Elektrikli kamyon Avrupa'da yaygınlaşıyor!

Elektrikli kamyon Avrupa'da yaygınlaşıyor!

Allison tam otomatik şanzımanlar, SCHERM Group ve müşterisi BMW’nun kısa mesafe elektrikli kamyonlarda yakaladığı başarıda önemli bir rol oynuyor.

SCHERM Group yedi ayı aşkın bir süredir BMW Group'un malzeme taşıma işleri için Allison 3000 Serisi™ tam otomatik şanzıman donanımlı, yüzde 100 elektrikli Terberg YT202-EV terminal tipi çekiciyi kullanıyor. Dizel kamyonlar ile karşılaştırıldığında YT202-EV, yılda 12 ton karbondioksitin doğaya salınımını önlüyor.      

SCHERM Group e-kamyon Proje Müdürü Rainer Zoellner, elektrikli kamyonun bir yıllık deneme programı süresinde kendini kanıtlamaya devam etmesi durumunda projenin genişleyeceğini belirterek; "e-kamyon, düzenli sefer görevlerini tam zamanında yerine getirerek memnuniyetimizi sağlıyor. Bu güne kadar Allison tam otomatik şanzımanla ilgili de sadece olumlu deneyimler yaşadık" diyor.

BMW ve SCHERM grupları, bu deneme projesine büyük bir yatırım yaptı. Elektrikli tahrik sistemi sayesinde araç, neredeyse hiç partikül kirliliği oluşturmazken oldukça sessiz çalışıyor. Buna ek olarak sürücüler, Münih'in yoğun trafiği ve dar sokaklarıyla Allison tam otomatik şanzıman donanımının sağladığı avantajlar sayesinde başa çıkabiliyor. 40 tonluk otomatik kamyon, yaklaşık 3 km yol kat ederek SCHERM lojistik merkezi ve BMW tesisi arasında günde sekiz kez gidiş-dönüş şeklindeki güzergahı tamamlıyor.

Zoellner açıklamasında; "Kamyon, 40 kph’lik azami hıza sahip fakat şehir trafiği, bu hızı azaltıyor. Kamyonun kullanımını ve manevra yapmasını kolaylaştırdığı için Allison tam otomatik şanzıman, taşıma sırasında önemli bir destek sağlıyor. Sürücüler, özellikle sarsıntısız ve sorunsuz kalkış nedeniyle oldukça memnunlar" dedi.

100 YEŞİL ELEKTRİK

YT202-EV, sabah 6'dan gece yarısına kadar iki vardiya halinde amortisör, yay ve direksiyon sistemleri gibi BMW otomobil parçalarını taşıyor. Kısa mesafeli ve tekrarlayan iş rutini elektrikli kamyon için çok uygun oluyor. Bataryası tam şarj olduğunda 100 km'ye kadar mesafe kat edebilen kamyon, tekrar şarj edilmeden her gün 48 km'yi tamamlayabiliyor. Bataryalar, geceleri yüzde 100 yeşil elektrik ile SCHERM'in kendi istasyonunda üç ila dört saat arasında şarj ediliyor.

ELEKTRİK MOTORU VE ALLISON - İDEAL BİR KOMBİNASYON

Tamamen elektrikli YT202-EV terminal çekicisinin kalbi, 138 kw'lik maksimum güç kapasitesiyle Siemens sıvı soğutmalı üç fazlı senkron motordur (614 V). Hollanda Terberg Benschop Elektrikli Araç Yöneticisi Erik-Wim Vos'a göre Allison 3000 Serisi tam otomatik şanzıman, bu aktarma organlarının anahtarı oluyor.

Vos konuyla ilgili olarak; "Elektrikli kamyon, 65 tona kadar brüt toplam ağırlık ile kalkışa geçmeli ve maksimum hıza olabildiğince çabuk çıkmalıdır. Bu durumda, tork artışı ve tam güç vites değişimi ile Allison tam otomatik şanzıman fark yaratıyor. Ayrıca ek bir elektrik jeneratörü oluşturan hidrolik pompanın çalıştırılması için Güç Çıkışı (PTO) özelliğini de kullanıyoruz" diyor.

Başka bir deyişle, Allison tam otomatik şanzıman olmadan YT202-EV için daha büyük ve çok daha pahalı doğrudan tahrik motoru gerekirdi. Allison 3000 Serisi tam otomatik şanzıman, ayrıca konvansiyonel çekici traktörlerde kullanılan özel bir şanzıman çözümüdür.

Günümüzde yirmi adet YT202-EV terminal çekicisi, Danimarka, İsviçre, Almanya ve Hollanda olmak üzere Avrupa genelinde hizmet veriyor. Temmuz 2014'ten bu yana, Berlin’deki lojistik şirketi Hafen- und Lagergesellschaft mbH (BEHALA) konteynerleri, Berlin Westhafen'den (Batı Limanı) şehrin genelindeki varış yerlerine taşımak için YT202-EV'yi kullanıyor. Bunun dışında diğer ülkelerdeki elektrikli kamyonlar genel olarak Migros, Ferrero ve Bakker Barendrecht (Univeg) gibi gıda şirketleri tarafından kullanılmaktadır.

Erik-Wim Vos, elektrikli terminal çekicilerine yapılacak yatırımların oldukça fazla olacağını belirtiyor. Vos konu ile ilgili "Müşterilerimizden aldığımız olumlu geri dönüş ve önemli çevresel avantajlar nedeniyle talebin artmasını bekliyoruz" dedi.

Allison 3000 Serisi™ tam otomatik şanzıman donanımlı Terberg terminal çekicisi YT202-EV

Motor

Siemens sıvı soğutmalı, 3 fazlı senkron motor

Güç / Tork

2.000 - 2.500 rpm'de 138 kW, 500 - 1.800 rpm'de 720 Nm maksimum tork

Şanzıman

Allison 3000 Serisi™ tam otomatik şanzıman

Arka aks

Terberg TTA 70-11

Ön aks

VOLVO FA8.2 düşük

Batarya grupları

Kapasite: 112/169 kWh

Teknoloji: Lityum iyon magnezyum fosfat (LFMP)

Nominal gerilim: 614 V

Amper: 92/138 Ah

Aks mesafesi

3400 mm

Yüksüz ağırlık

10.000 kg

Brüt toplam ağırlık

65,000 kg

Lastik boyutu

11 R22.5 veya müşteri tercihine göre

Maksimum hız

40 kph ile sınırlı, 45 kph

Maks. düşey yük

34.000 kg

Min. sele yüksekliği

1003 - 1183 mm

Yardımcı ekipman

Hidrolik pompa: şanzıman Güç Çıkışı (PTO) ile çalışır,

kabin ısıtma / klima: yarı otomatik ısıtma / klima kontrol

Etiketler :