“Bir lojistik şirketi gelecekte başarılı olmak istiyorsa yazılıma önem vermeli!”

“Bir lojistik şirketi gelecekte başarılı olmak istiyorsa yazılıma önem vermeli!”

Ekonomi ve Lojistik Zirvesi kapsamında düzenlenen “Perakende ve Dağıtım Lojistiği” paneli düzenlendi. Sertrans Logistics’in sponsorluğunda düzenlenen panelde Sertrans Satış Direktörü Koray Çıtak, Teknosa Lojistik Grup Müdürü Nezih Alten, Markofoni Grup CEO’su İlker Baydar ve Tchibo Türkiye Tedarik Zinciri ve Lojistik Departman Yöneticisi Yılmaz Kekeç birer sunum yaptı.SERTRANS SATIŞ DİREKTÖRÜ KORAY ÇITAK: “ARTIK SADECE FİYATLA REKABET EDİLMİYOR, İNOVATİK...

Ekonomi ve Lojistik Zirvesi kapsamında düzenlenen “Perakende ve Dağıtım Lojistiği” paneli düzenlendi. Sertrans Logistics’in sponsorluğunda düzenlenen panelde Sertrans Satış Direktörü Koray Çıtak, Teknosa Lojistik Grup Müdürü Nezih Alten, Markofoni Grup CEO’su İlker Baydar ve Tchibo Türkiye Tedarik Zinciri ve Lojistik Departman Yöneticisi Yılmaz Kekeç birer sunum yaptı.

SERTRANS SATIŞ DİREKTÖRÜ KORAY ÇITAK: “ARTIK SADECE FİYATLA REKABET EDİLMİYOR, İNOVATİK ÇÖZÜMLER ÜRETMEK VE SUNMAK REKABETTE ÇOK ÖNEMLİ”

Panelin moderatörülüğünü yapan panelde Sertrans Satış Direktörü Koray Çıtak, açılışta Sertrans Logistikcs’in çalışmaları hakkında bilgi verdi. Sertrans’ın 27 yıl önce kurulduğunu ve kurulduğu günden bu yana Ar-Ge’ye ve inovasyona çok önem verdiğini söyleyen Koray Çelik, lojistik sektöründe artık sadece fiyatla rekabet edilmediğini, inovatik çözümler üretmenin ve sunmanın da rekabette çok önemli olduğunu söyledi. Sertrans’ın network ağından, sürdürülebilirlik ile ilgili çalışmalarından da bahseden Çıtak, e-lojistik’in Sertrans’ın en çok önem verdiği ve gelişim gösterdiği alanlardan biri olduğunu söyledi.

TEKNOSA LOJİSTİK GRUP MÜDÜRÜ NEZİH ALTEN: “GÜÇLÜ BİR LOJİSTİK YAPISININ OLMAZSA OLMAZI BİLGİ TEKNOLOJİLERİ ALTYAPISI”

Teknosa Lojistik Grup Müdürü Nezih Alten: “274 mağazamız var ve bu mağazalarımız yılda 89 milyon kez ziyaret ediliyor. Bu ziyaretlerin 6.9 milyonu  alışveriş ile sonuçlanıyor.  Yılda 11 milyon ürün satıyoruz. 1.8 milyon ev teslimatı yapıyoruz.

Lojistik operasyonlarımızı Gebze’deki lojistik merkezinden yapıyoruz. Ayrıca Ankara, Adana, Antalya, İzmir ve Bursa’da cross-dock merkezlerimiz var. Mümkün olduğu kadar stoktan uzak durmaya çalışıyoruz. Çok kanal lojistik yönetimimiz var. Lojistikte aslında üç tane ana bileşen var. Bunlar; bilgi teknolojileri, donanım, insan kaynağı.

Aslında güçlü bir lojistik yapısının olmazsa olmazı bilgi teknolojileri altyapısı. Bugün bilgi teknoloji altyapısı olmaz ise lojistik yapılamaz. Proje yaparken tedarikçinizle veya müşterinizle ortak bir proje ise bu yazalım projesinin sonunda mutlaka her iki tarafa somut, ölçülebilir ve mümkünse sürdürülebilir bir fayda sağlanması gerekiyor.”

SAMSUNG SDS TÜRKİYE OPERASYON DİREKTÖRÜ CENK YÜKSEL: “LOJİSTİK VE TEDARİK ZİNCİRİ ARTIK YAZILIMA DÖNÜYOR”

Samsung SDS Türkiye Operasyon Direktörü Cenk Yüksel de panelde “Lojistikte Yazılım” konulu bir sunum yaptı. “Yazılım hepimizin hayatının merkezine yerleşmiş durumda. Herkes kendi iş kolunu yazılım olarak tanımlamaya başladı” diyen Cenk Yüksel şöyle devam etti: “Samsung, dünyanın en büyük elektronik şirketi.  Lojistik tarafında Samsun SDS var. Samsung SDS Türkiye olarak, Gebze ve Adana’da toplam 30 bin metrekare bitmiş depomuz var. Ankara ve İstanbul’da depolarımız var. Hiçbir deponun, kamyonun sahibi değiliz. Samsung SDS olarak biz bu dağıtımın lojistiğini yazılımla organize ediyoruz. Samsung SDS olarak Samsung’un lojistiğini yapıyoruz. Şimdi başka müşterilere de hizmet vermek için lojistik yazılımımızı pazarlıyoruz. Lojistik ve tedarik zinciri artık yazılıma dönüyor. Bir lojistik şirketi gelecekte başarılı olmak istiyorsa yazılıma önem vermeli ve yazılımı geliştirmeli. Mümkünse kendi yazılımı oluşturmalı.”

MARKOFONİ GRUP CEO’SU İLKER BAYDAR: “TÜRKİYE’DE İNTERNETTEN ALIŞVERİŞİN TEMEL FONKSİYONUNU FİYAT OLUŞTURUYOR”

Markofoni Grup CEO’su İlker Baydar, panelde “Markafoni  ve Lojisik Süreci” adlı bir sunum yaptı.  Dünya e-ticaret büyüklüğünün 2015 yılında 1 trilyon 700 milyar dolara yükseldiğini söyleyen İlker Baydar, Türkiye’de ise e-ticaret büyüklüğünün 20 milyar liraya yaklaştığını söyledi. Türkiye’de e-ticaretin perakende pastasının yüzde 1.6’sını aldığını söyleyen İlker Baydar, bütün dünyada olduğu gibi Türkiye’de de çok fazla e-ticaret sitesinin olduğunu kaydetti. Baydar sunumunda şunları anlattı: “Türkiye’de 15 bin civarında e-ticaret sitesi var. Ancak en büyük ilk 100 e-ticaret sitesi, toplam pazarın en az yüzde 80’ine hakim durumda. Rekabet klavyelere taşınıyor. Bu rekabetten Türkiye ekonomisi de kazançlı çıkacaktır. Türkiye’de internetten alışverişin temel fonksiyonunu fiyat oluşturuyor. Bütün dünyada şu an e-ticarette hızlı, söz verilen zamanda teslimat istiyor.

Markafoni olarak bizim 7 milyona yakın üyemiz var. 4 bin 500 markayla işbirliğimiz var. Ayda 1000’in üzerinde kampanya gerçekleştiriyoruz. 25 milyon aylık ziyaret alan bir siteyiz. 27 bin metrekare modern lojistik merkezimizle günlük 70 bin paket gönderimi kapasitesine sahibiz. Şu anda 2 milyon ürün stoklama ve 70 bin paket gönderim kapasitesine sahibiz. Lojistik merkezimizde 3 işlem yapılıyor. Kalite kontrol, sipariş edilen ürünlerin ayrılması ve eksiksiz olarak taahhüt edilen sürede müşteriye iletilmesi.  Tedarik zinciri sürecinin önemli bir parçası olan lojistik süreci, e-ticaret pazarının en büyük 27 bin metrekare ve en modern lojistik merkezi olan kendi iç merkezimizde yürütüyoruz. Ayda 600-700 bin adet ürün gönderimi yapıyoruz.

Dağıtımla ilgili İstanbul’da 48 saat, Türkiye içinde 72 saat içinde ürünü teslim etmeyi hedefliyoruz. Önümüzdeki dönemde  bu sorun çözülürse Türkiye’de e-ticaret artacaktır. Çalıştığımız şirketin yaygınlığı ve teslimat süreci bizim için önemli.

TCHİBO TÜRKİYE TEDARİK ZİNCİRİ VE LOJİSTİK DEPARTMAN YÖNETİCİSİ YILMAZ KEKEÇ: “ÜRÜNLERİMİZİ ORTALAMA 2.5 GÜNDE TESLİM EDİYORUZ”

Tchibo Türkiye Tedarik Zinciri ve Lojistik Departman Yöneticisi Yılmaz Kekeç, “Tchibo, 12 bin 500 çalışanı, 3.4 milyar euro cirosu var. 1949 yılında posta yoluyla kahve dağıtımı yaparak kurulan bir şirket. Tchibo, 1000’in üzerinde mağazası var. Her Çarşamba gıda dışı ürünlerimiz yenilenmektedir.  Bizim için sürdürülebilirlik bizim için çok önemli. Ürünlerin mağaza raflarında yer alması toplamda 7 haftayı buluyor.  Her hafta 6 bin koli ürün çıkışı yapıyoruz. Web tarafında da haftada 7 bin sipariş var. Ürünlerimizi ortalama 2.5 günde teslim ediyoruz

Etiketler :