LOJİSTİK FİRMALARINDAN BİRİYİZ

İngiltere’de Supply Chain Managemen (Tedarik Zinciri Yönetimi) çok önemli. Artık Türkiye’de de tedarik zinciri yönetimi çok önem veriliyor. Eskiden tedarik zincirine bu kadar detaylı bakılmazdı. Şimdi bunun önemi daha da belli olmaya başladı. Malın rafta bulunabilirliği çok önemli. Şimdi mallar daha hızlı dağıtılıyor. Çünkü kimse stok tutmak istemiyor. Neden? Çünkü stok tutmak maliyetli. Stok tutmak yerine düzenli ve hızlı bir şekilde mağazaları beslemek istiyor. Bunun için de ciddi bir tedarik zinciri yönetimi gerekiyor. Türkiye’de araç altyapısıyla, depo yönetimiyle, malın depoya tedariki gibi bütün süreçlere gerçek anlamda hakim olacak şekilde faaliyet gösteren firma sayısı 4-5’dir. 15 tane yoktur.  Türkiye’de gerçek anlamda lojistik yapan, tam entegre şekilde tedarik zinciri yönetimini yapabilen ve lojistiğin tüm hizmetlerini birleştirerek satabilen ve de bunun yönetimini müşterilerine online sunabilen sayılı firmalardan biriyiz.

MÜŞTERİLER LOJİSTİĞİN TÜMÜNÜ YAPABİLEN FİRMALARA GİDİYOR

Artık müşteriler lojistiğin tümünü yapabilen firmalara gidiyor. Neden? Çünkü her firmaya bir iş verildiği zaman bu firmaların her biri kar koyuyor. Biz bu süreci tek bir iş olarak gördüğümüz için bir kere kar koyuyoruz ve işin hacminden dolayı daha makul karlılıklarla çalışabiliyoruz. Dolayısıyla müşterinin bize verdiği iş paketi büyüdükçe o zaman kar rakamını düşürebiliyoruz.

STRATEJİSİNİ DOĞRU YAPMIŞ OLAN KRİZDEN KUVVETLİ ÇIKAR

Türkiye’de şu anda ciddi anlamda arz talebi geçmiş durumda. Herkes tekerleği döndürmeye çalışıyor. Tekerleği döndürmeye çalışıyor ama bir yerden sonra  herkes birbirini vuruyor. Bu durum sadece bizim sektörde yaşanmıyor. Bu bütün sektörlerin sıkıntısı şu an. Stratejisini doğru yapmış, yatırımını doğru planlamış, sağlam, yatırımı destekleyebilecek finansmanı olanlar krizden kuvvetli çıkar. Ancak bu kriz çok can yakacak gibi görünüyor. Herkes şu an ip üstünde, yatırımlarına çok dikkat etmek zorunda.

CİROMUZUN YÜZDE 55’İ TÜRKİYE, YÜZDE 45’İ YURTDIŞI ODAKLI

Bizim şirketimizin şöyle bir özelliği var: Bizim toplam ciromuzun yüzde 55’i Türkiye, yüzde 45’i ise yurtdışı odaklı. Yurtdışı derken bir fiil yurtdışında gelişen cirodan söz ediyorum. Örneğin Dubai’den bütün Ortadoğu’ya, Avrupa’dan bütün Avrupa’ya yaptığımız işler var. Avrupa’da 2 bin 500 çalışanımız var. Bunlar Türkiye ile alakası olamayan işler. Bir başka örnek vermek gerekirse; bizim ABD’de Ohio’da depomuz var. 160 tane çalışanımız var. Bu depodan gerçekleştirdiğimiz operasyonlarımızı ABD içinde yapıyoruz.

YURTDIŞI BÜYÜME STRATEJİSİ

Değişik markalarımızın değişik büyüme stratejileri var. Netlog ile şu an Suudi Arabistan’a girmeyi hedefliyoruz. Avrupa’da, Dubai’de ABD’de ve Çin’de varız. Ancak Çin’de kendi ofislerimizle büyümeyeceğiz. Katar’da açıyoruz. İran’a açacağız. Hindistan’a ilerleyen süreçte girmeyi düşünüyoruz. Ortadoğu, Körfez, GAFTA ülkeleri, ABD, Avrupa, MENAT Bölgesi ile ilgili şirketlerimizin stratejileri var.

RUSYA’DA 2 BİN-3 BİN TIR’LIK BİR PROJE ÖNGÖRÜYORUZ

Şu an Rusya’da yokuz ama Rusya ile ilgili farklı bir stratejimiz var. Rusya içinde taşımacılık yapacağız. Hatta şirketi de kurduk. Önümüzdeki 6 ayda Rusya’ya 50 ila 100 TIR’lık bir filo göndereceğiz. Rusya’nın en büyük süpermarket zincirlerinden birinin hubları arasında taşıma yapmak üzere anlaştık. Deneme süreci başarılı olursa Rusya’da 2 bin-3 bin TIR’lık bir proje öngörüyoruz.

Gerçekte Netlog kaç ülkede lojistik yapıyor derseniz? Biz şu anda 6 ülkeyi hub olarak kullanıyoruz. Bu ülkeler; Türkiye, Dubai, ABD, Belçika, Hollanda, İngiltere. Lojistik kapsam alanımız 49 ülke, uluslararası taşımacılık kapsam alanımız ise 79 ülke.

EVLERE KARGO İŞİNE GİRECEĞİZ, BU İŞ İÇİN SATIN ALMA YAPABİLİRİZ

Türkiye içinde nakliye konusunda bir satın alma yapmayacağız ancak ortak olduğumuz yeni şirketler var. Bunlar içinde teknoloji şirketleri de var. Satın almaya açığız ama doğru satın alma yapmamız lazım. Olmadığımız alanlarda satın almamızı zamanında yaptık. Yapmadığımız bir iş var. B2C, yani e-ticaret için evlere kargo dağıtımı. B2B’de varız. “Business to consumer” (B2C) yani birey için kargo işine girmeyi düşünüyoruz. Bu konuda yeni bir yapı da kurabiliriz, satın alma da yapabiliriz. 

Etiketler :