“Dünya lojistik pazarının büyüklüğü 7.17 trilyon dolara ulaştı”

“Dünya lojistik pazarının büyüklüğü 7.17 trilyon dolara ulaştı”

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından 1-3 Aralık 2016 tarihleri arasında İstanbul Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen Transist 2016, Uluslararası İstanbul Ulaşım Kongresi ve Fuarı, “Toplu Ulaşımın Geleceği 4T” temasıyla düzenlendi. Bu yıl 9’uncu kez düzenlenen Transist 2016’da, 4T teması çerçevesinde ‘trafik’, ‘zamanlama’, ‘dönüşüm’ ve ‘teknoloji’ konularına odaklanıldı. Kongrede, ‘Trafik Yönetimi ve Şehiriçi Ulaşımda Verimlilik’,...

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından 1-3 Aralık 2016 tarihleri arasında İstanbul Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen Transist 2016, Uluslararası İstanbul Ulaşım Kongresi ve Fuarı, “Toplu Ulaşımın Geleceği 4T” temasıyla düzenlendi. Bu yıl 9’uncu kez düzenlenen Transist 2016’da, 4T teması çerçevesinde ‘trafik’, ‘zamanlama’, ‘dönüşüm’ ve ‘teknoloji’ konularına odaklanıldı. Kongrede, ‘Trafik Yönetimi ve Şehiriçi Ulaşımda Verimlilik’, ‘Mega Kentlerde Ulaşımda Zaman Yönetimi ve Veri Odaklı İnovasyon’, ‘Akıllı Teknolojiler Ulaşım Tercihlerini Nasıl Değiştirecek?’ ve ‘Sürdürülebilir Şehirler için Ulaşımda Dönüşüm’ başlıkları altında dört panel düzenlendi.

Konferans kapsamında gerçekleştirilen “Akıllı Teknolojiler Ulaşım Tercihlerini Nasıl Değiştirecek?” başlıklı panelde “Otonom Kamyonlar ve Dijital Yük Brokerlığı” başlıklı bir sunum gerçekleştiren Frost & Sullivan Ticari Araçlar Otomasyonu ve Ulaşımı Direktörü Christoph Domke ise alternatif hibrid, NG ve elektrikli araçlar, dijital yük brokerlığı ve otonom araçlar gibi yükselen trendlerin büyük OEM servis sağlayıcıların gündeminde olduğunu kaydetti. Domke, bu alanda ciddi yatırımlar, şirket birleşme ve satın almaların yaşandığını belirtti. 2015 yılı itibariyle dünya çapında 71.8 trilyon dolar olan ekonomik büyüklükte lojistik pazarının 7.17 trilyon dolara ulaştığını ifade eden Domke, 2020 yılında ise 85.76 trilyon dolara ulaşacak global ekonomide lojistik pazarının 9.43 trilyon dolarlık bir ekonomi yaratacağını vurguladı.   

OTONOM ARAÇLAR YAKITTA YÜZDE 10 TASARRUF SAĞLAYACAK

Teknolojide yaşanan gelişmeler ve bağlantılı araç teknolojisinde hayata geçirilen ilerlemeler sayesinde otonom ticari araçlarla akıllı taşımacılığa evrilen bir sürecin içinde bulunduğumuzu dile getiren Domke, otonom araçlarla insan hatasından kaynaklanan kazaların önemli ölçüde azalmasının yanı sıra enerjiden kilometre başına yüzde 40 verimlilik sağlanacağının altını çizdi. Gelişimin çevresel niteliğine de vurgu yapan Domke, otonom araçların yakıttan yüzde 10 tasarruf sağlayacağını ve yüzde 15 daha düşük karbon emisyonu üreteciğini belirtti.

Henüz gelişim aşamasında bulunan teknolojinin kent yaşamı üstünde de önemli etkileri olacağını ileri süren Domke, akıllı kentlerde akıllı yolların da olacağını, akıllı ticari araçların güzergahının buna göre belirleneceğini kaydetti. Domke, yakın gelecekte kentlerin, yolların ve ticari araçların akıllı bağlantısının yaşanacağını, mevcut gelişim hızının önümüzdeki yıllarda ivme kazanacağını vurguladı.   

Etiketler :