Sanayide İnovasyona Odaklandık, İlklere İmza Attık

Sanayide İnovasyona Odaklandık, İlklere İmza Attık

2016 yılı finansal sonuçlarını açıklayan Sabancı Holding, Temsa, Kordsa ve Brisa ile ilgili de değerlendirme yaptı. Toplantıya Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, Sabancı Holding CEO'su Zafer Kurtul ve Sabancı Holding'in yeni CEO'su Mehmet Göçmen katıldı.

Sabancı Holding 2016 yılı finansal sonuçlarını açıkladı. Buna göre 2016 yılı kombine net satışları yüzde 12 artışla 53,6 milyar TL, konsolide net karı ise yüzde 19 artışla 2,7 Milyar TL olarak gerçekleşti. Konuya ilişkin düzenlenen basın toplantısında ilk sözü alan Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı şunları söyledi: “Sabancı Topluluğu olarak 90 yılı aşkın süredir Türkiye ekonomisinde ve sosyal gelişmesinde önemli bir oyuncu olarak var gücümüzle çalışıyor ve değer yaratıyoruz. Birikimlerimiz, değerlerimiz ve devamlılığımız en kıymetli varlıklarımızdır. Topluluğumuzun bugüne gelmesinde katkısı olan rahmetli Sakıp Bey’i ve herkesi şükranla anıyorum. Zafer Kurtul son 20 yıla yakındır Sabancı Topluluğu’nda, Akbank’ta Genel Müdür Yardımcısı olarak başlayan yolculuğu Akbank’ta CEO’luk görevi, daha sonra da 7 yıla yakındır holdingin CEO’luk görevini başarıyla üstlendi. Kendisinin bu süreçte, bu önemli koşuda, bu önemli kararlarda çok büyük katkısı oldu. Kendisine Grubumuz adına sonsuz teşekkür ediyorum. Bayrağı başarıyla taşıdığı için hepinizin huzurlarında bir daha kutluyorum. Bundan sonraki yolcuğunda da başarılar diliyorum. Kuvvetli öz kaynaklarımız, sağlıklı finansal yapımız, daha da önemlisi, daha da kıymetlisi kuvvetli insan kaynaklarımız ve sağlam kurumsal kültürümüz ile bugünlere geldik. Bu etapları koşarak doksan yıldan fazladır biriktirerek, değer yaratarak bugünlere geldik. Bugüne kadar başarıyla koşulan bu etapların, aşılan engellerin sonunda bugün sağlıklı, güçlü bir bünyemiz var. Bu altyapı üstüne Zafer Bey bayrağı Mehmet Göçmen’e devrediyor. Mehmet Göçmen’in liderliğinde yeni etaplar koşacağız. Mehmet Göçmen 14 yıldır grubumuzda. Akçansa Genel Müdürlüğü ile başlayan yolculuğu,  Çimento Grup Başkanlığı, İnsan Kaynakları Grup Başkanlığı ve son üç yıldır da Enerji Grubu Başkanlığı ile devam etti. Enerji sektöründe Sabancı Topluluğu olarak son on yılda bir lider yarattık. Enerjisa sektörünün lideridir. Mehmet Göçmen’in son üç yılda Enerjisa’nın büyümesinde, Enerjisa’nın konumlanmasında ve Enerjisa’nın geleceğe başarıyla hazırlanmasında çok önemli katkıları olmuştur. Bu birikimi ve yetkinlikleri ile Sabancı Holding’de yeni dönemde, yeni etapta çok başarılı olacağına dair Yönetim Kurulu olarak bütün inancımız tamdır.  Kendisine hayırlı olsun diyorum. Birazdan dediğim gibi Zafer Bey 2016 sonuçlarımızı açıklayacak. 2016 yılı özel bir yıldı ve zor bir yıldı. Ancak Sabancı olarak, odağımızı hiç kaybetmedik. Odağımız; çalışmak, üretmek, yatırım yapmak, büyümek ve sürekli başarıyı aramak. Bu odağımızı hiç kaybetmeden 2016 yılında, bu zor yılda tüm Sabancı çalışanlarının özverili çalışmasıyla başarılı sonuçlar elde ettik.  Ben tüm Sabancı çalışanlarını, çalışma arkadaşlarımı yürekten kutluyorum ve teşekkür ediyorum.”

Toplantıda 2016 yılını ve Topluluk sonuçlarını değerlendiren Sabancı Holding CEO'su Zafer Kurtul, konuya ilişkin yaptığı açıklamada şöyle dedi: “Sabancı Topluluğu için 2016 yılı, operasyonel karlılığımızı arttırarak büyüdüğümüz, içinde bulunduğumuz sektörlerde hedeflerimize ulaştığımız bir sene oldu. 2016 yılı faaliyet gösterdiğimiz tüm sektörlerde başarılı sonuçlara imza attığımız bir yıl oldu. 2016’da konsolide net karımızı %19 artırarak 2 milyar 700 milyon TL’ye çıkardık. Yine aynı dönemde kombine net satışlarımız ise %12 artışla 53,6 Milyar TL oldu. Kombine EBİTDA ise %25 artışla 11,2 Milyar TL olarak gerçekleşti.”

2016 YILINDA 4,1 MİLYAR TL YATIRIM

Sözlerine “Türkiye’ye inanıyoruz, yatırıma devam ediyor” diye devam eden Kurtul şöyle dedi: “2016 global anlamda zor bir yıl oldu ama buna rağmen Sabancı Holding olarak son beş yılın en büyük yatırımını da bu sene  4,1 Milyar TL olarak yaptık.”

DAHA GÜÇLÜ BİR TÜRKİYE İÇİN 2017’DE 4,5 MİLYAR TL YATIRIM

Sabancı Holding’in 2017 yılı planlarına da değinen Kurtul: “2017 senesinde de hedefimiz çok büyük. Sabancı Holding olarak bu sene de yatırımlarımıza hız kesmeden devam edeceğiz ve daha güçlü bir Türkiye için 4,5 Milyar TL yatırım yapmayı, çift haneli büyümeyi hedefliyoruz. Sabancı Holding olarak 2017’de de, inovasyon kültürümüz ve operasyonel mükemmellik anlayışımız ile yaptığımız her işte, faaliyet gösterdiğimiz her sektörde paydaşlarımıza ve ülkemize daha fazla değer yaratmak için çalışacak ve hedeflerimize koşmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

TEMSA, BİZE AYRI BİR GURUR VERİYOR VE ÜLKEMİZ İNSANININ GÖĞSÜNÜ KABARTIYOR

Kurtul, toplantıda Temsa, Brisa ve Kordsa ile ilgili ise şu değerlendirmede bulundu: “Sanayi şirketlerimizle, 2016 yılında da devam eden yatırım ve inovasyon hamlesi ile yeni müşteri ve yeni pazar hedeflerimizi güçlendirdik. Geçtiğimiz yıl AR-GE ve inovasyona odaklandığımız ve ilklere imza attığımız bir yıl oldu. Temsa otobüs, altı yeni ürün lansmanına ek olarak, yurt dışı satış adedinde yüzde 52’lik bir artış yakaladı. Türkiye’de son üç yıldır pazar liderliğini kaptırmayan Temsa otobüs şirketimiz Aselsan ile birlikte ürettiği Avenue EV markalı Türkiye’nin yüzde 100 yerli ilk elektrikli otobüsüyle segmentinde fark yarattı. Bugün Temsa otobüslerini dünyanın 66 farklı ülkesinde yollarda görüyor olmak bize ayrı bir gurur veriyor ve ülkemiz insanının göğsünü kabartıyor.

TÜRKİYE’DE SATILAN HER 3 LASTİKTEN 1’İ BRİSA MARKALI

Bugün Türkiye’de satılan her üç lastikten biri Brisa markalı. Lassa ve Bridgestone markalarıyla segmentinde oldukça önemli bir konumda. Bugün 60’tan fazla ülkede Lassa tabelalı 580’den fazla satış noktası mevcut.

KORDSA, DÜNYA SEKTÖR LİDERİ

Kordsa şirketimiz ise 2016 yılında bir önceki yıla göre yüzde 53 artışla 178.1 Milyon TL net kar elde etti. 44 yılı geride bırakan Kordsa, 5 ülkede üretimi ve 42 ülkeye ihracatıyla dünya sektör lideri konumunda. Bugün her iki otomobil lastiğinden biri, her üç uçak lastiğinden ikisi Kordsa tarafından güçlendiriliyor. Bununla birlikte son bir yıl içinde 407 patent başvurusu ve 128 buluşla önemli bir rekora da imza atmış durumda.”

Etiketler :