“6-16 ton kamyon pazarında her 3 kamyondan 1’i bizim olmaya devam edecek”

“6-16 ton kamyon pazarında her 3 kamyondan 1’i bizim olmaya devam edecek”

6-16 ton kamyon pazarının en önemli oyuncularından Anadolu Isuzu, geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da yüzde 40’a yakın pazar payını korumayı hedefliyor. Bu segmentte yataklı Tora’yı yakın zamanda piyasaya çıkartacak olan Anadolu Isuzu, özellikle şehirlerarası yük taşımacılığında Tora ile önemli bir ivme yakalamak istiyor. Öte yandan kamyonet pazarına yönelik 1.9 motora sahip yeni N serisini piyasaya çıkartacak olan Anadolu Isuzu, pick-up’ta da D-Max ürün gamını tamamlayarak segmentin en güçlü oyuncusu olma

ÖZEL RÖPORTAJ - Anadolu Isuzu, 1984 yılından bu yana Türkiye’de kamyon üretiyor. Gebze Şekerpınar’daki fabrikasında kamyon dışında kamyonet, pick-up ve otobüs de üreten Anadolu Isuzu, geçtiğimiz yıl yurtiçine toplam 5 bin adet kamyon, kamyonet ve pick-up satışı gerçekleştirdi. Özellikle 6-16 ton kamyon pazarında önemli bir pazar payına sahip olan Anadolu Isuzu, ayrıca Türkiye’de pick-up üreten tek marka olma özelliğine sahip.

Uzun yıllar otomotiv sektörünün önde gelen markalarında yöneticilik yapan Yusuf Teoman, geçtiğimiz yıl Mayıs’ta Anadolu Isuzu Kamyon ve Pick-up İş Birimi Direktörü olarak göreve başladı. www.yesillojistikciler.com olarak Anadolu Isuzu Kamyon ve Pick-up İş Birimi Direktörü Yusuf Teoman ile bir araya geldik. Anadolu Isuzu’nun kamyon, kamyonet ve pick-up pazarındaki hedeflerini anlatan Yusuf Teoman, geçtiğimiz yılın kendileri açısından nasıl geçtiğini ve bu yıl ile ilgili öngörülerini de paylaştı.

“6-16 TON KAMYON PAZARINDA YÜZDE 40 PAZAR PAYINA SAHİBİZ”

Türkiye’deki 6-16 ton kamyon pazarının geçtiğimiz yılı bir önceki yıl ile aynı büyüklükte yani 6 bin 500 adetlerde kapattığını söyleyen Yusuf Teoman, 6-16 ton kamyon pazarında Anadolu Isuzu’nun 2017’de 2 bin 500 kadar kamyon satarak yüzde 40 civarında bir pazar payı elde ettiğini kaydetti. Geçtiğimiz yılın 6-16 ton kamyon pazarında beklentileri doğrultusunda sonuçlandığını ifade eden Yusuf Teoman, bu yıl ise pazarda bir miktar yükselme beklediklerini söyledi. Teoman, 6-16 tonda bu yıl Anadolu Isuzu’nun satışlarının da pazara paralel olarak artış göstereceğini sözlerine ekledi.

“TİCARİ ARAÇ PAZARINDA FORMAT DEĞİŞİKLİĞİ YAŞANIYOR”

Türkiye ticari araç pazarında son yıllarda önemli bir değişimin yaşandığını ifade eden Teoman, bu değişimde ülke nüfusundaki dinamizmin ve beraberinde getirdiği tüketim artışının etkili olduğunu kaydetti. Pazarda yeni alımların ve değişimlerin projelere göre şekillendiğini anlatan Teoman, Türkiye ticari araç pazarında bir format değişiminin yaşandığını vurguladı.

“HER 3 KAMYONDAN 1’İ ISUZU OLMAYA DEVAM EDECEKTİR”

6-16 ton kamyon pazarının geçtiğimiz yılı 6 bin 500 adetlerde kapattığını anımsatan Teoman, bu yıl da beklentilerinin 7 bine yakın bir pazar olacağı yönünde. Bu segmentte Anadolu Isuzu’nun pazar payının yüzde 40’lar civarında olacağını öngördüklerini kaydeden Teoman, “6-16 ton kamyon pazarında her 3 kamyondan 1’i Isuzu olmaya devam edecektir” dedi.

“TORA’NIN YATAKLI YENİ VERSİYONU İLE ŞEHİRLERARASI TAŞIMACILIKTA İDDİALI NOKTAYA GELECEĞİZ”

Anadolu Isuzu’nun 6-16 ton kamyon segmentinde NPR ve Tora markaları bulunuyor. Euro 6’ya geçişle birlikte Tora’da önemli yenilemelerin olduğunu söyleyen Teoman, özellikle Tora’nın yataklı versiyonuna ilginin yüksek olacağını söyledi. Teoman, “Tora iddialı olduğumuz bir ürün. Yeni versiyonunu çok yakında devreye alacağız. Tora’nın yataklı versiyonunun devreye girmesi ile şehirlerarası taşımacılıkta da iddialı bir yere gelecek. Yataksız versiyonu şehiriçi taşımacılıkta ve farklı üst yapı ile zaten tercih ediliyordu. Yeni versiyonu ile birlikte de yine iddialı bir şekilde devam edecek. Tora’da Euro 6C geçişi ile beraber, yeni ve yataklı versiyonu ile satış adetlerimize önemli katkısı olacaktır” diye konuştu.

“1.9 MOTORA SAHİP N SERİSİ KAMYONETİ PAZARA SUNACAĞIZ”

Anadolu Isuzu bu yıl kamyonet pazarında yeni bir ürünün lansmanını gerçekleştirecek. Yeni ürünün 3.5 tonluk, 1.9 motora sahip N serisi kamyonet olduğunu belirten Yusuf Teoman, Nisan ayının son günlerinde tanıtımını yapacakları yeni kamyonetlerinin Euro 6 emisyonu normlarında olacağını kaydetti. Bu yeni aracın kamyonet segmentinde Anadolu Isuzu’ya önemli bir güç katacağını ifade eden Teoman, “Kamyonet segmenti geçtiğimiz yılı 18 bine yakın adetlerde kapattı. Biz de bu segmentte 2017’de 1000 adede yakın araç sattık. Geçen yılın ilk iki ayına göre kamyonet pazarında bir miktar düşüş yaşandı. Bunun nedenlerinden biri emisyon geçişlerinden dolayı yaşanan fiyat artışı. Yılın ikinci yarısında bu düşüş yerini çıkışa bırakacaktır diye düşünüyoruz. Mart ayında bir miktar hareketlenme gördük. Kamyonet pazarında geçtiğimiz yıl Euro 6 geçişinden dolayı öne çekilen bir takım alımlar oldu. Euro 6 emisyon geçişinden dolayı kamyonet pazarı bu yılı geçtiğimiz yılın bir miktar altında kapatabilir” dedi.

“YENİ D-MAX, PICK-UP PAZARINDA BİZE GÜÇLÜ BİR İVME KAZANDIRDI”

Pick-up pazarının geçen yıl ile benzer olacağını öngördüklerini yani 20 bin adetlerde bir pazar beklediklerini söyleyen Teoman, Anadolu Isuzu olarak bu yılki pick-up pazarı beklentilerini de buna göre belirlediklerini belirtti. Yeni D-Max’in ürün gamını bu yıl tamamlayacaklarını ifade eden Teoman, geçtiğimiz yıl tanıtımını yaptıkları 1.9 motora sahip Yeni D-Max’in pick-up pazarında kendilerine güçlü bir ivme kazandırdığını vurguladı. Pick-up pazarının 2014 yılından itibaren büyük değişim geçirdiğini ve Türkiye’de pick-up’a olan ilginin bir hayli arttığının altını çizen Teoman şunları söyledi: “Pick-up eskiden sadece ticari araç olarak görülürken artık şehirlerde de kullanılan SUV’un alternatifi olarak müşteriden ilgi görmeye başladı. Pick-up’ların gerek hobi olarak kullanımının artması gerekse konfor seviyesindeki artış ile tercih edilen bir araç haline geldi. 20 bin adetlik pazarda Anadolu Isuzu olarak geçtiğimiz yıl yaklaşık 1800 adetlik satış gerçekleştirdik. Bu yıl da Yeni D-Max’in ürün gamını tamamlayarak yolumuza devam ediyoruz. Türkiye’de tek yerli üretim pick-up’ı biz üretiyoruz. Isuzu D-Max’in en üst versiyonu hariç tüm versiyonlarını Türkiye’de üretiyoruz. Pick-up’taki büyümemiz 2018 yılında artarak devam edecektir.”

“ISUZU ARAÇLARIN İKİNCİ ELİ PİYASANIN TABİRİ İLE ‘REŞAT ALTIN’ DEĞERİNDE”

Ticari araç pazarında satışın işin sadece yüzde 10’unu oluşturduğunu ifade eden Teoman, önemli olanın satış sonrasında müşterinin isteklerini sorunsuz bir şekilde yerine getirebilmek olduğunu belirtti. Satış sonrası hizmetin satışı doğrudan etkilediğini anlatan Teoman şöyle devam etti: “Müşteri aracın yükü sorunsuz ve uzun süreli taşımasını ve o aracı satarken de ikinci el değerinin çok düşmemesini istiyor. Bu taşımayı yaparken de aracın toplam sahip olma maliyetinin düşük olması gerekiyor. Biz Anadolu Isuzu olarak Türkiye’nin 103 noktasında müşterilerimize servis hizmeti sunuyoruz. Hemen hemen Türkiye’nin tüm genelinde servis hizmetimiz bulunuyor. Isuzu araçların ikinci eli piyasanın tabiri ile ‘reşat altın’ değerinde. Ticari araç kullanıcısı tüm bunları değerlendirdiği zaman Isuzu’yu tercih ediyor. Müşteri biliyor ki, Isuzu aracı aldığı zaman hem işletme maliyetlerinde hem bakım aralıklarında, ikinci el değerinde en verimli araç konumundadır.”

“TATRA KAMYONLARI İLE PROJE BAZLI ÜRETİM İŞBİRLİĞİ YAPACAĞIZ”

Çek Tatra kamyonları ile Anadolu Isuzu arasında stratejik bir işbirliği yapıldığını söyleyen Teoman, konuyla ilgili şunları söyledi: “Anadolu Isuzu, savunma sektöründe de aktif bir marka. Otobüslerimiz ve pick-uplarımız kamu tarafından çokça tercih ediliyor. Bunu daha da ileriye götürmek için Tatra ile bir işbirliğine gittik. Burada çok çekerli kamyonlarla ilgili projeler için çalışıyoruz. Anadolu Isuzu olarak bizim buradaki esas işimiz üretmek ve Türkiye’de kullanıma sunmak. Hem savunma sanayi hem de sivil kullanımı için Tatra ile ağır yük taşıyabilen kamyonlar üreteceğiz.  Ancak bu üretim proje bazlı olacak. Tatra’nın kamu kesiminde de kullanımı var. Tatra’lar kar küreme, itfaiye aracı olarak da kullanılabilecek araçlar. Ayrıca Tatra’nın madenlerde kullanılan çok çekerli araçları da var. Bizim işbirliğimiz bütün ürün gamını kapsamakla beraber şu anda ihtiyaca dayalı araç üreteceğiz. Proje bazında çekici veya low-bed gibi araçlar da üretebiliriz. Tatra özellikle çok çekerli kamyonlarda çok önemli bir marka. Yani off-road’da çok iyi. Bu işbirliği iç piyasada oluşabilecek ihtiyaçlara yönelik yapıldı. Global bir dünyada yaşadığımız için sınır tanımayan işbirlikleri de doğuyor. Fakat bizim esas konsantrasyonumuz iç pazar ama çıkabilecek dış pazarla ilgili fırsatları da değerlendirmeye açığız. Bu işbirliği seri üretim için yapılmış bir işbirliği değil, proje bazlı üretime dayanıyor.”

KURDAKİ ARTIŞIN TİCARİ ARAÇ SEKTÖRÜNE ETKİSİ

“Döviz kurunda son dönemlerde yaşanan değişimler sizi ve ticari araç pazarını nasıl etkiliyor” şeklindeki sorumuzu ise Teoman şöyle cevaplandırdı: “Bildiğiniz gibi Eylül 2017’den bu yana döviz kurunda bir dengesizlik var. Kur dışında, enflasyon ve benzeri ekonomik nedenlerden dolayı 2018 yılı bütçesini yaparken 2017 yılını baz aldık. 2019 yılının seçim yılı olması, 2016 ve 2017 yılının 2015 gibi güçlü bir yıldan sonra satış adetlerini daha aşağılarda kapatması gibi nedenler bizim 2018 yılına bakışımızı olumlu yönde kıldı. 2018 yılında 2017’nin biraz üzerinde toplam bir pazar bekliyoruz. Döviz konusuna tekrar dönecek olursak; dövizi iki şekilde ele almak gerekiyor. Birincisi dövizin istikrarsızlığı yani belirsizliği. İkincisi ise dövizin yükselişi. Bu durum tüketicinin kararlarını çok etkiliyor. Kararlarının ertelenmesini, iki, üç defa kararını gözden geçirmesine neden oluyor. Bu tüketiciye karar ertelemesi olarak yansıyor. Bu üreticiye nasıl yansıyor? Üreticilerin de belli başlı girdileri döviz bazında olduğu için kur oynamaları maliyetlerine direkt olarak yansıyor. Bu maliyetleri ne kadar absorbe etseniz de bir şekilde piyasaya da yansıtmak durumunda kalıyorsunuz. Piyasada da rekabet ve tüketicinin değerlendirmesi açısından o mal için pazarın da belirlediği değerler var. Bazen ikisinin arasında sıkışıp kalabiliyorsunuz. Ancak finansal istikrarsızlık pazarı etkiliyor diyebilirim.”

Etiketler :