Treyler sanayicileri, kimya devi BASF’yi ziyaret etti

Treyler sanayicileri, kimya devi BASF’yi ziyaret etti

Treyler sektörünün tek temsilcisi Treyler Sanayicileri Derneği (TREDER), 2019 yılının Mart ayı yönetim kurulu toplantısını 26 Mart 2018 tarihinde BASF Türkiye’nin Ataşehir genel merkezinde gerçekleştirdi. Toplantı öncesi BASF Yöneticileri; ürünler ve çözümler hakkında TREDER heyetine sunum yaptı. 

TREDER üyelerinin tamamına yakının katıldığı ziyarette BASF Türk Genel Müdürü Rami Atikoğlu, Otomotiv Tamir Boyaları Türkiye ve Azerbaycan Ülke Müdürü Alphan Altın,  Chemetall  Satış Müdürü Gökhan Tayat, Otomotiv Boyaları Ülke Müdürü A. Ragıp Duman ve İş Geliştirme Müdürü Halil Ünleyen yer aldı. 

Otomobil maliyetinin  yüzde 15’i kimyasallardan oluşuyor

 BASF Türk Genel Müdürü Rami Atikoğlu, birçok endüstri koluna dokunduklarını ancak marketlerde görülebilen, son tüketiciye doğrudan ulaşan bir ürünün olmadığından bahsederek, “Binek bir aracın toplam maliyetinin yüzde 15’ini kimyasallar oluşturuyor. Bir araçta koltuk, direksiyon, hidrolik fren sıvısı gibi kimyasal içerikli çok sayıda ürün bulunuyor. Gelecekte elektrikli araçlarla birlikte, durum daha da farklı olacak. Çünkü motor kalmayacak, yerini pil alacak. Pil aracın toplam maliyetinin yüzde 40’ını oluşturacak. Pil demek, kimya demek. Biz de bu alanda ciddi çalışmalar yapıyoruz” şeklinde konuştu. Otomotivin BASF için önemli bir sektör olduğuna değinen Atikoğlu , kimyasallar, endüstriyel çözümler, yüzey teknolojileri, beslenme-bakım ve tarım çözümleri alanlarında  yer aldıklarını söyledi.

Bugünün ve geleceğin ihtiyacını kimya karşılayacak

BASF Otomotiv Tamir Boyaları Türkiye ve Azerbaycan Ülke Müdürü Alphan Altın da “Sürdürülebilir bir gelecek için kimya yaratıyoruz’’ mottosuyla hareket ettiklerini belirterek bugünün ve geleceğin ihtiyaçlarını karşılayabilecek en önemli etkenin kimya olacağına inandıklarını söyledi. 2018 yılında 62,6 milyar Euro’luk satış, 6,3 milyar Euro’luk kar elde ettiklerini söyledi. “2050 yılında dünya nüfusu 10 milyar insan olacak. Nüfusun yüzde 70’i metropollerde yaşayacak. Enerji tüketimi yüzde 35 artacak. Gıda ihtiyacı bunlara bağlı olarak yüzde 30 oranında artacak” diyen Altın, gelecekte BASF ürünlerine daha fazla ihtiyaç duyulacağını söyledi.

1880’den beri Türkiye’de satışa başladıklarını belirten Altın, Türkiye’de 2020 yılında bir milyar Euro satış hedeflediklerini aktardı.  Türkiye’de 800 BASF çalışanı olduğunu  ve Kurtköy’de İnovasyon Merkezi inşa ettiklerini söyledi. 

Yüzey işleme ile boya süreçlerini birleştirmeyi planlıyoruz

Chemetall Satış Müdürü Gökhan Tayat, Chemetall’in BASF bünyesinde yer aldığını belirterek,  boya öncesi metal ile ilgili her noktada yer aldıklarını vurguladı. 20’den fazla ülkede üretim yaptıklarını ve bu fabrikalardan birinin de Türkiye’de bulunduğunu bildiren Tayat, metalin olduğu her yerde aktif olarak yer aldıklarını, bobinden janta kadar otomotivde pek çok üründe yüzey işlem kimyasalları geliştirdiklerini söyledi. Tayat, yüzey işleme ile boya süreçlerini birleştirmeyi planladıklarını, bunun kendileri için çok önemli bir Ar-Ge projesi olduğunu söyledi.

Saç teli kalınlığında etkin koruma ve estetik

BASF Otomotiv Boyaları Ülke Müdürü A. Ragıp Duman ise, BASF’nin otomotiv endüstrisi içerisinde dünyanın 20’inci büyük tedarikçisi olduğu bilgisini vererek, otomotivde iç kısımdan, dış aksama, güç aktarma organlarından, şasi alanına kadar pek çok yerde çözümler sunduklarını söyledi. Boya kapsamında ise; “Kataforez, astar, bazkat, vernik gibi sağladığımız katmanların tümü aslında bir insan saçının teli kadar. Amacımız aracı bir milimetrenin onda biri kadar olan bu kalınlık içerisine sığan kaplama malzemeleri ile dış etkilere karşı korumak ve güzel göstermek” diyen Duman, ürünleriyle hem teknoloji hem de toplam maliyet açısından rekabetçi olduklarını ve treyler endüstrisinde daha fazla yer almak istediklerini belirtti.

Türkiye’nin dünyanın en büyük 14. Otomotiv üreticisi olduğunu vurgulayan Duman, üretilen araçların yüzde 84’ünün ihraç edildiğini söyledi. Duman, ürünleriyle Türk otomotiv sanayisinin yanında oldukları mesajını verdi.

Glasurit 68 seri ile zamandan ve boyadan kazan

BASF Otomotiv  Tamir Boyaları İş Geliştirme Müdürü Halil Ünleyen ise treyler endüstrisinde de kullanılan Glasurit 68 seriden ve sektördeki hedeflerinden bahsetti. Hedeflerini “Boya bölümündeki prosesi optimize etmek, kaliteyi en üst seviyeye çıkarmak ve sürdürülebilirliği sağlamak” şeklinde belirten Ünleyen, bunun için yapılacaklarını ise şöyle sıraladı: “Audit yapmak, yapılacak işe uygun ürünleri belirlemek, eğitimlerle ürünlerin verimli kullanmasını sağlamak, Re-audit ile sürdürülebilirliği denetlemek.”

Halil Ünleyen, Türkiye’de bu türden bir süreci yönettiklerini ve Glasurit 68 seri ile çok önemli sonuçlar elde ettiklerini söyledi. Yapılan çalışmada alüminyum tankerin boyama prosesinin 64 dakikada tamamlandığını, bunun da mevcut sistemlere göre 84 dakika avantaj sağladığına dikkat çeken Ünleyen, yine mevcut sistemlere göre 21 kg astar ve 21 kg  daha az sonkat boya  tüketildiğini vurguladı.

Glasurit 68 serinin çevreye duyarlı  bir ürün olduğunu hatırlatan Ünleyen, ürünün iki önemli avantajından daha bahsetti: “Boyanın gıda ile teması halinde insan sağlığında negatif etkiler yaratmadığına yönelik sertifika alındı. Ayrıca alev geciktirici ve duman yoğunluğu azaltıcı özellik sertifikasına sahip” Ünleyen, Türkiye’deki tüm treyler üreticileriyle çalışabileceklerini ve endüstriye çözümler sunabileceklerini söyledi.

TREDER Başkanı Kaan Saltık, BASF Türk’e  davetleri için teşekkürlerini sundu ve yöneticilere davetten duydukları memnuniyeti dile getirdi. Otomotiv endüstrisinin çok hızlı geliştiğini kaydeden Başkan Saltık, özellikle çevreci ve sürdürülebilir teknolojilerin ağırlık kazandığından bahsetti. BASF’nin, pek çok alanda çözüm üreten bir dünya markası olduğunu kaydeden Başkan Saltık, treyler endüstrisine yönelik çözümlerin olmasının da sektör için önem arz ettiğini söyledi. 

Etiketler :