“Piyasadaki her 3 kamyondan 1’inin Ford Trucks olmasını hedefliyoruz”

“Piyasadaki her 3 kamyondan 1’inin Ford Trucks olmasını hedefliyoruz”

“Ekim ayında pazara sunacağımız yeni çekicimizle global arenadaki rekabet gücümüzü artıracağız” diyen Ford Trucks Pazarlama ve Stratejik Planlama Müdürü Bahattin Topçu, 2018'in ilk 4 ayı itibarıyla da Türkiye ağır ticari pazarında yüzde 30.6’lık pazar payına sahip olduklarını belirtti. Bahattin Topçu, Piyasadaki her 3 kamyondan 1’inin Ford Trucks olması hedefiyle çalıştıklarını vurguladı.  Röportaj: Şenel Özdemir / senel.ozdemir@yesillojistikciler.com

ÖZEL RÖPORTAJ - Ford Trucks Pazarlama ve Stratejik Planlama Müdürü Bahattin Topçu, www.yesillojistikciler.com’un Ford Trucks’ın ağır ticari araç pazarındaki konumu, yılsonu hedefi, Türkiye ağır ticari araç pazarının bugünkü durumu, Ford Trucks’ın Ekim ayında piyasaya sunacağı yeni çekicisi ile ilgili sorularını cevaplandırdı.

“PAZARIN YIL SONUNDA 18 BİN 500 SEVİYELERİNDE KAPANACAĞINI TAHMİN EDİYORUZ”

2018 Ford Trucks açısından ve Türkiye ağır ticari araç pazarı açısından nasıl geçiyor?

Öncelikle, mevcut güncel verilere göre; Türkiye ağır ticari pazarının 2018 yılının ilk 4 ayında 2017'nin ilk 4 ayına göre yüzde 36 oranında büyüme gösterdiğini görüyoruz. 2018 yılı başında pazardaki bu olumlu seyirde, erken seçim kararı alınması ve döviz kurlarında gerçekleşen dalgalanmaların da etkisi ile, bir durgunluk oluşmaya başladığını söyleyebiliriz. Ancak, pazarın bu durgunluğu, önceki seçim dönemlerinde olduğu gibi kısa sürede üzerinden atarak seçim sonrasında normal seyrine döneceğini ve yılın geri kalanında 2017 yılına benzer şekilde seyredeceğini öngörmekteyiz. Segment bazlı baktığımızda ise, 2017’de özellikle inşaat segmentinde başlayan büyümenin etkisinin 2018'de de süreceğini, bununla birlikte çekicideki ciddi toparlanma ile  pazarın yıl sonunda 18 bin 500 seviyelerinde kapanacağını tahmin ediyoruz.

“İLK 4 AYI İTİBARIYLA AĞIR TİCARİ PAZARINDA YÜZDE 30.6’LIK PAZAR PAYINA SAHİBİZ”

Pazardaki mevcut durumu genel olarak değerlendirdiğimizde ise; 2017 yılı itibarıyla devam eden süreçte büyük değişimler yaşanmaya başladığını söylemek mümkün. Bu doğrultuda daha önce pazarın ortalama yüzde 60’ını oluşturan çekici segmenti, 2017 yılında yüzde 38 seviyesine gerilerken, pazarda inşaat segmenti büyük inşaat projeleri ile 2 katına çıktı. İnşaat segmentindeki bu artış, yaptığımız doğru ürün yatırımları ve ürünlerimizin müşterilerimiz tarafından beğenilmesi ile bizim için büyük bir fırsat oldu ve 2017 sonunda inşaat segmentinde yüzde 33 pazar payı elde ettik. Toplam pazarda ise yüzde 27,7 pazar payına ulaştık, 2008 yılından bu yana yaptığımız doğru hamlelerle pazar payımızı 2 katına çıkarmayı başardık. 2018'in ilk 4 ayı itibarıyla da ağır ticari pazarında yüzde 30,6’lık pazar payına sahip bulunuyoruz.

“PİYASADAKİ HER 3 KAMYONDAN 1’İNİN FORD TRUCKS OLMASI HEDEFİYLE ÇALIŞIYORUZ”

Peki Ford Trucks olarak yılın sonunu nasıl bir rakamla kapatmayı hedefliyorsunuz?

2018 için iyimser bakışımızı koruyoruz ve piyasanın 2017'dekine benzer bir şekilde ilerleyeceğini düşünüyoruz. Piyasadaki her 3 kamyondan 1’inin Ford Trucks olması hedefiyle çalışmalarımıza devam ediyoruz.

“REKABETÇİLİĞİMİZİ KORUYABİLMEK AMACIYLA DA KUR ARTIŞINI FİYATLARIMIZA ASGARİ ŞEKİLDE YANSITIYORUZ”

Dövizdeki hareketlilik size ve pazarı nasıl etkiliyor?

Öncelikle, ülkemiz bugünlerde kurlarda yaşadığımız dalgalanmalara benzer birçok dönem geçirdi ve bunların hepsini atlatmasını bildi. Türkiye’ye güveniyor ve planlarımızı uzun vadeli yapıyoruz. Rekabetçiliğimizi koruyabilmek amacıyla da kur artışını fiyatlarımıza asgari şekilde yansıtıyoruz.

“50 ÜLKEDE FAALİYET GÖSTERMEYİ PLANLIYORUZ”

Yurtdışındaki yapılanmanızı tamamladınız mı? Şu an kaç ülkede satış ve servis noktanız bulunuyor?

Ford Trucks olarak, çeşitli yurtdışı pazarlarına farklı şanzıman seçenekleri, sıcak ve soğuk iklim paketi opsiyonlarına sahip yol, inşaat ve çekici serisi araçlar sunuyoruz. Hedefimiz, sağlam bir distribütörlük sistemi kurmak ve bayi ağımızı diğer ihracat pazarlarına da genişletmek. Uzun vadede (2020 sonrasında) 50 ülkede faaliyet göstermeyi planlıyoruz. Yurtdışı yapılanmamızı ve ihracat stratejimizi, Rusya, Orta ve Doğu Avrupa,  Avrasya, Afrika ve Ortadoğu gibi komşu bölgelerdeki ağır ticari araç potansiyelini değerlendirecek şekilde belirlemeye devam ediyoruz.

FORD TRUCKS’IN İHRACAT HEDEFİ

Bu yılki ihracat hedefiniz nedir?

2017’e kıyasla yüzde 60 satış adedimizi büyütmeyi hedefliyoruz. Şu an yarıyıl hedefimizi tutturmuş durumdayız. 2018'de uluslararası faaliyetlerimiz için bayi ağımızı genişletme çalışmalarımıza devam edeceğiz. Yeni tesisler kurulacak, bayi ağı genişletilecek ve gerek satış gerek satış sonrası faaliyetlerini destekleyen sistemler yürürlüğe alınacak. Hızlı büyümemiz devam edecek.

“YENİ ÇEKİCİMİZLE GLOBAL ARENADAKİ REKABET GÜCÜMÜZÜ ARTIRACAĞIZ”

Yakın zamanda Ford’un yeni çekicisinin Ekim ayında pazara çıkacağı açıklandı. Yeni çekiciniz nasıl bir araç olacak? Bu yeni çekici ile Ford’un hedefledikleri nelerdir?

Global çapta rekabet edecek, 500 PS’lik güç ve 2,50 m. kabin genişliğine sahip yeni çekicimizi Ekim ayında pazara sunmaya planlıyoruz. Yeni çekicimiz, en zorlu şartlarda kullanım için geliştirilen güç ve performansı ile konfora odaklı geniş hacimli tasarımıyla üst segmentte standartları yeniden belirleyecek. Uluslararası taşımacılığa yönelik geliştirdiğimiz yeni çekicimiz ile global arenadaki rekabet gücümüzü artıracağız. Yeni çekicimizle sektördeki öncü konumumuzu da pekiştireceğiz. Ar-Ge’den üretime kadar tüm süreçlerimizde yaptığımız kesintisiz yatırımlarla yerlilik oranını sürekli bir üst seviyeye çıkararak Türkiye ekonomisine katma değer sunmayı sürdüreceğiz.

FORD TRUCKS’IN OTONOM KAMYONLA İLGİLİ ÇALIŞMALARI…

Otonom kamyonlar ve elektrikli kamyonlarla ilgili Ford’un çalışmaları var mı? Varsa bu konuda kısa bir bilgi verebilir misiniz?

Ford Otosan İnovasyon Komitesi tarafından 2016 yılında; dijital dönüşüm, akıllı üretim, müşteri deneyimi, interaktif araç ve otonom kamyon öncelikli alanlar olarak belirlendi. Bu doğrultuda öncelikli çalışma alanlarımızdan biri olan otonom kamyon konusunda hayata geçireceğimiz bazı uygulamalar belirledik. Bunlar; gelişmiş algılama sistemleri, siber-güvenlik sistemleri, otomatize edilmiş testler, yakın takip ile aerodinamik kazanç elde edilmesi, hassas haritalama sistemleri gibi ileri teknolojilere dayalı ürünlerin geliştirilmesini ve bu ürünler sayesinde lojistik sektörüne getirilecek yeni çözümleri içeriyor. Bu yöndeki çalışmalarımız da hız kesmeden devam ediyor. Yine bu doğrultuda İnönü Fabrikamızda hayata geçirdiğimiz yeni test pisti yatırımı da otonom kamyon konusu açısından büyük önem taşıyor.

“AĞIR TİCARİ ARAÇ SEGMENTİNDE TÜRKİYE’NİN İLK YERLİ ŞANZIMANINI ÜRETECEĞİZ”

Öte yandan bu yılın başında, 49,5 milyon euro tutarında yatırımla İnönü Fabrikamızda ağır ticari araç segmentinde Türkiye’nin ilk yerli şanzımanını üreteceğimizi açıkladık. Bunun için çalışmalarımız devam ediyor. Sahip olduğumuz yüksek mühendislik ve Ar-Ge gücü için yeni bir kilometre taşı olacak bu yatırım, geleceğin ulaşım teknolojilerine yönelik de sağlam bir baz oluşturacak. Türkiye’de ilk kez geliştirilecek bu şanzıman; otomotiv ve taşımacılık sektörünün ve şirket olarak bizim gelecekteki dönüşüm yolculuğumuzda (örn. bağlantılı ve otonom araçlar) stratejik ve kilit bir rol oynayacak.

Etiketler :