İşte 311 milyar TL büyüklüğe sahip Türkiye lojistik sektörünün temel sorunları…

İşte 311 milyar TL büyüklüğe sahip Türkiye lojistik sektörünün temel sorunları…

Türkiye lojistik sektörünün büyüklüğünün 311 milyar Tl olduğunu söyleyen LODER Başkanı Mehmet Tanyaş, sektörün sorunlarını şöyle sıraladı: "“Karayolu ağının dengelenmesi lazım. Çoğu lokasyonda serbest piyasa ekonomisi kuralları yok. Ölçek ekonomisini büyütemedik. Lojistikte ulusal koordinasyon tam olarak sağlanamamıştır. Eğitim, araştırma, standardizasyon ve sertifikasyon eksikliği var. Dış ticaret ve lojistik birlikte planlamalıdır. Türkiye’nin lojistiğine yön verebilmek için simülasyon modeline gereksinim

Lojistik Derneği (LODER) tarafından “Türkiye Lojistik Sektörünün 2017 Değerlendirmesi ve 2018 Trendleri” konulu bir toplantı düzenlendi. Yıldız Teknik Üniversitesi Hisarüstü Sosyal Tesisleri’nde gerçekleştirilen toplantının açılışında konuşan LODER Başkanı Prof. Dr. Mehmet Tanyaş, Türkiye’nin lojistik sektörü büyüklüğünün 311 milyar TL olduğunu söyledi.

KORİDOR SAVAŞLARI

Türkiye’nin lojistikte coğrafi bir avantajının olduğunu ifade eden Mehmet Tanyaş, ancak doğu-batı ticaretinde 3 önemli koridorun olduğunu ve bir koridor savaşı yaşandığını vurguladı. Türkiye’nin bu koridor savaşını kazanması gerektiğini belirten Tanyaş, Türkiye’nin de içinde bulunduğu koridorun adının ‘orta koridor’ olduğunu kaydetti. Tanyaş, Türkiye’nin ticaret trafiğini orta koridora çekmesi gerektiğinin altını çizdi. Tanyaş, “Çünkü lojistiği ticaret tetikler. Ticaret olursa lojistik gelişir” dedi.

TÜRKİYE’DEKİ LOJİSTİK EĞİTİMİ TABLOSU: 149 MYO, 75 LİSANS, 28 YÜKSEK LİSANS, 2 DOKTORA

Konuşmasında demiryolunun önemi, karayolunun Türkiye’deki kullanımı ve Lojistik Performans Endeksi’nin önemi hakkında da bilgi veren Tanyaş, Türkiye’deki lojistik eğitimi ile ilgili ise şunları söyledi: “Türkiye’de lojistik ile ilgili eğitim veren 149 Meslek Yüksekokulu, 75 lisans, 28 yüksek lisans ve 2 doktora programı var” diye konuştu.

LOJİSTİĞİN TEMEL SORUNLARI

Mehmet Tanyaş, Türkiye’deki lojistiğin temel sorunlarını şöyle sıraladı: “Karayolu ağının dengelenmesi lazım. Çoğu lokasyonda serbest piyasa ekonomisi kuralları yok. Ölçek ekonomisini büyütemedik. Lojistikte ulusal koordinasyon tam olarak sağlanamamıştır. Eğitim, araştırma, standardizasyon ve sertifikasyon eksikliği var. Dış ticaret ve lojistik birlikte planlamalıdır. Türkiye’nin lojistiğine yön verebilmek için simülasyon modeline gereksinim vardır.

“KARMAŞIK REKABET VE İNORGANİK BÜYÜME”

LODER Başkanı Mehmet Tanyaş’tan sonra LODER Genel Sekreteri İsmail Karakış, “Taşımacılık ve Lojistik Sektörü Gelecek Vizyonu ve Temel Sorunlar” konulu bir sunum yaptı. İsmail Karakış temel sorunları şöyle belirtti:: “Pazardaki oyun alanı ve katılım tercihlerinin yetkinlik bazlı olarak belirlenmiş olmaması. Operasyonel riskler ve şeffaf olmayan maliyet yapısı nedeniyle karmaşık fiyatlandırma. Sürekli artan müşteri beklentileri ve hizmet seviyeleri için operasyonel mükemmellik. Depolama ve katma değerli hizmetler için artan talep. Karmaşık rekabet ve inorganik büyüme.”

Daha sonra Omsan Genel Müdürü Hakan Keskin, Eczacıbaşı Tedarik Zinciri Direktörü Eylem Özgür, DHL Genel Müdürü Orkun Saruhanoğlu, Hepsiburada Operasyon Grup Başkanı Taner Timirci ve TOFAŞ Tedarik Zinciri Geliştirme Müdürü Mehmet Karaca birer sunum yaptı. 

Etiketler :