Gümrüklerle ilgili 2 Aralık’ta yapılan düzenleme kimleri etkiliyor?

Gümrüklerle ilgili 2 Aralık’ta yapılan düzenleme kimleri etkiliyor?

“Gümrük camiasında benim 40 yıllık geçmişim var. Gördüğüm hep şudur: Siz milli gelirinizi artırmak istiyorsanız dış ticaretinizi libere edeceksiniz. Bu yeni keşfedilmiş bir şey değil. Bu düzenleme hem sanayiciyi, hem antrepo işletmecisini, herkesi etkiler. Yani lojistik sektörü dediğimiz herkesi etkiler.” RÖPORTAJ: Şenel Özdemir / senel.ozdemir@yesillojistikciler.com

ÖZEL RÖPORTAJ- 2 Aralık 2014’te gümrüklerle ilgili yeni düzenlemeler yapıldı. Bu düzenlemeye gümrük, taşımacılık ve lojistik sektörünün meslek örgütleri bir bildiri ile düzenlemenin Türkiye’yi 10 yıl geriye götüreceğine yönelik ortak bir açıklama yaptı. Peki 2 Aralık 2014’te gümrüklerle ilgili ne yönde düzenlemeler yapıldı? Bu düzenlemeler sektörü nasıl etkileyecek ve etkiliyor? Bu ve benzer soruların cevabını aramak için www.yesillojistikciler.com olarak gümrük alanında 40 yılı aşkın deneyime sahip ve bu alanın duayenlerinden biri olan Gümrükler eski Genel Müdürü Cahit Soysal ile bir araya geldik. İşte Cahit Soysal’ın sorularımıza verdiği cevaplar…

“KONTEYNER AKTARILMASININ YASAKLANMASI SEKTÖRE EN BÜYÜK ZARARI VEREN DÜZENLEME”

2 Aralık’ta gümrüklerle ilgili hangi düzenlemeler yapıldı? Sektörü en çok etkileyen düzenleme sizce hangisi?

2 Aralık 2014’te yapılan düzenlemelerde en göze batan taraf; iskeleden iskeleye veya geçici depolamadan geçici depolamaya ya da geçici depolama yerinden antrepoya  yapılan konteyner aktarmasına getirilen kısıtlama.. Daha doğrusu yasaklanması... Çünkü bu aktarma dediğimiz faaliyetin sona ermesi anlamına geliyor. Konteyner aktarmasının yasaklanması bence sektöre en büyük zarar veren düzenleme.

ANTREPO İŞLETMECİLİĞİ ZORLAŞTIRILDI”

Antrepolarla ilgili teminat artırımı konusu da var, değil mi?

Evet. Yine bu düzenlemelerde bence ikinci göze batan taraf antrepo işletmeciliğinin zorlaştırılması konusu. Yani antrepo metrekarelerinin ve teminat miktarlarının artırılması. Bunun dışında da akaryakıt antrepolarının kullanılmaması yani yurtdışından akaryakıt türünü getirecekseniz depolama yerinde gümrükleyeceksiniz, antrepoya almayacaksınız şeklinde düzenlemeler getirildi. Bir de Yetkilendirilmiş Gümrük Müşavirliği’ne (YGM) verilen yetkilerin antrepolarda yürürlükten kaldırılması konusu var.

“YGM’LERLE İLGİLİ YÜRÜTMEYİ DURDURMA YÖNÜNDE KARAR VERİLDİ AMA…”

Bu düzenlemelerden sonra sektörün sivil toplum kuruluşları ortak bir tepki koydu. Ortak bir açıklama yaptı. Sektörden gelen bu açıklamadan sonra düzenlemelerde bir değişiklik oldu mu?

Sivil toplum kuruluşları ya da meslek dernekleri önce mümkün olabildiğince siyasi otorite nezdinde tepkilerini belirtti. Ama bununla yetinmeyip bir de idari dava açtılar. Açılan idari davalar sonucu en azından YGM’lerle ilgili yürütmeyi durdurma yönünde karar verildi ve şu anda bu durum ertelenmiş gibi görünüyor. Yerini yeni bir düzenleme gelmediği için bu konuda Danıştay’ın nihai kararını beklemek gerekiyor.

GERİYE DÖNÜK MEVZUAT DEĞİŞİKLİKLERİNİN BAZA OTURMASI LAZIM”

Dernekler yaptığı ortak bildiride bu düzenlemenin Türkiye’yi 10 yıl geriye götüreceğini söylemişti.

Bence geriye dönük mevzuat değişikliklerinin baza oturması lazım. Bir alanda aşırı kötüye kullanma varsa tabi ki bir geriye dönüş olur. Ama 1-2 kötü örnek nedeniyle sistem tümden yok edilemez. Örneğin o dönemde YGM’lerin bir takım yolsuzluk yaptıklarına yönelik olaylar gündeme getirilmişti. Bunlardan biri Mersin’de bir antrepoda et değişikliği, ikincisi zehirli boyalı ayakkabılar konusu…  Ama bunlar netice itibarıyla iki tane olay. 6 yıllık dönemde YGM’lerin kaç tane işlem için tutanak düzenleyip olayı tespit etmiş: 6 milyon. 6 milyonda 2 usulsüzlük her yerde olabiliyor. Bu kadar az bir olay nedeniyle sistemi tümden kaldırmak pek anlaşılır bir şey değil.

“BU GELİŞME TÜRKİYE’NİN LOJİSTİK PERFORMANS ENDEKSİ’NDE DAHA GERİYE DÜŞMESİ DEMEK”

Bu geriye dönüşün sektöre zararı ne olur?

Sektöre zararı şu: Örneğin antrepolarda 7/24 hizmet veriliyordu. Yani tedarik zincirinin hızını düşürüldü. İkincisi bu düzenleme bürokrasiyi artırdı. Şu anda antrepolarda hem gümrük memurları hem de YGM’ler var. Bu artış anlamsız. Bunun sektöre zararı kısa vadede parasal zararı pek gözükmeyebilir ama bir yılda, bir buçuk yılda yansımaları olacaktır. Örneğin uluslararası ölçümlere yansır. İki yılda bir yapılan Lojistik Performans Endeksi var. Bu gelişme Türkiye’nin Lojistik Performans Endeksi’nde daha geriye düşmesi demek. Bu ne demek, Türk sanayicisinin maliyetlerini artırmak demek. Zaman kaybı, maliyet kaybı demek. Örneğin siz Ambarlı Limanı’ndan bir yükü geçici depolamaya veya antrepoya aktarmadığınız zaman gümrüklemesini Ambarlı Limanı’nda yapmak zorundasınız. Ambarlı Limanı’nda yapacağız diye yola çıktıklarında bir yılda gelen bütün konteynerların elleçlemesini oradaki 100-150 memur yapamaz.

“SİZ MİLLİ GELİRİNİZİ ARTIRMAK İSTİYORSANIZ DIŞ TİCARETİNİZİ LİBERE EDECEKSİNİZ”

Gümrük camiasında benim 40 yıllık geçmişim var. Gördüğüm hep şudur: Siz milli gelirinizi artırmak istiyorsanız dış ticaretinizi libere edeceksiniz. Bu yeni keşfedilmiş bir şey değil. Bu düzenleme hem sanayiciyi, hem antrepo işletmecisini, herkesi etkiler. Lojistik sektörü dediğimiz herkesi etkiliyor. Sonuçta milli ekonomiyi yöneten sektörleri etkiliyor. Bütün sektörleri etkileyen bir karar. Neden aniden bu kadar yapısal bir değişikliğe gidildi bunu anlamak güç.

Etiketler :