EY Türkiye'nin “Gümrükte Gündem 2017” panelinde yenilenen gümrük mevzuatı ele alındı

EY Türkiye'nin “Gümrükte Gündem 2017” panelinde yenilenen gümrük mevzuatı ele alındı

Uluslararası denetim ve danışmanlık şirketi EY’nin 25 Ocak’ta gerçekleştirdiği ‘Gümrükte Gündem 2017’ panelinde, EY Türkiye yöneticileri ve sektöründe önde gelen firmaların üst düzey yöneticileri bir araya geldi. Panelde, gümrük denetiminde öne çıkan konular, yeni Gümrük Kanunu tasarısındaki yenilikler ve Yetkilendirilmiş Yükümlülük Uygulaması’ndaki son durum gibi ticaret yapan şirketleri yakından ilgilendiren önemli konular tartışıldı.

EY Türkiye tarafından düzenlenen “Gümrükte Gündem 2017” paneli 25 Ocak'ta EY Türkiye Vergi Bölümü Başkanı Erdal Çalıkoğlu ve EY Türkiye Dolaylı Vergi Hizmetleri Lideri Sedat Taşdemir’in katılımıyla EY ofisinin bulunduğu Orjin Maslak Plaza’da gerçekleştirildi. Panele farklı sektörlerden yaklaşık 200 üst düzey yönetici katılım gösterdi. Panelde; gümrük denetiminde öne çıkan konular ve yeni gümrük tasarısındaki yeniliklerin yanı sıra Yetkilendirilmiş Yükümlülük Statüsü (YYS) sürecinde yaşanan sorunlar, yenilikler ve son gelişmeler ile ilgili çarpıcı açıklamalarda bulunuldu. Etkinlikte ayrıca Türkiye ekonomisindeki son gelişmelerin yanı sıra, farklı sektör ve firmaların ihtiyaçları göz önüne alınarak yenilenen gümrük mevzuatı ile ilgili en son gelişmeler değerlendirildi.

SERCAN BAHADIR: “YENİ AB GÜMRÜK KODU İLE ULUSLARARASI TİCARET KOLAYLAŞACAK”

EY Küresel Ticaret Lideri, Yetkili Yönetici Sercan Bahadır, gümrük mevzuatlarında istenilen düzeye ulaşmak için Türkiye’nin dış ticaret hacmini artırması gerektiğini, bu doğrultuda Türkiye’nin kapalı bir ekonomi olma şansı olmadığını dile getirdi. Bahadır, “Yeni AB Gümrük Kodu’ndaki temel yaklaşımın uluslararası ticaretin kolaylaştırılması olduğunu görüyoruz. Özellikle, 2020’ye kadar kademeli olarak kâğıtsız bir gümrük ortamına geçiş, YYS, şirketlerin gümrük işlemlerinde merkezi gümrükleme ve öz değerlendirme imkânının sağlanması gibi yeni uygulamalar öne çıkıyor. Yeni Gümrük Kanunu’nun bu yeniliklere paralel uygulamalar öngöreceğini tahmin ediyor ve bu bağlamda heyecanla yeni kanunu bekliyoruz” şeklinde konuştu.

AB İLE ENTEGRASYON ÖNEMLİ

Avrupa Birliği (AB) ile entegre olmanın önemine vurgu yapan Sercan Bahadır şunları söyledi: “Son 10 yılda gümrük mevzuatlarında kolaylaştırıcı bir takım yenilikler geliştirildi. Bütün bu gelişmeler olsa da gümrük işlemlerinde elektronik uygulamaların yeterli olmadığını görüyoruz. Elektronik uygulamalar kar marjı giderek düşen sektörde şirketlere maliyet tasarrufu, operasyonel tasarruf sağlayacaktır. Öte yandan YYS şirket deneyimlerinden de gördüğümüz gibi faydalı bir uygulama. YYS, mükelleflerin ve idarenin birbirine güveni, işlemlerin hızlandırılması, uluslararası ticarette yetkinliğin artırılması ve müesseselerin kendi içlerinde verimliliği yükseltmesi bakımından çok önemli. Ancak YYS şirketleri bu uygulamanın tam anlamı ile uygulanmasını talep ediliyor” dedi.

GÜMRÜKTE KARŞILIKLI GÜVEN DIŞ TİCARETİ DESTEKLER

Panelde küresel ekonomik yapının hızla değişim göstermesi ve ticareti daha serbest hale getirici girişimlere bulunulması ile uluslararası şirketlerin planlarını kısa vadeli olarak revize ettiği vurgulandı. Panelde konuşan Sercan Bahadır, “Küresel dış ticaret işlemleri dünya genelinde yaşanan değişim ile daha az maliyetli ve daha verimli hale geliyor. Bu bağlamda, Türk gümrük mevzuatında mükellefler ve idareler arasında güvenin tesisini sağlayacak şekilde düzenlenmeye gidilmesi ve karşılıklı güvenin tesisi dış ticareti destekleyecektir. YYS ile güvenilir firmaların gümrük işlemleri daha az maliyetli ve hızlı gerçekleşiyor. YYS ayrıca muayenede vakit tasarrufu, ihracatta yerinde gümrükleme izni, eksik belge ile beyan, minimum ve öncelikli kontrol gibi avantajlar sağlıyor. Küresel olarak ticaretin daha serbest yapılması ve kaynakların daha verimli kullanılması adına ciddi girişimler var. Türkiye’nin bu yapılanmalardan uzak kalmaması gerekir” değerlendirmesinde bulundu.

Etiketler :