Dijitalleşmen ve otomasyon lojistik için olmazsa olmaz

Dijitalleşmen ve otomasyon lojistik için olmazsa olmaz

4. Ekonomi ve Lojistik Zirvesi kapsamında “Ekonomide Yaşanan Dönüşümlerin Lojistik Sektörüne Etkileri ve Lojistikte Gelecek Perspektifleri” oturumu düzenlendi. Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) Danışmanı Fatih Şener’in moderatörlüğünde yapılan oturumda Sabay Lojistik Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Aymen, Alışan Lojistik Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Damla Alışan ve Solmaz İcra Komitesi Üyesi ve Taşımacılık Bölüm Başkanı Yalçın Dorman birer konuşma yaptı. 

UND Danışmanı Fatin Şener, lojistiğin bütün sektörlerin motor gücünü oluşturduğunu ve  lojistiğin ekonominin bir gözlem noktasını oluşturduğunu söyledi. 

BÜLENT AYMEN: “LOJİSTİK DIŞ TİCARETİMİZİN EN ÖNEMLİ İTİCİ GÜÇLERİNDEN BİRİ”

Sabay Lojistik Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Aymen globalleşme ile birlikte dünyada ticaret yapmayan hiçbir ülkenin kalmadığını söyledi. Dünya ticaretinde yaşanan en ufak kıpırtının özellikle gelişmemiş ve gelişmekte olan ülkelerde çok büyük etki yaptığını söyleyen Bülent Aymen, ticaret yaparken dünyadaki gelişmeleri yakından takip edilmesi gerektiğini vurguladı. Dünyada korumacılık politikalarının gelişmesinin ticarete olumsuz yönde yansıdığını ifade eden Aymen, bu korumacılık politikalarından lojistik sektörünün de etkilendiğini kaydetti. 

“Lojistik dış ticaretimizin en önemli itici güçlerinden biri” diyen Aymen, ihracatın artması için lojistik sektörünün sağlam bir yapıda olması gerektiğini sözlerine ekledi.

DAMLA ALIŞAN: “DİJİTALLEŞME VE OTOMASYON LOJİSTİK İÇİN OLMAZSA OLMAZ”

Alışan Lojistik Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Damla Alışan de yaptığı konuşmada, 26 yıldır lojistik sektörünün içinde olduğunu söyledi. Geçen bu süreçte hızın çok arttığını ifade eden Damla Alışan, günümüzde dijitalleşmenin ve otomasyonunun lojistik için olmazsa olmaz olduğunu vurguladı. Sektörün konsolidasyonun uzağında olduğunu ifade eden Alışan, Türkiye’de neyin olmayacağının daha çok konuşulduğunu ifade etti. Alışan, “Türkiye olarak transit avantajımızı kullanmazsak Avrupa pazarından pay kaybetmeye başlayacağız. Burada özel sektöre olduğu kadar kamuya kadar da iş düşüyor” dedi.  

YALÇIN DORMAN: “FİRMALARIN E-İHRACATA YÖNLENMESİ GEREKİYOR”

Solmaz İcra Komitesi Üyesi ve Taşımacılık Bölüm Başkanı Yalçın Dorman ise, Günümüzde artık firmalar geleneksel iş yapış şekillerinde değişiklik yapmak zorundalar. Dönüşüm dijitale gidiyor. Biz 1978 yılında kurulmuş bir gümrük müşaviri bir firmayız. Biz bu dijital dönüşüme ayak uyduruyoruz. Solmaz olarak sadece A’dan B’ye taşıma yapmıyoruz. Artık kapıdan kapıya taşıma çözümü sunmamız gerekiyor. Biz bunu çok geliştirdik. 

Firmaların e-ihracata yönlenmesi gerekiyor. Beraber iş yapmamız lazım. Bir olmadığımız zaman kaybolacağız. Avrupalı firmalarla rekabet edeceksek Türk firmaları olarak birlikte hareket etmemiz gerekiyor. Bizim sektörde birleşmeye gitmemiz ve güçlerimizi birleştirmemiz gerekiyor” diye konuştu. 

Etiketler :