“Küçük Hafif Ticari Araç Pazarının Lideriyiz”

“Küçük Hafif Ticari Araç Pazarının Lideriyiz”

TOFAŞ, Ar-Ge sürecine liderlik ettiği ve 2015’te üretimine başladığı Fiat Egea/Tipo’nun kazandırdığı ivmeyle, 2016 yılına hızlı bir başlangıç yaptı. Yılın ilk üç aylık dönemi baz alındığında, dikkat çekici bir ciro ve 2010 yılından bu yana en yüksek ihracata imza atıldı. Aynı dönemde binek otomobil ihracatını yüzde 131 oranında arttıran TOFAŞ, hafif ticari araç ihracatında ise yüzde 8 oranında büyüme sağladı. Mart ayında 3 vardiyaya geçilen TOFAŞ’ta, ilk üç aylık dönemde yaklaşık 1300 kişilik ilave istihdam

Türkiye otomotiv sektörünün lider oyuncularından TOFAŞ, 2016 yılı ilk üç aylık finansal sonuçlarını açıkladı. 1 Ocak-31 Mart döneminde yaklaşık 2,7 milyar liralık ciro gerçekleştiren TOFAŞ yıla iyi başladı.

TOFAŞ’TA TOPLAM ÜRETİMİN YÜZDE YÜZDE 61’İ HAFİF TİCARİ ARAÇ OLARAK GERÇEKLEŞTİ

Bu yılın ilk çeyreğinde Türkiye’nin otomotiv üretimi bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 4 artarak 346 bin adete ulaşırken, TOFAŞ’ın üretim hacmi aynı dönemde yüzde 22 artarak 79 bin adede ulaştı. Böylece toplam endüstri üretimindeki payı yüzde 19’dan yüzde 23’e yükseldi. Ocak-Mart 2016 döneminde TOFAŞ’ta toplam üretimin yüzde 39’u otomobil; yüzde 61’i ise hafif ticari araç olarak gerçekleşti.

CENGİZ EROLDU: “AVRUPA’YA OLAN TOPLAM İHRACATIMIZ GEÇEN YILIN İLK ÇEYREĞİNE ORANLA YÜZDE 40 ARTIŞ GÖSTERDİ”

İlk çeyrek sonuçları ile ilgili açıklama yapan TOFAŞ CEO’su Cengiz Eroldu, Avrupa pazarlarında olumlu büyümenin devam ettiğine dikkat çekerek, Avrupa pazarına ilk üç ay bazında bakıldığında otomobilde yüzde 8; hafif ticari araç pazarında ise yüzde 11 büyüme söz konusu olduğunu belirtti. TOFAŞ’ın da üretim ve ihracatta 2016 yılına çok iyi bir giriş yaptığını açıklayan Eroldu, ilk çeyrek bazında 2010 yılından bu yana gerçekleşen en yüksek ihracat rakamına ulaştıklarını dile getirdi. TOFAŞ’ın Avrupa’ya olan toplam ihracatının geçen yılın ilk çeyreğine oranla yüzde 40 artış gösterdiğine dikkat çeken Eroldu, “İlk çeyrekte, 2010’dan bu yana en yüksek ihracat seviyesine ulaştık. Binek araç ihracatında yüzde 131 oranında artış kaydettik. TOFAŞ toplam ihracat adedi ise önceki yılın ilk çeyreğine göre yüzde 35 artarak, 43 bin adetten 58 bin adete ulaştı. Bunda hem iç hem de dış pazarlarda görülen, Egea/Tipo Sedan’a olan yüksek talebin büyük etkisi var. Ayrıca bu talebe yetişebilmek için Mart 2016’da üç vardiyalı üretime geçtik. Bu da iç pazar ve ihracat faaliyetlerimize olumlu yansıyor” dedi.

“DOBLO VE FIORINO İLE KÜÇÜK HAFİF TİCARİ PAZARINDA LİDER DURUMDAYIZ”

Yeni Fiat Fiorino satışlarının da Nisan 2016’da başladığını hatırlatan Eroldu, “Fiat yüzde 89 oranla yurt içi pazarda yerli üretimden en yüksek satış gerçekleştiren marka konumunda olmayı sürdürüyor. Ayrıca Doblo ve Fiorino ile küçük hafif ticari pazarında lider durumdayız.

Toplam pazara baktığımızda, premium markalarımız da dahil TOFAŞ olarak pazardaki payımız yüzde 11 olarak gerçekleşti. Yeni modellerimizin devreye girmesi ile yılı daha yüksek bir pazar payı ile kapatmayı hedefliyoruz” dedi. Eroldu ayrıca TOFAŞ’ın nisan ayında 365 milyon lira tutarında temettü dağıtıldığını da sözlerine ekledi.

Etiketler :