Rekabetçi bir firma olmak için iyi bir tedarik zinciri yönetimine sahip olmanız şart!

Rekabetçi bir firma olmak için iyi bir tedarik zinciri yönetimine sahip olmanız şart!

TEDAR Başkanı Tuğrul Günal, “Şirketlerin pazar paylarını geliştirmesi, karlı duruma geçmesi, sürdürülebilirliklerinin sağlamasında en önemli rol oynayan bölümlerin başında tedarik zinciri yönetimi geliyor” diyor. RÖPORTAJ: Şenel Özdemir / senel.ozdemir@yesillojistikciler.com

ÖZEL RÖPORTAJ - “Tedarik Zinciri Yönetimi” son yıllarda lojistik ve taşımacılık sektöründe en çok kullanılan tanımlamalardan biri haline geldi. Aynı zamanda birçok sektör için hayati öneme sahip olan tedarik zinciri yönetimi kavramı, artık şirketlerin yönetim kurulu toplantılarında da en çok tartışılan başlıklardan biri konumunda bulunuyor. Bu denli önemli hale gelen ve önemi her geçen gün artan tedarik zinciri yönetimi fonksiyonunun ilk derneği Türkiye’ nin önde gelen şirketlerinin tarafından Aralık 2013’te Tedarik Zinciri Yönetimi Derneği’ni (TEDAR) kurduldu. Şu an TEDAR’ın 86 üyesi bulunuyor. Türkiye’nin önemli şirketlerinin üye olduğu TEDAR’ın başkanlığını ise aynı zamanda Siemens Türkiye Tedarik Zinciri Yönetimi Direktörlüğünü yapan Tuğrul Günal yapıyor. www.yesillojistikciler.com olarak TEDAR Başkanı Tuğrul Günal ile bir araya geldik ve kendisinden TEDAR’ın hedeflerini, Türkiye’de tedarik zinciri yönetimine bakışı ve tedarik zinciri yönetiminin sektörler için önemini anlatmasını istedik. Yani ‘nedir bu tedarik zinciri yönetimi, neden bu kadar önemli?” diye sorduk. İşte TEDAR Başkanı Tuğrul Günal’ın tedarik zinciri yönetimi ile ilgili anlattıkları…

“TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ FONKSİYONUNUN GELİŞMESİNE KATKI SAĞLAYACAĞIZ”

Ben 27 yıldır Siemens’te görev yapıyorum. 6 yıldır da Siemens’in Tedarik Zinciri Yönetimi (SCM) Direktörüyüm. TEDAR’ı kurmak için 7 şirket bir araya geldik ve Aralık 2013’te derneğimiz faaliyete başladı. Derneğimizin ana amacı tedarik zinciri yönetimi fonksiyonunun gelişmesine katkı sağlamak. Bunu nasıl yapacağız? Eğitimler düzenleyerek, üniversitelerle ve diğer sivil toplum örgütleri ile işbirliği yaparak. Tedarik zinciri yönetimi ile ilgili konferanslar düzenlemeye başladık. Türkiye’de tedarik zinciri ile ilgili konferanslar daha yeni yeni olgunlaşıyor. 6 yıl önce Siemens’teki görevime başladığımda tedarik zinciri yönetimi konusunda malesef yeterli konferans yoktu.

“ŞİRKETLERİN REKABETÇİLİĞİ ARTACAK”

Birincil hedefimiz tedarik zinciri yönetimi fonksiyonun Türkiye’de gelişmesine katkı sağlamak. Böylelikle de şirketlerin rekabetçiliği artacaktır. Özellikle hedefimiz KOBİ’lere tedarik zinciri yönetiminin önemini anlatmak. Çünkü bizim gibi (Siemens) kurumsal, uluslararası veya ulusal şirketlerin tedarik zinciri organizasyonları ve kendi yönergeleri çok uzun zamandır zaten var.  Ancak Türkiye’nin sanayi altyapısını KOBİ’ler oluşturuyor. Tedarik zinciri yönetimi ile ilgili KOBİ’leri eğitmek ve güçlendirmek istiyoruz. Böylece KOBİ’lerin de tedarik zinciri yönetimi oluşacaktır. Bu da KOBİ’lerin rekabetçiliğini artıracak ve böylece de Türkiye’nin rekabetçiliği artacaktır.

TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ HANGİ NOKTALARDA DEVREDE?

Batı’da tedarik zinciri konusuna destek veren dernekler bundan 100 yıl önce kurulmuş bulunmakta. Tedarik zinciri yönetimi ile şirketlerin rekabetçiliğine sağlayacağınız katma değer inanılmaz fazla. Ürünün planlamasını yaparken satın alma tedarik zinciri bölümü devreye giriyor. Sipariş geçerken devrede. Satın almada doğru tedarikçilerin bulunması, doğru bir şekilde ihalenin yapılması, doğru ürünün şirkete alınması, satın almaya karar verilen ürünün sözleşmesinin yapılması, sevk edilmesi, kurulması, garanti süresinin devam etmesi gibi tüm süreçlerde sizin tedarik zinciri yönetiminiz, bölümünüz devrede oluyor.

TÜRKİYE’NİN DÜNYANIN İLK 10 EKONOMİSİNDEN BİRİ OLMA HEDEFİ

Türkiye, dünyanın ilk 10 ekonomisine girmeyi hedefleyen bir ülke ama tedarik zinciri yönetimi konusunda konferanslar takribi son 3 yıldır yapılıyor. Öte yandan Batı’daki konferanslarla boy ölçüşecek olgunlukta konferanslar Türkiye’de henüz sınırlı sayıda var.

KONFERANSLAR ÖNEMLİ

Türkiye’deki iyi ve deneyimli uzmanlara tedarik zinciri yönetimi ile ilgili şu anda verilen eğitimler sınırlı sayıda mevcut. Eğitim verecek uzman mevcut ama böyle eğitim programları ülkemiz genelinde maalesef sınırlı hatta yok denecek kadar az. Çünkü bizim gibi şirketlerin uzmanları alanında iyi yetişmiş uzmanlar.. Bu uzmanlara Türkiye’de siz iyi eğitim vermek isterseniz, içerisini güncel dolu programlar sunmaya mecbursunuz.

TEDARİK ZİNCİRİ İLE İLGİLİ TÜRKİYE’DE SADECE BİRKAÇ TANE ÜNİVERSİTEDE MASTER EĞİTİMİ VERİLİYOR

Bütün bu eğitimlerin Türkiye genelinde verilmesi gerekir ama üzülerek söylüyorum verilmiyor. Birkaç tane master programı var ki Murat hocamızın (Prof. Dr. Murat Erdal) İstanbul Üniversitesi’nde düzenlediği Tedarik zinciri yönetimi eğitimi veriliyor. Çok limitli bir iki master programı daha bulunmakta. Türkiye için son derece yetersiz. TEDAR olarak da biz bu misyonla yola çıktık. Hatta 21 Mart’ta bedelsiz 15-18 kişiye eğitim verdik. Büyük bir olasılık ile Mayıs ayında iki gün sürecek içi gerçekten dolu eğitim açıyor olacağız. Ama bunları kurumsal olarak hayata geçirmemiz lazım.

Peki biz TEDAR olarak ne yapacağız? Tedarik Zinciri yönetimi ile ilgili eğitimler düzenleyeceğiz. Tedarik zinciri bölümlerini belgelendirmek istemekteyiz, uzmanlar yetiştireceğiz. Biz TEDAR olarak işletme haline gelip, bütün faaliyetleri kendi bünyemizde düzenlemeyi amaçlıyoruz.

FİYAT VERİRKEN BUNUN TAKRİBİ YÜZDE 50’Sİ TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİM BÖLÜMÜ TARAFINDAN TESPİT EDİLİYOR

Bizim şu an planladığımız bu eğitimlere Batı’daki dernekler çok uzun yıllar önce başlamışlar. Şirket olarak pazar payınızı büyütmek gibi bir hedefiniz var değil mi? Siz müşterinize fiyat verirken sektörüne göre değişmekle birlikte bunun takribi yüzde 50’si tedarik zinciri yönetim bölümü tarafından tespit ediliyor. Bu nedenle siz doğru tedarikçiyi seçemezseniz, doğru fiyatlandırmayı yapamazsanız, sonuç itibari ile nihai müşterinin mutluluğuna direk etki edersiniz.

TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ ŞİRKET İÇİNDE NELERİ ETKİLİYOR?

Bütün bunları yaparken yine siz doğru tedarikçi ile yapmıyorsanız, siz yine doğru fiyatlandırmayı yaptıramıyorsanız, şirketinize pazar şartlarının gıyabında çok daha farklı maliyetlerle bu işleri yaptırtıyorsanız, o zaman sizin şirketinizin rekabetçiliği direk olarak etkilenir. Müşteri mutsuzluğunuz size, pazar payınıza, cirolarınıza etki eder. Cirolarınız geri gitmeye başlar. Pazar payınızı kaybedersiniz, neden kaybettiğinizi de anlamazsınız. Çok iyi çalışan, düzgün çalışan ve günün koşullarına göre çalışan, hizmet veren bir tedarik zinciri yönetimi bölümüne sahip olmanız şart!

ŞİRKETLERİN PAZAR PAYI İLE TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ İLİŞKİSİ

Şirketlerin pazar paylarını geliştirmesi, karlı duruma geçmesi, sürdürülebilirliklerinin sağlamasında en önemli rol oynayan bölümlerin başında tedarik zinciri yönetimi geliyor. Çünkü cironuzun, takribi yüzde 50’sini siz yönetiyorsunuz şirketinizin. Buradaki verimsizlik veya verimlilik direk olarak şirketin neticelerini etkiler. 

Etiketler :