“Her yıl yaklaşık yüzde 50 büyüdü, Türkiye’nin 45’lik konteyner markası oldu”

“Her yıl yaklaşık yüzde 50 büyüdü, Türkiye’nin 45’lik konteyner markası oldu”

Her yıl yaklaşık yüzde 50 büyüme gösteren Sarp Intermodal, 2018’i 12 bin adet 45’lik konteyner elleçleyerek kapatmaya hazırlanıyor. Geçtiğimiz ay itibariyle intermodal altyapısını kullanarak parsiyel taşımacılık hizmeti vermeye başlayan Sarp Intermodal, Büyükçekmece’deki yeni merkezinden daha mükemmeliyetçi lojistik çözümler sunmayı hedefliyor. Filosuna bu yıl bitinceye kadar 30, 2019’da ise toplam 100 adet Swap Body katacak olan Sarp Intermodal, Türkiye’den dünyanın dört bir yanına 45’lik konteyner ile taş

ÖZEL RÖPORTAJ -İntermodal taşımacılık hizmetine odaklanarak 2014 yılında kurulan Sarp Intermodal, geçen kısa sürede çok önemli büyüme rakamlarına imza attı. Özellikle 45’lik konteyner taşımacılığında “Türkiye’nin 45’lik konteyner markası” olma yolunda önemli ilerlemeler kaydeden Sarp Intermodal, yaklaşık iki ay önce Büyükçekmece’deki yeni merkezine taşınarak hedeflerini daha da büyüttü.

Halkalı’dan Büyükçekmece Türkoba Mahallesi’ndeki 12 dönümden oluşan yeni merkezine taşınan Sarp Intermodal, tüm operasyonlarını tek merkezden yönetmeyi amaçlıyor. Yeni merkezinde, TIR parkı, 1500 metrekare ihracat deposu, çekici ve treylerler için bakım ve tamir servisi yer alan Sarp Intermodal’ın yeni tesisinde çalışanlar için de 1350 metrekarelik ofis alanı bulunuyor.

“İNTERMODAL ALTYAPISINI KULLANARAK PARSİYEL TAŞIMACILIK HİZMETİ VERMEYE BAŞLADIK”

www.yesillojistikciler.com’a özel açıklamalarda bulunan Sarp Intermodal Yönetim Kurulu Başkanı Onur Talay, şirketi 4.5 yıl önce kurduklarını hatırlattı ve şöyle devam etti: “Kurulduğumuz günden beri yaptığımız yegâne iş, konteynerler ve ISO Tanklar ile intermodal taşımacılıktı. Şimdi işi genişletmek için intermodal altyapısını da kullanarak parsiyel taşımacılık hizmeti vermeye başladık. Bunun için kendimize belli başlı ülkeler seçtik. Fas, Tunus, Fransa, İtalya, Avusturya ve Almanya olmak üzere 6 farklı ülkeye her hafta karşılıklı olarak parsiyel çıkışlar yapıyoruz. İhracat konsolidasyonunu sağlamak amacıyla da böyle bir tesise ihtiyaç duyduk. İhracat depolarımızın ve konsolidasyonumuzun tamamını bu tesisimizde hallediyoruz. İntermodal taşımacılığın avantajlarından parsiyel ürün ithal-ihraç eden firmaların da yararlanmasını istiyoruz.”

SARP INTERMODAL, BÜYÜKÇEKMECE’DEKİ YENİ TESİSE NEDEN TAŞINDI?

Yeni tesise geçmelerinin nedeninin ne olduğunu Onur Talay şöyle anlatıyor: “Az önce de belirttiğim gibi intermodal altyapımızı kullanarak parsiyel taşımacılığı hizmeti vermeye başladık. Bu çok yeni bir servis tipi ve şu an oturtmaya çalışıyoruz. Yine de mevcut durumumuz çok iyi. Amacımız 2019’un ilk çeyreğinde Çarşamba, Perşembe, Cuma ve Cumartesi günleri bütün bu ülkelere çıkış yapabilmek. Bu tesise gelme amacımız da aslında bu. Öte yandan gümrüğe ve Ambarlı Limanı’na yakın olması cazip kılan diğer iki önemli etken. Bu tesise taşınarak Trakya’nın sanayi bölgesine de yaklaştık. Anadolu Yakası’ndan uzaklaştık gibi düşünülebilir ama bizim Şekerpınar’da da bir tesisimiz var. Anadolu Yakası operasyonlarımızın tamamını oradan yürütüyoruz. Avrupa Yakası’ndakileri ve parsiyel konsolidasyonumuzu da buradan yönetiyoruz.”

YEŞİL LOJİSTİK KARAKTERİNE UYGUN TESİS

Yeni merkez tesislerinin aynı zamanda intermodalin çevreci, “yeşil lojistik” karakterine uygun bir şekilde dizayn edildiğini anlatan Talay, tesisin olabildiğince gün ışığından yararlanabilmesinin amaçlandığını belirtti. Ayrıca yağmur sularının ve atık suların bina içerisinde yeniden kullanılabilmesi için çalışmalar yapıldığını ifade eden Talay, “Binanın ısınmasında elektrik kullanıyoruz. Diğer ısınma alternatiflerine göre daha çevreci ve tüketim minimum seviyede. Tesisin sadece ısıtma ve soğutma sistemi için önemli bir yatırım yaptık” dedi.

“OPERASYONEL MÜKEMMELİYETÇİLİĞE BİR ADIM DAHA YAKLAŞIYORUZ”

Büyükçekmece’deki bu yeni tesise taşınmalarının bir anlamda da mecburiyetten kaynaklandığını ifade eden Talay, “4.5 yıl içinde önemli büyüme oranları kaydettik. Öte yandan çalışan sayımızda üç haneli rakamları yakaladık. Depo ihtiyacımız ortaya çıktı. Hizmet çeşitliliğimizde artışlar oldu.  İşi bölüp, garajı ve ofisi ayrı yerlerde yapmak mantıklı değil. Bunların hepsini tek bir yerde yapmak bize verimlilik sağlıyor. Böylelikle bizim için önemli olan operasyonel mükemmeliyetçiliğe bir adım daha yaklaşıyoruz. Buraya taşınmamız bizim kadar müşterilerimize de pozitif etki sağlayacaktır. Bu yatırımı yaparken müşterilerimizi de düşündük.” diye konuştu.  

“2018, HER ANLAMDA BÜYÜDÜĞÜMÜZ BİR YIL OLDU”

2018 yılının Sarp Intermodal’in her anlamda büyüdüğü bir yıl olduğunu vurgulayan Talay, şöyle devam etti: “2018 yılında her alanda ve önemli oranda büyüme kaydettik. Bunun sebebi; piyasanın yavaş yavaş daha ekonomik çözümlere yönelmesiyle bizim ürünümüzün de diğerlerine nispeten bir ekonomik alternatif olması tercihte bizi öne çıkarttı. Yani şu anki ekonomik konjonktür intermodal taşımacılığa talebi artırdı.”

“2019 İÇİN İYİMSERİZ”

Kuruldukları günden bu yana her yıl yaklaşık yüzde 50 büyüme kaydettiklerini ifade eden Talay, bu yıl da benzer bir büyüme beklediklerini söyledi. 2019’un genel olarak sıkıntılı bir yıl olacağının söylendiğini ancak kendilerinin iyimser olduğunu belirten Talay, gelecek yıl da süregelen büyümeyi devam ettireceklerini düşündüklerini vurguladı.

“BU YIL SONUNA KADAR 30, GELECEK YIL DA 100 ADET SWAP BODY YATIRIMI YAPACAĞIZ”

Bu yıl araç, treyler, konteyner ve çekici filoları için 2.5 milyon Euro düzeyinde yatırım yaptıklarını ifade eden Talay, 2019 yılı ile ilgili yatırım hedeflerini şöyle anlattı: “Hem çekici hem de treyler tarafında belli bir sayıda ekipmana ihtiyacımız var. Bu ihtiyacımızı da uzun dönem kiralama ya da satın alma yöntemiyle gidereceğiz. Tenteli konteyner diye tabir ettiğimiz Swap Body yatırımımız artacak. Sene sonu itibariyle filomuza 30 adet Swap Body katılacak. 2019’da da filomuza 100 tane Swap Body daha eklemek istiyoruz. Şase yatırımı devam edecek. Bulgaristan’daki şirketimiz için kullandığımız şaselerin tamamını Türkiye’den tedarik ediyoruz. Bu yatırımlarımız devam edecek. Ayrıca Bulgaristan’da çekici yatırımımız da olacak.”

36 FARKLI ÜLKEYE TAŞIMACILIK HİZMETİ VERİYOR

Konteynerleri ile 36 farklı ülkeye servis verebilir durumda olduklarını söyleyen Talay, Kuzey Afrika’dan Doğu Avrupa ve Balkanlar’a, Orta Avrupa’dan Kuzey Avrupa ülkelerine varan hattaki tüm ülkelere taşımacılık hizmeti verdiklerini anlattı. Öte yandan Rusça konuşan ülkeler için Mark Multimodal isimli alt bir şirket kurdukları söyleyen Talay, bu ülkelere 45’lik konteyner hizmeti vermeye başladıklarını belirtti.  2019 yılında Ukrayna’da  yatırım yapma kararı aldıklarını ve şirket kuracaklarını anlatan Talay, “Ukrayna hattı önemli. Bugüne kadar treylerle yapılan bir hat var. Biz Haydarpaşa-Trieste hattında çalışan Ro-Ro gemisiyle anlaştık ve bu gemiye belli bir sayıda konteyner almaya başladılar. Böylece Türkiye-Ukrayna arasında denizyoluna alternatif olarak 45’lik konteynerler ile intermodal taşımacılığa başladık. Şu anda iyi bir kapasite var ve oldukça iyiyiz” dedi.

“BU YILI 12 BİN ADET 45’LİK KONTEYNER TAŞIMASIYLA KAPATACAĞIZ”

“Bu yılı 12 bin adet 45’lik konteyner taşımasıyla kapatacağız. Adet sayısının beklenenden nispeten fazla olmasında Temmuz 2018’de İstanbul-Patras-Trieste arasında yeni bir Ro-Ro seferinin başlaması etkili oldu” diyen Talay, yabancı araçlar ve boş dönüşlerde artışlar olduğunu belirtiyor ve ekliyor: “Gerektiğinde biz de boş konteyner çekiyoruz fakat mevcut kontratlarımız sayesinde yük bulma konusunda şanslıyız” diye konuştu.

2019 LOJİSTİK SEKTÖRÜ AÇISINDAN NASIL BİR YIL OLACAK?

2019’un geçmiş yıllara kıyasla lojistik sektörü açısından daha rekabetçi boyutlara geleceğini öngören Talay, “Örneğin İran ambargosunun etkisiyle oraya ticaret yapan Gaziantep’teki, Kayseri veya Hatay’daki nakliyeci iç piyasaya yöneldi ve buradaki rekabet arttı. Bununla birlikte kurun da aynı seviyelerde kalacağını varsayarak ithalatta ciddi bir daralma olacağını düşünüyorum. İthalat navlunları düştü. Bu nedenle ihracat navlunları arttı deniyor ama ihracatçının da bir dayanma noktası var. Orada 3 bin euroya taşıdığı eşyayı peak sezonda 5 bine kadar çıkartabiliyor ama bunu 12 ay boyunca verebilmesi çok zor” dedi.

“TÜM DÜNYAYA 45’LİK KONTEYNER İLE TAŞIMACILIK YAPMAYI HEDEFLİYORUZ”

Yıllardır konuşulan Bakü-Tiflis Hattı demiryolu hattının açıldığını hatırlatan Talay, halihazırda devam eden bir hat ile ilgili taşınan konteyner adetlerine ve verilen rakamlara baktığımızda çok az olduğunu söyledi. Talay, “Gelinen noktanın, istenilen seviye olduğunu düşünmüyorum. Bunun nedeni bu hatta halen karayolu tercih ediliyor. Çünkü demiryolu karayoluna göre daha pahalı geliyor. Aslında tam tersi olması gerekiyor. Demek ki bu noktada bazı düzenlemeler gerekecek. Demiryolunun ihracatçıya cazip hale getirilmesi lazım. Bu hat verimli çalıştığında o bölgeye de 45’lik konteynerler ile taşımacılık yapmayı istiyoruz. İntermodal taşımacılıkta uzmanlaşmış bir şirket olarak en büyük hedefimiz tüm dünyaya 45’lik konteynerler ile taşımacılık yapmak.” dedi.

Etiketler :