KOBİ’ler için dijital hizmetlerin önemi

KOBİ’ler için dijital hizmetlerin önemi

Hilal ADAŞLIK (ShipsGo İş Geliştirme Uzmanı)Yapılan araştırmalar 2019 yılı itibarıyla dünya nüfusunun şehirleşme oranının yüzde 56 iken internet kullanımının yüzde 57 olduğunu söylüyor. Sadece bu istatistik bile artık dijital bir dünyada yaşadığımızın kanıtı. Bu dijital dönüşüme gündelik hayat kadar iş hayatı da maruz kalıyor. Taşıma piyasasındaki büyük oyuncular mevcut dijital dönüşüme uyum sağlamak adına büyük bütçeler ayırıyor fakat bütçe...

Hilal ADAŞLIK (ShipsGo İş Geliştirme Uzmanı)

Yapılan araştırmalar 2019 yılı itibarıyla dünya nüfusunun şehirleşme oranının yüzde 56 iken internet kullanımının yüzde 57 olduğunu söylüyor. Sadece bu istatistik bile artık dijital bir dünyada yaşadığımızın kanıtı. Bu dijital dönüşüme gündelik hayat kadar iş hayatı da maruz kalıyor. Taşıma piyasasındaki büyük oyuncular mevcut dijital dönüşüme uyum sağlamak adına büyük bütçeler ayırıyor fakat bütçe ayıramayan küçük ve orta ölçekli işletmeler (KOBİ) bu anlamda ciddi bir dezavantajla karşı karşıya kalıyor.  Onların imdadına ise SaaS (Solution as a Service) temelli düşük bütçeli dijital uygulamalar yetişiyor. Fakat en son araştırmalar, KOBİ’lerin kendilerine büyük rekabet avantajı sağlayacak dijital uygulamalardan yeterince faydalanmadığını ortaya koyuyor.

Google sponsorluğunda Deloitte şirketinin 2018 yılında yaptığı Connected Small Bussines araştırması, çalışan sayısı 250’den az olan KOBi’lerin yüzde 80’nin dijital ürünlerden faydalanmadığı sonucuna ulaştı. Araştırmaya katılan KOBİ’lere dijital ürün kullanmama ile ilgili sebepler sunularak bunları sıralamaları istendiğinde yüzde 40’ı “işimle ilgili olmadığını düşünüyorum” seçeneğini, yüzde 38’i “dijitalleşme işime katkı sağlamayacak” seçeneğini yüzde 34’ü “güvenlik endişesi duyuyorum” ve yüzde 30’u ise “dijital servislerle ilgili deneyimim yok” seçeneğini ilk üç sebep olarak sıralamıştır. “Pahalı” seçeneği ise sadece yüzde 28’i tarafından belirtilmiştir.

Diğer yandan dijital ürün kullanan firmalardan hangi faydaları gördüklerini söylemeleri istendiğinde yüzde 38’i “satış ve gelirleri arttırma”, yüzde 31 “marka bilinirliğini arttırma” ve yüzde 30’u ise  “Amerika içinde yeni müşterilere ulaşma” faydalarını ilk üç yarar arasında sıralamıştır.

Son 3 yıldır yoğun olarak üzerinde çalıştığımız ShipsGo dijital konteyner takip uygulaması da bu raporda bahsi geçen dijital hizmetler gibi bir hizmettir. SaaS temelli olan, ekstra kurulum ve IT maliyeti gerektirmeyen bu hizmet, kullanıcılarına canlı konteyner takibinden taşıma raporlamasına kadar birçok faydalı hizmet sunmaktadır. Uygulamayı geliştirmemizin ardından Türkiye’deki KOBİ’lerin yukarıda bahsettiğimiz rapordakiyle benzer şekilde çekincelerinin olduğunu gördük. Dijital konteyner takibinin kendilerine ne gibi faydalar sağlayacağı konusunda net bir fikre sahip değildiler. Verileri ile ilgili güvenlik endişesi duyuyorlar işlerine yaramayacağı çekincesi ile risk alarak bütçe ayırmak istemiyorlardı. Üstelik daha önce bir dijital konteyner takip hizmeti ya da benzer bir hizmet almadıkları için sürecin nasıl işleyeceği konusunda deneyim sahibi değillerdi. Bu gibi endişeler elbette çok normaldi ve biz de uygulamamıza ayıracakları bütçeleri misliyle geri kazanacaklarından emin olduğumuzdan mümkün mertebe bu soru işaretlerini ortadan kaldırmak için çalıştık. Örneğin tüm kullanıcılara konteyner takip uygulamamızı ücretsiz deneme şansı tanıdık.  Bu sayede 5 konteynere kadar ücretsiz takip yapabiliyor iki hafta boyunca tüm ürünlerden faydalanabiliyor ve eğer uygulamayı yeterince gerekli bulmazlarsa hiçbir ek ücret ödemeden kullanmayı bırakabiliyorlar. Diğer yandan satın almak istediklerinde mecburi bir kredi sisteminden ziyade bütçeleri neye izin veriyorsa o seviyede kredi alarak konteyner takiplerini bu krediler bitene kadar gerçekleştirebiliyorlar. Böylelikle, çok düşük bir bütçe ile servisi kullanabilir hale geliyorlar. Merak ettikleri her soruyu sorabilmeleri ve her an iletişime geçebilmeleri için sitemize 7/24 canlı “chat” hizmeti eklememiz kullanıcıların önyargılarını kırmak için yaptığımız bir diğer girişim.  Diğer taraftan bizi kullanan firmaların kazanımlarını örnek olaylarla anlattığımız ve deniz taşımacılığı ile ilgili işlerini kolaylaştıracak bilgiler sunan bölümümüz Grow with ShipsGo’yu kurmamız süreçle ilgili soru işaretleri olan firmalar için oldukça güzel bir kaynak haline geldi. Tüm bunların yanında anlaşılır, eğlenceli ve açık olmayı bir şirket politikası haline getirdik. Kullanıcının hizmetlerimizin içerik ve amacını kolaylıkla anlayabilmesi için site tasarımımızdan sosyal medya paylaşımlarımızdaki cümlelere dek her şeyi olabildiğince basit, sıkıcılıktan uzak, renkli ve akılda kalıcı olmasına azami önem gösterdik.  En nihayetinde bu çabalarımıza yanıt vererek risk alan, yeni ürünleri kullanmaya cesaret eden işletmelerin, Deloitte raporunda belirtilen faydaları uygulamamızla elde ettiklerine şahit olduk.

Deloitte raporunda, dijital ürünleri kullanan firmaların gelirlerini arttırma, marka bilinirliğini arttırma ve yeni müşterilere ulaşma gibi faydalar sağladığını söylüyor. ShipsGo dijital konteyner takip uygulamasını kullanan kullanıcılarımız arasında yaptığımız anket sonuçları da bu raporla benzer kazanımları işaret etti. Kullanıcılar yalnızca birkaç aylık bir kullanımdan sonra uygulama sayesinde demuraj ve ardiye gibi beklenmedik maliyetlerin önüne geçtiklerini (dolayısıyla karlılığı arttırarak geliri arttırmıştır), müşteri memnuniyetini arttırdığını (dolayısıyla yeni müşteriler elde etmenin önü açılmıştır) kabul etmişlerdir. Şirketlerin dijitalleşmelerine de katkı sağladığını da belirten firmalar uygulamayı baştaki çekincelerine rağmen güvenli bulmuş ve katma değer yarattığı konusunda hem fikir olmuştur. Diğer faydalar Tablo’dan incelenebilir. 

Sonuç

Dijitalleşen dünyada büyük ölçekli firmalar büyük yatırımlar yaparak ayakta kalıyor. Küçük ve orta ölçekli firmaların imdadına ise  SaaS temelli dijital hizmetler koşuyor. Ne var ki son araştırmalar KOBİ’lerin dijital hizmetler konusunda yeterince tecrübe sahibi olmaması, bilgi güvenliği endişesi ve dijital ürünleri tam olarak neden kullanmaları gerektiği konusunda fikir sahibi olmamaları gibi bütçe dışı sebeplerle bu hizmetleri kullanmaktan çekindiğini ortaya koyuyor. Bu anlamda dijital hizmetleri üreten firmaların KOBİ’lerin çekincelerini anlayarak ona göre stratejiler geliştirmeleri ve onları bilgilendirmek için çaba göstermeleri gerektiğini düşünüyoruz. Bunun yanında KOBi’ler de yeni çağın gelişmeleri konusunda daha meraklı ve istekli olmalı, dijitalleşme yolunda risk almayı öğrenmeli ve açık fikirli olmak için çaba harcamalılar. Böylelikle gelirlerini arttırabilir, yeni müşteriler elde edebilir ve mevcut müşterilerini memnun edebilirler. En nihayetinde ShipsGo uygulamasını kullanan firmalar bu faydaları elde edebilmek için devasa bütçelere gerek olmadığının, her şeyin önyargıların ve kalıplaşmış iş yapma şekillerini kırmakla başlayacağının en belirgin örnekleridir.

Etiketler :