“Endüstri 4.0, lojistik sektörü için sonsuz fırsatlar sunuyor”

“Endüstri 4.0, lojistik sektörü için sonsuz fırsatlar sunuyor”

"Ekol olarak, Endüstri 4.0 çağında daha iyiye ulaşmanın sürekli ve dinamik dönüşümden geçtiğine inanıyoruz. Aklı, duyguyu ve bilinci birleştiren yaklaşımımızı, tecrübemiz ve uzmanlığımızla harmanlayarak sektörümüzün geleceğini değiştirmeye hazırız. Alışagelmiş iş yapış modellerini “Lojistik 4.0” stratejimiz ile kökten değiştiriyor, her daim en iyiyi hak eden müşterilerimiz için entegre, esnek ve etkin çözümler sunuyoruz. Gücümüze güç katan ileri teknolojimizi, kusursuz hizmet anlayışımızla gelişmiş çözümler

Ekol Lojistik, Endüstri 4.0’dan aldığı ilhamla sektöre yeni nesil bir bakış açısı getiriyor. Ekol Lojistik Kurumsal İletişim Direktörü Arzu Çetin, “Lojistik 4.0” stratejisi ile Ekol’de yaşanan köklü değişimi anlattı.

“ENDÜSTRİ 4.0, İNSANIN KAS GÜCÜNDEN ÇOK BEYİN GÜCÜNÜ KULLANACAĞI ÜRETİM MODELİ”

Ekol, iş yapış sistemini “Lojistik 4.0” adını verdiği stratejisiyle değiştiriyor. Lojistik 4.0 denilince akıllara neler gelmeli?

Endüstri 4.0, bilgi teknolojileri ile donatılmış insan odaklı bir çağ. Kendi kendini yönetebilen üretim süreçlerinin olduğu akıllı fabrikalar, birbirleriyle haberleşen, sensörlerle ortamı algılayabilen ve veri analizi yaparak ihtiyaçları fark edebilen robotların olduğu akıllı bir dünya… Sonuç; insanın kas gücünden çok beyin gücünü kullanacağı, daha kaliteli, daha verimli, daha hızlı ve kayıpsız bir üretim modeli.

“ENDÜSTRİ 4.0’DAN ALDIĞIMIZ İLHAMLA BUGÜN, SEKTÖRE YENİ NESİL BİR BAKIŞ AÇISI GETİRİYORUZ”

Endüstri 4.0, bir ürünün ilk üreticiden son tüketiciye ulaşıncaya kadar olan tüm süreçlerini karşılayan lojistik sektörü için de sonsuz fırsatlar sunuyor. Doğru ürünün, doğru miktarda, doğru biçimde, doğru zamanda, doğru kaynaktan, doğru yolla, doğru fiyata sağlanması yani lojistiğin 7 doğrusu yeniden şekilleniyor. Biz de taşımacılık, kontrat lojistiği, intermodal, dış ticaret, gümrük ve tedarik zinciri yönetimi alanında 15 ülkede kendi tesislerinde, kusursuz hizmet anlayışı ile faaliyet gösteren entegre bir lojistik şirketi olarak, Endüstri 4.0’dan aldığımız ilhamla bugün, sektöre yeni nesil bir bakış açısı getiriyoruz.

Ekol olarak, Endüstri 4.0 çağında daha iyiye ulaşmanın sürekli ve dinamik dönüşümden geçtiğine inanıyoruz. Aklı, duyguyu ve bilinci birleştiren yaklaşımımızı, tecrübemiz ve uzmanlığımızla harmanlayarak sektörümüzün geleceğini değiştirmeye hazırız.

LOJİSTİK 4.0

Alışagelmiş iş yapış modellerini “Lojistik 4.0” stratejimiz ile kökten değiştiriyor, her daim en iyiyi hak eden müşterilerimiz için entegre, esnek ve etkin çözümler sunuyoruz. Gücümüze güç katan ileri teknolojimizi, kusursuz hizmet anlayışımızla gelişmiş çözümler sunmak için kullanıyoruz. Tabii etik değerlerimiz ve sürdürülebilirliğe olan adanmışlığımız sayesinde çevresel, finansal ve sosyal faydalar da sağlıyoruz. En önemlisi müşterilerimizle birlikte değer yaratarak, sektörümüze ilham kaynağı olmaya devam ediyoruz.

“YÜKSEK TEKNOLOJİ, YENİLİKÇİLİK, GİRİŞİMCİLİK, YAPICI TUTUM, İNSANA DEĞER VE SAĞDUYU BİZİM VAZGEÇİLMEZLERİMİZ”

Böylesine köklü bir değişimin çıkış noktası ne oldu?

“Ekol’ü geçmişten bugüne taşıyan, bu kadar başarılı olmamızı sağlayan çok önemli değerlerimiz var. Hem 15 ülkedeki çalışanlarımız, hem yöneticilerimiz, hem iş ortaklarımız hem de en önemlisi müşterilerimizle araştırmalar yaptık, çalıştaylar, detaylı görüşmeler gerçekleştirdik. Bizi biz yapan en önemli değerlerimizi, bizi rakiplerimizden ayrıştıran bu en kıymetli hazinelerimizi belirledik ve yeni marka konumlandırmamızı tamamen bu 6 değer üzerine kurduk. Yüksek teknoloji, yenilikçilik, girişimcilik, yapıcı tutum, insana değer ve sağduyu bizim vazgeçilmezlerimiz.

“27 YILLIK YOLCULUĞUMUZDA HAYALLERİMİZE SINIR KOYMADIK”

27 yıllık yolculuğumuzun ilk gününden itibaren yenilikçiliğe inandık, hayallerimize sınır koymadık. Çünkü biz biliyoruz ki, hayal gücü, doğuştan insana bahşedilen bir “hazine” ve bu hazineyi nasıl koruduğumuz son derece önemli. Her türlü orijinal ve yenilikçi fikrin daimi savunucusu olduk. Yeni marka konumlandırmamız da gerek grafiksel anlamda, gerek renk gerekse stratejik anlamda işte bu değerleri yansıtacak nitelikte yeni nesile açılan bir pencere olmalıydı.

AR-GE VE LOJİSTİK 4.0

Ekol ve lojistik sektörü açısından değerlendirdiğinizde Lojistik 4.0’ın kazandırımları neler olacak?

Endüstri 4.0, lojistik sektörüne inovasyon, katma değer ve sürdürülebilirlik alanlarında önemli fırsatlar sunuyor.

Anlık etkileşimi tedarik zincirinin bütün adımlarıyla birlikte odağına alacak üretimde yaşanan bu dönüşümle; tedarikçiler, depolar, market rafları veya yoldaki araçlarla, akıllı fabrikaların üretim süreçleri iletişim halinde olarak yönetilecek. Akıllı makineler stok seviyelerini, tedarik zincirinde oluşan arızaları, hasarlanan ürünleri ve sipariş veya talep miktarlarındaki değişiklikleriyle ilgili verileri sürekli paylaşacak ve bu sayede süreçler verimlilik ve kapasitenin etkin kullanımına olanak sağlayacak şekilde yeniden koordine edilecek.

Endüstri 4.0 gelişmelerinin ışığında Ekol’de, nesnelerin algılanabilir hale getirilmesiyle elde edilen verileri anlamlı bilgilere dönüştürüyor, sensörlerden aldığı verilerle kendi kendine karar verebilen teknolojilere yönelik çalışmalar yapıyor ve pilot uygulamalar gerçekleştiriyoruz.

Endüstri 4.0 devrimi ilkelerinin uygulanması stratejisiyle, dijitalleşme ve görselleştirme, internet ve mobil uygulamalar ile süreçlerin entegrasyonu ve nesneler arası ağların oluşturulması, bulut bilişim ve haberleşme teknolojileri, simülasyon ve robotik sistemlere yönelik çalışmaları, Ekol Ar-Ge faaliyetlerinin merkezine Lojistik 4.0 olarak yerleştirdik.

670 MİLYON EURO CİRO ELDE ETTİK

Ekol, pazarlama stratejisini nasıl bir bakış açısıyla kurguluyor? Pazarlama faaliyetleriniz için ayırdığınız bütçe rakamı nedir?

27 yıl önce temellerini attığımız markamızı, LOGISTICS 4.0 marka konumlandırması ile Nisan 2017’de bir adım daha öteye taşıdık. Bu değişim ve dönüşüm önümüzdeki dönemde Ekol’ümüzün kilometre taşı olacak. Küresel pazarda büyüme yolculuğumuza devam ederken inanıyoruz ki yeni marka konumlandırmamız bizleri rakiplerimizden bir kez daha ayrıştıracak ve yine sektörümüze ilham kaynağı olacağız.

PAZARLAMA BÜTÇEMİZ 5 MİLYON EUROYA ULAŞTI

2016’da yüzde 20 oranında büyüdük, Ro-Ro şirketimiz Alternative ile birlikte 670 milyon Euro ciro elde ettik. Tabii biz BtoB bir marka olduğumuz için pazarlama bütçelerimiz BtoC markalara göre çok çok kısıtlı. Geçtiğimiz yıl pazarlama bütçemiz 2.5 milyon Euro iken, bu yıl ise 5 milyon Euro’ya ulaştı.

YÜRÜRKEN TURQUALITY’NİN BİZE GLOBAL PAZARLARDA ÇOK BÜYÜK BİR İVME KAZANDIRACAĞINA İNANIYORUZ

Ayrıca Ekol olarak, Türk markalarının küresel pazarlarda desteklenmesi amacı ile başlatılan Turquality programına hizmet sektöründe layık görülen ilk firma olduk, bundan dolayı son derece gururluyuz. Hedefimize azim ve büyük bir sorumlulukla yürürken Turquality’nin bize global pazarlarda çok büyük bir ivme kazandıracağına inanıyoruz.

Ekol’ün yeni marka stratejisi paralelinde VR teknoloji siteminizde ve mobil altyapınızda nasıl bir değişim yaşandı?

Çok daha genç, enerjik ve dinamik bir tasarıma sahip tamamen responsive olan yeni web sitemiz, sanal olarak tesislerin gezilmesini sağlayan VR teknolojimiz ve 15 ülkedeki tüm çalışanlarımızın ana dillerinde kullanımına olanak sağlayan yine tamamen mobil uyumlu ve sosyal medya mantığı ile çalışan kullanıcı dostu, interaktif intranetimiz ise Ekol’ümüzün yeni marka stratejisine uygun olarak hazırlandı. Satış ekibimiz artık toplantılarda müşterilerimize, hizmet vereceğimiz tesislerimizi sanal gerçeklik sayesinde gezdirebiliyor, Ekol’ün sahip olduğu teknolojiyi deneimlettirebiliyor.

Ekol’ün kurumsal altyapısında nasıl bir değişim meydana geldi?

Tabii biraz önce sözünü ettiğimiz müşterilerimizle ve çalışanlarımızla iletişimizi artıracak, onlara kendimizi daha iyi ifade etmemizi onların yeni Ekol’ü deneyimlemesini sağlayacak bu iletişim olanaklarının haricinde;

TAŞIMACILIKLA İLGİLİ OLARAK

Uydu takip sitemleriyle araçların izlenmesine yönelik teknolojilerin, araçların diğer araçlarla, trafik ve yol durum bilgileriyle, araç ve yükle ilgili farklı sensör verileriyle iletişim halinde olduğu; rota ve güzergah güncellemelerinin araç bazında otonom şekilde verilebildiği akıllı sistemlere evrimleşmesi üzerine detaylı çalışmalar yapıyoruz. Bu amaçla Ekol’de yürütülen cihaz tasarımı, süreç ve yazılım geliştirme projeleri iç kaynaklar, akademik paydaşlar ve uluslararası enstitülerle yürütülen çalışmalarla devam ediyor, sadece çekici değil konteyner ve treylerlere yönelik iletişim ağları kurulması çalışmalarımız da devam ediyor.

DEPO YÖNETMİ İLE İLGİLİ OLARAK

Lojistik 4.0 ışığında; mevcut operasyonlarda yaygın kullanılan otomasyon teknolojileriyle donatılmış depolama teknolojilerinin, insan-makine etkileşimini arttıracak şekilde yüz tanıma teknolojileri, sesli veya ışıklı yönlendirme sistemleriyle geliştirilmesine yönelik pilot uygulamalarımız da devam ediyor. Otomatik yönlendirilebilen stoklama araçları, akıllı raf ve stoklama üniteleri ve kendi rotalarına karar verebilen otomasyon bileşenleri ile depolama teknolojilerimizi Endüstri 4.0’a uyumlu hale getiriyoruz.

LOJİSTİK 4.0 BAKIŞ AÇISIYLA “ONE ORDER”

Ekol’de dijital dünyada yerini alacak, modern teknolojiyle geliştirilmiş, operasyonel kararların büyük ölçüde sistem yönlendirmesiyle alınabildiği, bütün paydaşlarla etkileşim halinde olan yeni bir nakliye yönetim sistemi geliştirilmesiyle ilgili bir proje ekibi oluşturularak “one order” çalışmalarını başlattık. One Order ile aynı zamanda büyük veri analizlerine olanak tanıyacak yeni ve modern bir kurumsal veri ambarı ortamı sağlanmış olacak.

GELECEK ÜÇ YILDA 35 ÜLKEYE DAHA OFİS AÇMAYI PLANLIYORUZ”

Ekol, 15 ülkede hizmet sunan entegre bir lojistik şirketi. Lojistik 4.0 stratejisinin diğer ülkelerde nasıl hayat bulacak?

Türkiye’nin yanı sıra Almanya, İtalya, Yunanistan, Fransa, Ukrayna, Bosna Hersek, Romanya, Macaristan, İspanya, Polonya, Çekya, Bulgaristan, İran ve Slovenya’da olmak üzere, 15 ülkedeki dağıtım merkezimizde faaliyet gösteriyoruz. Aynı zamanda 150’nin üzerinde ülkede, 900’den fazla lokasyonda acente ağımızla sunduğumuz çözümlerle müşterilerimizin yanında oluyoruz.

Gelecek üç yılda 35 ülkeye daha ofis açmayı planlıyoruz. Aynı zamanda bulunduğumuz ülkelerde ofis sayımızı artırarak her geçen gün networkümüzü güçlendiriyoruz.

Pazar seçimi yaparken, mümkün olduğunca bulunduğumuz yerlerin sinerjisini dağıtmadan mal akışımıza uygun, yönetebileceğimiz ülkeleri seçiyoruz. Bazen de müşterilerimizden gelen talepler doğrultusunda, planlamada olmayan ülkelere gitme fırsatı söz konusu olabiliyor. Örneğin; İskandinav ülkeleri öncelikli planlarımız arasında, yeni taleplere göre revize edebilme çevikliğine sahibiz. Büyümeye hızla devam ederken LOGISTICS 4.0 stratejimiz de bizlere olumlu yönde ivme kazandırıyor.

Hem müşterilerimiz hem de çalışanlar olarak bizlerin zaman ve mekan bağımsız olarak mobil olarak çalışmasına imkan veren teknolojik alt yapımızla tüm otomasyon süreçlerimizi uzaktan takip edebiliyoruz. Hem fiziksel anlamda hem de zihinsel anlamda sınırları kaldırdık diyebilirim.

EKOL’ÜN DEĞERLERİ

YÜKSEK TEKNOLOJİ

Teknolojiye yatırım yapmakla kalmıyor, büyümeye giden yolun teknolojiyi ileri taşımaktan geçtiğine inanıyoruz. Bizim için teknoloji, değişimin beraberinde getirdiği bir zorunluluk değil, yolumuzu aydınlatan bir ışık. O aydınlık yolda geliştirdiğimiz, müşterilerimize özel yenilikçi çözümlerimizle sektörümüze de ilham kaynağı oluyoruz.

YENİLİKÇİLİK

Bize göre, hayal gücü, doğuştan insana bahşedilen bir ‘hazine’. Bu hazineyi nasıl koruduğunuz çok önemli. Bizim hayal gücümüzü canlı tutan yeni ve taze olan her şey. Müşterilerimiz için yeni fırsatlar doğuran ve rekabet üstünlüğü sağlayan her türlü orijinal ve yenilikçi fikrin daimi savunucusuyuz.

GİRİŞİMCİLİK

Başarımızın temelinde, sürekli yeni fikirler bulma becerimiz ve iş süreçlerimizin her aşamasında yaratıcı fikirlere yaptığımız yatırım var. Bu yepyeni bir çözüm, ürün ya da hizmet olabilir. Alışılmışın dışında bakış açılarına ve cesur girişimlere duyduğumuz inanç, müşterilerimizin olduğu kadar bizim de gücümüze güç katıyor.

YAPICI TUTUM

Kendimize güveniyor ve hiçbir zaman pes etmiyoruz. Bu sayede altından kalkamayacağımız zorluk yok. Yaptığımız her işte başarılı olmamızı hızlı ve verimli çalışmamıza ve başarıya duyduğumuz güçlü arzuya borçluyuz. Motivasyonu yüksek, tutkulu ve yapıcı bir ekip olarak mutlaka en iyi çözümü sunuyor ve hayata geçiriyoruz.

İNSANA DEĞER

Müşterimiz, çalışma arkadaşımız ya da yolda karşılaştığımız herhangi biri; fark etmez… Bizim için insan her şeyden önce gelir. Değer yaratabilmek ve hedeflerimize ulaşmak için en değerli yapı taşımız insan. Bize göre samimiyet, her kapıyı açan altın bir anahtar ve biz o anahtara sahip olduğumuz için çok şanslıyız.

SAĞDUYU

Bizim için müşterilerimiz her şeyden önce gelir. Onlara ve başarılarına ne kadar saygı duyuyorsak, aynısını topluma ve çevreye duyuyor, etik değerleri vazgeçilmez görüyoruz. Sağduyu sahibi ve attığımız her adımın sorumluluğunu bilen bir kurum olarak, sürdürülebilir bir geleceğin ancak bu sayede mümkün olduğuna inanıyoruz.

Etiketler :