“Türkiye-İran arasındaki taşımalarda 1 Numara olacağız”

“Türkiye-İran arasındaki taşımalarda 1 Numara olacağız”

Yaklaşık 15 yıldır Türkiye’de faaliyet gösteren Transmec, Türkiye-İran arasındaki taşımalarda “1 Numara” olmayı hedefliyor. Bu yıl geçtiğimiz yıla oranla yüzde 25 büyüme ve 6 milyon euro ciro elde eden Transmec Türkiye, aynı zamanda bir yıl içinde çalışan sayısını da artıracak. RÖPORTAJ: Şenel ÖZDEMİR / senel.ozdemir@yesillojistikciler.com

ÖZEL RÖPORTAJ- İtalya’da 1850 yılında kurulan  Transmec, yaklaşık 15 yıldır da Türkiye’de faaliyet gösteriyor. Yıllık 300 milyon euro ciro elde eden ve 1 milyondan fazla sevkiyat yapan Transmec’in dünya genelinde 1000 çalışanı ile 17 ülkede faaliyet gösteriyor. 160 çekicisi ve 650 treylere sahip olan Transmec, entegre lojistik hizmeti sunan önde gelen İtalyan bir lojistik firması olarak öne çıkıyor.

Uzun yıllar Gefco’nun Türkiye genel müdürlüğünü yapan Fulvio Villa, yaklaşık bir yıldır Transmec’in Türkiye ve Ortadoğu Genel Müdürlüğünü yapıyor. Aynı zamanda Transmec Türkiye’nin ortağı olan Fulvio Villa, Türkiye önemli bir pazar olduğunu ve Avrupa ile Ortadoğu’yu birbirine bağlayan önemli bir jeopolitik konumda bulunduğunun altını çiziyor.

“AĞIRLIKLI OLARAK INTERMODAL TAŞIMACILIK YAPIYORUZ”

www.yesillojistikciler.com’a özel açıklamalarda bulunan Transmec Türkiye ve Ortadoğu Genel Müdürü Fulvio Villa, Transmec’in lojistik sektörüne yönelik bütün taşımacılık hizmetlerini verdiğini belirtiyor ve ekliyor: “Ağırlıklı olarak intermodal taşımacılık yapıyoruz.”

Şu an Transmec Türkiye’nin Türkiye-İtalya ve Türkiye Romanya arasında karayolu ve denizyolu taşımacılığı yaptığını anlatan Fulvio Villa, Romanya’nın Oradea şehirinde demiryolu terminali satın aldıklarını ve böylece Romanya-İtalya arasında da demiryolu taşımacılığı yaptıklarını kaydediyor. İtalya’dan da Belçika’nın Zebrugge kentine trenle taşımacılık yaptıklarını belirten Villa, amaçlarının bu hatta Türkiye’yi de dahil etmek olduğunu vurguluyor.

“TRANSMEC İRAN’I KURACAĞIZ”

Öte yandan Türkiye-Romanya ve Türkiye-İtalya arasında karayolu taşımacılığı hizmeti verdiklerini söyleyen Villa, Romanya-Türkiye arasında 30, Türkiye-İtalya arasında da 10 tane TIR’larının çalıştığını kaydediyor. Zaman zaman Kapıkula’de beklememek için Ro-Ro’yu da kullandıklarını anlatan Villa, ancak yüklerini daha çabuk ulaştırmak istediklerinde karayolunu kullandıklarını söylüyor. Kendisinin son bir yıldır Transmec’te görev yaptığını ve Transmec’in Türkiye yapılanmasının ortağı olduğunu anlatan Villa, Türkiye’de şu anda çalışan sayılarının 20 kişi olduğunu kaydediyor. Yakın zamanda Transmec İran’ı kuracaklarını belirten Villa, Transmec’in Ortadoğu yapılanmasını kendisinin üstlendiğini vurguluyor.

“2016’YI 6 MİLYON ERO CİRO, YÜZDE 25 BÜYÜME İLE KAPATACAĞIZ”

Şu anda iş yapmak zor. Ekonomik durum çok kolay değil. Dengeler sürekli değişiyor. Eski pazarlar eskisi gibi değil artık ve yeni pazarlar geliştirmek de daha zor” diyen Villa, dövizin yükselmesinin kendilerini direkt olarak çok fazla etkilemediğini sebebinin ise kendilerinin ağırlıklı olarak euro ve dolarla çalışması olduğunun altını çiziyor. Ancak dolar ve euronun yükselmesinin endüstriye çok etkilediğini ifade eden Villa, durum böyle olunca rekabetin sertleştiğini, pazarın daraldığını ve yani dolaylı yönden kendilerini de etkilendiğini anlatıyor. Bu durumda kendilerinin daha çok müşteri bulmak zorunda kaldığını anlatan Villa, “Bu gelişmeler büyümeye de etki yapıyor. Bu yıl büyümeyi biraz azalttık. Ancak geçen yıla oranla yüzde 25 oranında büyüdük. Transmec Türkiye olarak bu yılı 6 milyon euro ciro ile kapatmayı öngörüyoruz. Trend iyi gidiyor. Bu büyümenin altında elbette ki Transmec’in Türkiye yapılanmasını başarılı bir şekilde kurmamız yatıyor” diyor.

“TÜRKİYE’DE LOJİSTİKTE SATIŞ ELEMANI BULMAK ÇOK ZOR”

İtalya-Türkiye arasında tekstil, Romanya-Türkiye arasında ise otomotiv yedek parça ve endüstriyel ürünleri daha fazla taşıdıklarını kaydeden Villa şöyle devam ediyor: “Türkiye’deki yapılanmamızı başarılı bir şekilde tamamlamamız beraberinde çalışan ekibimizi de büyütmemizi sağlayacak. Bir yıl sonra şu an 20 kişiden oluşan çalışan sayımızı 35’e çıkartacağız. Ağırlıklı olarak lojistikte satış tecrübesi olan çalışanlar alacağız. Satış elemanı bulmak Türkiye’de çok zor. Bence, Türkiye lojistik sektörünün istihdamla ilgili en büyük sorunu satış elemanı bulmak.”

“KENDİMİZİ TÜRK ŞİRKETİ OLARAK GÖRÜYORUZ”

Her ne kadar İtalyan firması olsalar da kendilerini Türk şirketi olarak gördüklerini söyleyen Villa, kendisinin dokuz yıldır Türkiye’de bulunduğunu kaydediyor. Türkiye’de yabancı bir firma ya da yabancı bir yönetici olmanın kendisi açısından zor olmadığını söyleyen Villa, “Çünkü ben Türkçe öğrendim. Eşim Türk. Çocuklarım çok iyi Türkçe kullanıyor. Transmec olarak biz de kendimizi yabancı bir şirket olarak görmüyoruz. Çünkü çalışan ekibimizde Türk olmayan bir Romen var, bir de ben varım. Kalan çalışanlarımızın hepsi Türk” diyor.  

“TÜRKİYE-İRAN ARASINDA BİR NUMARA OLMAK İSTİYORUZ”

İtalya-Türkiye arasında yılda 2 bin sefer yaptıklarını belirten Villa, Türkiye’deki tüm uluslararası taşımacılık firmaları gibi kendilerinin de dosvola (geçiş belgesi) sıkıntısı yaşadığını söylüyor. Hedeflerinin Ortadoğu’daki güçlerini artırmak ve Türkiye-İran arasında bir numara olmak olduğunu vurgulayan Villa, daha çok demiryolu ve intermodal taşımacılıkta büyümek istediklerini kaydediyor.

“KÜÇÜK LOJİSTİK FİRMALARI YA ENTEGRE OLACAK YA DA KAPANACAK”

Türkiye’de dokuz yıldır çalışan bir lojistik yöneticisi olarak Türk lojistik sektörü geçen bu süreçte nasıl bir gelişim gösterdi ve gelecekte Türk lojistik sektörünü neler bekliyor?” şeklindeki sorumuzu Villa şöyle cevaplandırdı: “Dokuz yılda Türkiye lojistik sektöründe çok önemli değişimler yaşandı. Örneğin ilk geldiğimde çok iyi bir altyapısı yoktu. Şu an Türkiye iyi bir altyapıya sahip. Gelecekte intermodal taşımacılık Türkiye’de daha fazla yapılacaktır. Şu an olmasa da birkaç yıl içinde sektörde önemli konsolidasyonlar yaşanacaktır. Ekonomik nedenlerden dolayı finansal gücü olmayan birçok şirket kendisini kapatacaktır. Yani sektörde daha az ve büyük şirketler olacaktır. Küçük şirketler ya entegre olacaklar ya da kapanacaklar. Öte yandan bence Türkiye, Avrupa’dan vazgeçmeyecektir. Çünkü Türkiye ile Avrupa arasında çok büyük ekonomik işbirlikleri bulunuyor. Bence Türkiye gelişmeye devam edecek. Şu an birkaç tane sorun var ama bunlar geçici sorunlar. Ekonomik anlamda çok iyi bir faaliyet gösterecek. Bu yüzden biz buradayız.”

Etiketler :