A tipi Antrepo ile dış ticarete günde 50 bin dolar katkı sağlayacak

A tipi Antrepo ile dış ticarete günde 50 bin dolar katkı sağlayacak

Güney Marmara’daki Gemlik Körfezi’nde ‘yeni nesil liman’ anlayışıyla kurulmuş bir genel hizmet limanı olan Rodaport, yeni yatırımı olan Antrepo ile lojistik maliyetlerini düşürerek ticarete günlük 50 bin dolar katkı sağlayacak.

Genel yük için 100 milyon dolar yatırım ile kurulan Rodaport 25 milyon dolar ile kurduğu yeni yatırımı Antrepo’yu hayata geçirmeye hazırlanıyor. 35 bin kapalı, 10 bin açık olmak üzere toplam 45 bin metrekare alana kurulan yeni Antrepo, ithalatçı ve ihracatlara birçok kolaylık sağlayacak. istanbul’a her gün 5 bin TEU konteyner içinde inen ürünün yüzde 10’unun Anadolu’ya gittiğini söyleyen Roda Liman Depolama ve Lojistik Genel Müdürü Ali Açıl, limana yakın olarak konumlandırdıkları antrepo ile ihhalatçıların ürünlerini Anadolu’ya ulaştırmalarında kolaylık sağlayacaklarını açıkladı. Rodaport, Ocak 2017’de  faaliyete girmesi planlanan A tipi Antrepo ile dış ticarete günlük 50 bin dolar katkı sağlamayı hedefliyor.

ALİ AÇIL: “YAPILAN BOL SIFIRLI LİMAN YATIRIMLARI İLE REKABET ÇETİNLEŞİYOR”

Bölgede 1 milyon 500 bin TEU kurulu kapasite olduğunu ancak şuandaki ticaret hacminin 700 bin TEU olduğunu dile getiren Ali Açıl, “Bu rakamlar ticaretin bölgeden rahat aktığının bir göstergesi. yapılan bol sıfırlı liman yatırımları ile rekabet çetinleşiyor. Biz de bölgedeki rakiplerimizden farklılaşarak ilave yük getirecek yeni bir yatırım yapmak istedik. İthalatçının ihtiyaçlarını analiz ederek bölgenin yüksek kapasiteli antrepolara ihtiyacı olduğunu teşhis ettik. İstanbul’da 2 milyon 500 bin metrekarenin üzerinde A tipi antrepo aktif olarak kullanılmakta. istanbul’un Avrupa yakasındaki limanlara gelmekte olan  5 bin TEU/gün konteynerin içideki emtianın hepsi istanbul’da pazarlanmıyor.

“GÜNDE 15 BİN KAMYON BOĞAZ KÖPRÜLERİNDEN GEÇİYOR”

Boğaz köprüleriden hergün 15 bin kamyon geçmekte. İstanbul’da kümelenmiş olan distirbütörler ve tüccarlar istanbula denizyolu ile gelen malın yaklaşık olarak yüzde 10’nu hinterlandımızda olan şehirlere kara yolu ile aktarmak durumundalar. Gemlik limanları anadoludaki birçok varış noktası için çok daha ucuz ve hızlı bir alternatif. Bu alanda çok dillendirilmeyen bir çaresizlik vardı. Biz de zaman içinde büyümüş bu gereksiz yükü dış ticaretimizin üzerinden kaldırmak üzere 35 bin metrekare kapalı 10 bin metrekare açık alanı olan bir antrepo yatırımına karar verdik, limana yakın olması sebebi ile yüksek değere sahip arazi maliyeti ile birlikte toplam 25 milyon dolar yatırım yaptık” dedi.

“BU ANTREPO LİMANA GELEN GEMİLERİN KALIŞ SÜRELERİNİ KISALTACAĞI GİBİ BÖLGEDEKİ HAREKETLİ MÜŞTERİLERİN LİMANIMIZA BAĞLILIĞINI ARTIRACAK”

Limana 1.5 kilometre uzaklıkta yer alan depolama alanı Antrepo’nun gelecek olan yüklerin özelliklerine   göre çok amaçlı kullanıma uygun  olacağını dile getiren Açıl, “Müşteri taleplerini tam zamanında karşılamak üzere bir emtianın gümrüklü alanda zaman kısıtlaması olmadan beklemesi dış ticaretin olmazsa olmaz bir gerekliliği, bu antrepo limana gelen gemilerin kalış sürelerini kısaltacağı gibi bölgedeki hareketli müşterilerin limanımıza bağlılığını artıracak. antrepomuzun, hali hazırda istanbul da bulunan ve anadolu ile ticaret yapmakta olan birçok dış ticaret şirketinin, fiziksel şartlara bağlı olarak artan maliyetlerini azaltacak alternatif bir çözüm olacağını düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

Etiketler :