Ticaretin kolaylaştırılması anlaşması Türk nakliyecilerine ne kadar katkı sağlayacak?

Ticaretin kolaylaştırılması anlaşması Türk nakliyecilerine ne kadar katkı sağlayacak?

Uluslararası Nakliyecilyer Derneği (UND) 39. Olağan Genel Kurul etkinliği kapsamında “DTÖ Anlaşmasının Ekonomi ve Dış Ticaretimize Etkileri’ paneli düzenledi. İstanbul Pullman Airport Hotel’de düzenlenen panelde iki önemli oturum gerçekleştirildi.“Ticaretin Kolaylaştırılması Anlaşması: Ülkemiz İçin Sağladığı Fırsatlar” başlıklı ilk oturum moderatörlüğünü UND İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener yaptı. Oturuma konuşmacı olarak, Ekonomi Bakanlığı...

Uluslararası Nakliyecilyer Derneği (UND) 39. Olağan Genel Kurul etkinliği kapsamında “DTÖ Anlaşmasının Ekonomi ve Dış Ticaretimize Etkileri’ paneli düzenledi. İstanbul Pullman Airport Hotel’de düzenlenen panelde iki önemli oturum gerçekleştirildi.

“Ticaretin Kolaylaştırılması Anlaşması: Ülkemiz İçin Sağladığı Fırsatlar” başlıklı ilk oturum moderatörlüğünü UND İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener yaptı. Oturuma konuşmacı olarak, Ekonomi Bakanlığı Anlaşmalar Genel Müdür Yardımcısı Hasan Yalçın, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Karayolu Düzenleme Genel Müdürlüğü Daire Başkanı O.Hakan Özdemir, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Bülent Orhan Türel ve Türkiye İhracatçılar Meclisi Lojistik Konseyi Başkanı Bülent Aymen katıldı.

UND İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener, oturumun açılışında yaptığı konuşmada, 2013’te Endonezya’nın Bali şehrinde DTD Anlaşması imzalandığını hatırlattı. Yapılan araştırmalara göre bu anlaşmanın dünya ticaretine önemli bir katkı sağlayacağını kaydeden Fatih Şener,  “Bizim iddiamız şu: Türkiye ticareti yaptırımlar nedeniyle baskı altında. Bizim ticaretimiz son dönemde gecikmeler nedeniyle bir takım ürünlerimiz Türkiye yerine başka ülkelere kaymaya başladı. DTÖ Anlaşmasının Türk ihracatının önünü açacağını, Türk nakliyecilerine önemli katkı sağlayacağını düşünüyoruz. DTÖ tarafından öngörülen 1 trilyon dolarlık ticaret artışı önemli ihracat ülkesi olan Ülkemiz için çok büyük fırsatlar sunmaktadır” dedi.

Ekonomi Bakanlığı Anlaşmalar Genel Müdür Yardımcısı Hasan Yalçın, konuşmasında ticaretin kolaylaştırılması için şeffaflık, transit serbestisinin hayata geçirilmesi gerektiğini kaydetti. DTO toplantısında transit serbestisi konusunda Türkiye’nin önemli rol oynadığını ifade eden Hasan Yalçın, “Şubat’ta anlama yürürlüğe girdi. 112 ülke bu anlaşmayı kabul etti. Ticaretin kolaylaştırılması anlaşması Avrupa ülkeleri tarafından da kabul edilmiştir. Bizim bu anlaşmadan beklediğimiz pazar açılımlarıdır” dedi.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Bülent Orhan Türel de oturumda yaptığı konuşmada şunları anlattı: “Ticaretin kolaylaştırılması konusu son dönemin popüler konularından biri ama bu yeni bir şey değil. Ticareti kolaylaştırmak gerçekleştirilmesi kolay bir kavram değil. Böyle bir anlaşmanın kabul edilmesi ülkemiz açısından olumlu. Motive edici bir anlaşma olduğunu düşünüyorum. Ancak bugünden yarına sonuçları ortaya çıkacak bir anlaşma değil. Gümrük idaresi olarak bu anlaşma bize yeni bir motivasyon kaynağı olacaktır.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Karayolu Düzenleme Genel Müdürlüğü Daire Başkanı O. Hakan Özdemir ise yaptığı değerlendirmede, “Ticaretin kolaylaştırması anlaşması bizim elimizi güçlendirmiştir. Ancak bugünden yarına transit geçişler serbest olacak diye bir şey yok. Bu anlaşmayı imzalayan 112 ülkeden 32 ülke ile bizim ikili anlaşmamız var. Geçiş ücretleri ve kotalar konusunda önemli gelişmeler kaydedilecektir. Avrupa Birliği henüz ortak bir ulaştırma politikası oluşturmadı” diye konuştu.

Türkiye İhracatçılar Meclisi Lojistik Konseyi Başkanı Bülent Aymen de yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Türkiye özellikle son 20 yıldır global ticaretin tam içindedir. Şimdi tam dünya ticaretinin göbeğindeyiz. Rekabet etmeye çalışıyoruz. Ticareti olağan kurallarına göre yapmaya çalışıyoruz. Ticaretin kolaylaştırılması son derece önemli. Bu anlaşma ihracatçı için çok önemli. Küresel değer zincirine katılmamız daha kolay olacak. 2023 hedeflerine ulaşmamız daha kolay olacak. TİM olarak, Afrika’ya Ro-Ro’larla nakliyecilerin gidebilmesi için bir projemiz var.”

2. OTURUM

“Ticaretin Kolaylaştırılması Türkiye Uygulamaları ; Zorluklar ve Öneriler” başlıklı ikinci oturumun moderatörlüğünü ise UND Yönetim Kurulu Başdanışmanı Cahit Soysal yaptı. İkinci oturuma konuşmacı olarak; GTB Transit Daire Başkanı Burak Serkan Yaşar, GTB Ticaretin Kolaylaştırılması Dairesi Başkanı Jale Arslan, İGMD Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Sezen, TOBBUND Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Uylukçu, Solmaz Gümrükleme Genel Müdür Yardımcısı Erdem Akılotu ve Mars Lojistik Gümrük Süreçleri Kontrol ve Denetim Müdürü Kemal Avcı katıldı.

UND Yönetim Kurulu Başdanışmanı Cahit Soysal panelde, “Bundan tam bir yıl önce ticaretin kolaylaştırılması anlaşması gördük. DTÖ şu mesajı veriyordu. Gümrük işlerinin kolaylaşması dünya ticaretinin kolaylaşması anlamına geliyordu. 2008 dünya ekonomik krizinden sonra dünya ticaretini artırmak için uluslararası platformadaki çalışmalar hız kazandı. DTÖ’nün Dünya Ticaretinin  Kolaylaştırması Anlaşması da bu kapsama giriyor” dedi.

GTB Transit Daire Başkanı Burak Serkan Yaşar, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın ticaretin kolaylaştırılması anlaşması ve bakanlığın ticaretin kolaylaştırılmasına yönelik çalışmaları hakkında bilgi verdi. GTB Ticaretin Kolaylaştırılması Dairesi Başkanı Jale Arslan da yaptığı konuşmada yetkilendirilmiş yükümlü uygulaması hakkında bilgi verdi. Mars Lojistik Gümrük Süreçleri Kontrol ve Denetim Müdürü Kemal Avcı, Mars Lojistik’in yetkilendirilmiş yükümlü sürecini ve uygulamaları hakkında açıklamalar yaptı. İGMD Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Sezen de Türkiye’deki gümrük müşavirlerin yaptığı çalışmalar hakkında bilgi verdi. Mustafa Sezen, sistemsel ve altyapı konularında zaman zaman sıkıntılar yaşandığını kaydetti. Solmaz Gümrükleme Genel Müdür Yardımcısı Erdem Akılotu, Solmaz Gümrükleme’nin gümrükleme konusunda yaptığı çalışmalar ve yaşadıklarını sorunlar hakkında konuştu. TOBBUND Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Uylukçu, DTÖ’nün ticaretin kolaylaştırılması anlaşması ile ilgili öngörülerini paylaştı.

Etiketler :