GENÇLERİN GÖZÜNDEN LOJİSTİK!

GENÇLERİN GÖZÜNDEN LOJİSTİK!

Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Denizcilik Kulübü Yönetim Kurulu Başkanı Görkem Erol, www.yesillojistikciler.com’a “Gençlerin Gözünden Lojistik” başlıklı bir bir yazı kaleme aldı. İşte “Nasıl ki altyapınız olmadan lojistiğinizi iyileştiremezseniz, aynı şekilde iyi bir altyapı olmadan geleceğin lojistisyenlerini yetiştiremezsiniz” diyen Görkem Erol’un konuyla ilgili yazısı…

İNOVASYON VE GİRİŞİMCİLİK     

Her geçen gün globalleşen, sınır kavramının yavaş yavaş yok olduğu dünyada rekabet ve yeniliklerin sonucu olarak hata kaldırmayan lojistik sektörüne ‘adeta bir savaşçı’ gibi hazırlanan, eğitim gören gençleriz biz. Milyonlarca kavramın tanımın içerisinde boğulurken benim gözüme hep “inovasyon ve girişimcilik”  kavramları takılmıştır. Nedir bu inovasyon? Nedir bu girişimcilik?

Tanımlarına baktığımızda yenilikten, farklı bakış açısından bahseden kavramlar bunlar. Peki gerçekten ülkemizde  inovasyon ve girişimcilik alanlarında yeterli donanıma sahip kaç akademisyenimiz, okunabilir kaynağımız, altyapımız var? Nasıl ki altyapınız olmadan lojistiğinizi iyileştiremezseniz, aynı şekilde iyi bir altyapı olmadan geleceğin lojistisyenlerini yetiştiremezsiniz.

LOJİSTİĞİN İÇSELLEŞTİRİLMESİ

Teorik bilgilerden dolup taşan zihinler, yazılı metinlere hapsolmuş gençler ve tabi ki gelecek kaygısı. Bir insana çocukluğundan beri üretmeyi öğretirseniz üretir. Ezber bilgilerle günü kurtarmayı öğretirseniz üretkenliğini kaybeder. Bu konuda bir öğrenci olarak verebileceğim yegane tavsiyem lojistiğin içselleştirilmesidir, nasıl mı ? Ezberi değil üretmeyi, düşünmeyi, eleştirmeyi destekleyen akademisyenler, teorik bilgilerin yanında eğlenceli mesleki simülasyonlar ve en önemlisi bizlerin hevesinin kırılmaması. Bu konuda işverenlere, firmalara da büyük iş düşüyor. Hataları yargılamak yerine bunlardan gençlerin ders çıkarmasını isteyen büyüklerimiz lazım bizlere.

Bu koşullar sağlandıktan sonra Türkiye’nin lojistik alanında ilerlememesi için hiçbir sebep yok. Belki 2018 için konulan Dünya Bankası Lojistik Performans Endeksi’nde ilk 15’e girme hedefimiz için artık geç olabilir fakat ilerisi için bu hedef neden olmasın? Aslında en önemli soru şu: Gençler değişime hazır ya siz?

                                                                          Görkem EROL

                                                             Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi

                                                             Denizcilik Kulübü Yönetim Kurulu Başkanı

Etiketler :