Kaptanlar Kulübü’nün sürücüsüz araçlarla ilgili ikinci araştırmasının sonuçları açıklandı

Kaptanlar Kulübü’nün sürücüsüz araçlarla ilgili ikinci araştırmasının sonuçları açıklandı

Kaptanlar Kulübü, sürücüsüz araçlara yönelik 2. araştırmasının sonuçlarını yayınladı. Sürücüsüz araçlara yönelik ilk araştırmayı 2016 Haziran ayında yapan Kaptanlar Kulübü, 2.araştırmayı 2017 Haziran ayı sonunda tamamladı. Kulüp, 2. araştırmayla, geçen bir yılda sektörün eğilimini belirmeye çalıştıklarını açıkladı. Türkiye Karayolu Yolcu Taşımacılığı sektöründe çalışanlar kapsamında gerçekleştirilen araştırmada çarpıcı sonuçlar...

Kaptanlar Kulübü, sürücüsüz araçlara yönelik 2. araştırmasının sonuçlarını yayınladı. Sürücüsüz araçlara yönelik ilk araştırmayı 2016 Haziran ayında yapan Kaptanlar Kulübü, 2.araştırmayı 2017 Haziran ayı sonunda tamamladı. Kulüp, 2. araştırmayla, geçen bir yılda sektörün eğilimini belirmeye çalıştıklarını açıkladı. Türkiye Karayolu Yolcu Taşımacılığı sektöründe çalışanlar kapsamında gerçekleştirilen araştırmada çarpıcı sonuçlar var.  2016 yılında yapılan araştırma sonucunda, sektörün sürücüsüz araçların gerekli olup olmadığı konusunda henüz ortak bir kanı oluşturmadığı görülmüştü.

Bu seneki araştırmada ise, sürücüsüz araçların gerekli olduğuna inanların oy oranı geçen seneye nazaran arttı. 2016’da ankete katılanların yüzde 42,3ü gerekli olduğuna inanırken, bu seneki oranın yüzde 45’e çıktığını görüyoruz. Her ne kadar, gerektiği konusunda bir artış olsa da, gereksiz olduğuna inananların oy yüzdesi, 2017’de de yüzde 50’nin üzerinde. 2016 yılı sonuçlarına göre en çarpıcı değişiklik sürücüsüz araçlara rahatlıkla binilip bilinmeyeceği konusunda.. Geçen sene sürücüsüz araçlara rahatlıkla binemeyeceğini belirten kişilerin oranı yüzde 69 iken, bu sene oran yüzde 17’ye düşmüş durumda. Bir diğer deyişle, sürücüsüz araçlara rahatlıkla binebilirim diyen kişi yüzdesi yüzde 83’e çıkmış durumda. Araştırmada çoğunlukla hem fikir olunan konu ise; sürücüsüz araçların, kaptan şoförünün yerini dolduramayacağı. Geçen sene yüzde 76,9 olan bu oran; bu sene yüzde 80’e çıktı.

Kaptanlar Kulübü'nün kurucuları Ekrem Özcan ve Kemal Karayormuk; testlerine başlanan, güncel konulardan sürücüsüz araçlarla ilgili olarak 2. kez düzenledikleri araştırmanın sonuçlarını paylaştılar. İlk araştırmayı, 2016 Haziran ayında yapan ve kamuoyuyla paylaşan Kaptanlar Kulübü, ikincisini 2017 Haziran ayında gerçekleştirdi. Araştırmanın sonuçlarını 2016’ya göre karşılaştırmalı olarak paylaşan Ekrem Özcan ve Kemal Karayormuk, bu araştırmaya göre, sektörün sürücüsüz araçlar konusuna günden güne daha çok olumlu bakmaya başladığını aktardı. “Bu seneki araştırma sonuçlarında en çok dikkat çeken gelişme, geçen seneki sonuçlara göre büyük değişim gösteren ‘Sürücüsüz Araçlara Rahat Binme’ konusu ile ‘Kaptan Şoförün Yerinin Doldurulabilmesi’ konusu. 2016’da sürücüsüz araçlara rahatlıkla binebilirim diyenlerin oranı yüzde 31 iken, bu sene yüzde 83’e çıkmış durumda. Bu artışı insanların gelişen teknolojilere güvenmeye, deneyimlemeye isteklerinin arttığı yönünde yorumlayabiliriz. Karşılaştırmanın en dikkat çeken diğer konusu ise, sürücüsüz araçların kaptan şoförün yerini dolduramayacağı oranının yüzde 76,9’dan yüzde 80’e çıkmış olması. Bunda, sürücüsüz araçlarla dünya genelinde yapılan deneme sürüşlerinde yaşanan kazaların geçen seneye nazaran daha çok yaşanması olduğunu düşünüyoruz. Kaza nedenlerinin de, ‘güneş ışığından beyaz boyanın gözükmemesi’, ‘sarkan ağaç dalının engel olarak algılanmasından dolayı aracın yolda kalması’ gibi görece basit sebeplere dayanması, kaptan şoföre güven oranını daha çok artırdığına inanıyoruz” dedi.

Gerek üreticilerin gerek işletmecilerin teknolojiyi daha fazla yakından takip etmeleri gerektiğini, gündemlerinde daha ön sırada teknolojik gelişmeler ve projelerin olması gerektiğini belirten Ekrem Özcan ve Kemal Karayormuk, “Bu konuda sektörümüzün teknokentlerle ilişkilerini artırması gerektiğini, talepkar olmalarını ve birlikte projeler, işbirliği geliştirmeleri konusunda daha sık biraraya gelmeleri gerektiğini düşünüyoruz” açıklamasında bulundular.

Etiketler :