Havayolu ithalatında ordino ve ardiye ücret muafiyeti düzenlemesi neler getiriyor?

Havayolu ithalatında ordino ve ardiye ücret muafiyeti düzenlemesi neler getiriyor?

Havayolu ithalatında ordino ve ardiye ücret muafiyetine yönelik yapılan düzenleme ile ilgili Öykü Lojistik Gümrük Müdürü Ayşegül Özdil şu değerlendirmeyi yaptı: “Yapılan düzenlemenin havayolu taşımacılığına yeni bir soluk getireceğini belirterek söze başlamak isterim. Halihazırda pahalı olan havayolu taşımacılığına ardiye ve ordino ücretleri de eklendiğinde firmaların maliyetleri daha da artmaktadır. Havayolu ithalatında başlayan serbest zaman uygulaması...

Havayolu ithalatında ordino ve ardiye ücret muafiyetine yönelik yapılan düzenleme ile ilgili Öykü Lojistik Gümrük Müdürü Ayşegül Özdil şu değerlendirmeyi yaptı: “Yapılan düzenlemenin havayolu taşımacılığına yeni bir soluk getireceğini belirterek söze başlamak isterim. Halihazırda pahalı olan havayolu taşımacılığına ardiye ve ordino ücretleri de eklendiğinde firmaların maliyetleri daha da artmaktadır. Havayolu ithalatında başlayan serbest zaman uygulaması ile eşyanın havayolu deposuna girmesinden itibaren firmalar ilk 12 saat içerisinde malzemelerini ithal etmeleri durumunda ardiye ve ordino ücretinde muaf olacaklar. İkinci 12 saatte ithalatı gerçekleştiren firmalar ise yine ordino ücretinden muaf olurlarken, havayolu firmaları ardiye için maksimum 200 TL alabilecekler. Bu durum maliyet avantajı sağlamak isteyen firmaları ithalat işlemlerini mümkün olan en kısa sürede tamamlamaları için harekete geçirdi.

“ARDİYE VE ORDİNO ÜCRETİNDEN MUAF OLMAK FİRMALARA MALİYET AVANTAJI SAĞLAYACAKTIR”

Depolara gelen yüklerin depoda kalma süresi uzadıkça ödenen ardiye ücreti de bir o kadar artmakta ve bu durum firmalara ciddi oranlarda maliyet yüklemektedir. Başlayan serbest zaman uygulamasıyla firmalar ardiye ve ordino ücretinden muaf olacaklar. Ardiye ve ordino ücretinden muaf olmak firmalara maliyet avantajı sağlayacaktır. Yayınlanan serbest zaman genelgesinin sunduğu maliyet avantajı ile hava yolu ithalatının daha çok tercih edileceğini düşünmekteyim.

“ÖYKÜ LOJİSTİK OLARAK MÜŞTERİLERİMİZİ BİLGİLENDİRDİK”

Yayınlanan genelge her hava yolu firması tarafından uygulanmamaktadır. Durum böyle olunca da uygulamanın işleyişi konusunda küçükte olsa birkaç sorun yaşandı. Bu noktada hava yolu ithalatını tercih edecek firmalar hangi havayolu firmalarının genelgeyi uyguladığını öğrenmeleri gerekiyor.

Şirket olarak uygulamanın başlamasıyla gerek mail yoluyla gerekse Öykü Lojistik sosyal medya hesaplarımızdan müşterilerimize konuyla ilgili olarak tüm bilgilendirmeleri gerçekleştirdik.

“İTHALATÇI FİRMALAR GENELGEDEN FAYDALANMAK İÇİN NELER YAPMALI?”

İthalatçı firmalar genelgeden faydalanmak için; uçuş detaylarını gönderici firma ile organize ederken varışın hafta sonuna denk gelmemesi ve sabah erken saatli varışların tercih edilmesi, gümrük işlemlerinin hızlandırılması için transfer, fatura, vergi organizasyonlarının önceden yapılması, hava yolu şirketlerinin çıkış ve varış bilgilendirme maillerinin daha aktif kullanılması, serbest süre uygulamalarında kalabilmek için bazı ithalat dosyalarında oluşabilecek yüklü ardiye ödemelerinden muaf olmak adına kalan süre ile doğru orantılı olarak gümrük mesaili işlemlerin yapılması gerekiyor.”

Etiketler :