Türkiye’de Ekim ayında en çok aranan liman Bangladeş’in Chittagong Limanı oldu!

Türkiye’de Ekim ayında en çok aranan liman Bangladeş’in Chittagong Limanı oldu!

İlki Ağustos ayında yayımlanan Konteyner Taşımacılığı Ritmi Araştırması’nın Ekim Ayı sonuçları yayımlandı. Bu araştırma ile Cntracking, sektördeki ve sektör dışı gelişmelerin konteyner taşımacılığına olan etkilerini inceliyor. Araştırmanın sonuçları, platform kullanıcılarından alınan anonim verilerin analizine dayanıyor.

Her ayın sonunda yayımlanan Konteyner Taşımacılığı Ritmi Araştırması, 2017 yılının Ekim ayı içerisinde 16 bin 853 farklı kullanıcı tarafından açılan oturumların anonim verilerinin derlenmesiyle oluşturulan önemli istatistikler içeriyor. Araştırmanın temel bulguları, Kullanıcıların Armatör Tercihi, Türkiye Limanlarının Transit Süre Temelli Erişilebilirlik Değerlendirmesi, En Çok Aranan Rotalar ve Cntracking.com’un Takibini Yaptığı Konteyner Verilerine Göre Ticaret Hacmi Analizi’ni içeren ana başlıklardan oluşuyor.

EKIM AYINDA DA EN ÇOK TERCIH EDILEN KONTEYNER TAŞIMACILIĞI ARMATÖRÜ: MAERSK LINE!

Konteyner Taşımacılığı Ritmi Araştırması Ekim raporunda, Maersk Line ve MSC oransal düşüş yaşamalarına rağmen hala en çok tercih edilen ilk iki armatör olarak karşımıza çıktı. Maersk Line yüzde 1,23 düşüşüne rağmen ilk sırada yer alırken MSC yüzde 1,01 düşüşle ikinci oldu. Hapag-Lloyd ve UASC birleşmesinin olumlu etkileri Ekim ayında da devam etti ve Hapag Lloyd 3.sıradaki yerini korudu. COSCO ve CMA CGM yine ilk 5’te yer alırken; Cosco yüzde 2,89’luk bir artışla CMA CGM’nin önüne geçti.

Eylül ayında büyük bir düşüş yaşayan diğer armatörler, Ekim ayında küçük bir yükseliş gösterdiler. Fakat hala büyük armatörlerle rekabette zorlandıkları söylenebilir.

TÜRKİYE’NİN EKİM AYINDA EN ÇOK ARADIĞI LİMAN CHITTAGONG (BANGLADEŞ)

Önceki aylarda daha alt sıralarda yer alan Chittagong Limanı, Ekim ayında en çok aranan liman oldu. Eylül ayında Türkiye ile Bangladeş arasında yapılan görüşmelerle ticari, finansal ve yatırımsal konularda işbirliği sağlanmış olması, iki ülke arasındaki ticareti geliştirdi ve bu durum Ekim ayındaki rota aramalarını etkiledi.  

Ayrıca Eylül ayında dramatik bir değişim olarak gösterilen Doha Limanı aramalarındaki düşüş, Ekim ayında yerini artışa bıraktı. Bu durum, Katar’ın kriz etkilerinden yavaş yavaş kurtulduğu şeklinde yorumlanabilir.

Küresel açıdan bakıldığında ise Ekim ayında en çok aranan rota yüzde 0,26 oranla Mundra (Hindistan)-Johannesburg (Güney Afrika Cumhuriyeti) olmuştur. Bu rotayı Jebel Ali (BAE) – Xingang (Çin) ve Shanghai (Çin) – İstanbul-Ambarlı (Türkiye) takip etti.

ULUSLARARASI TİCARET HACMİ EN YÜKSEK 5 ÜLKE

Cntracking denizyolu taşımacılığı için konteyner takip hizmeti veren bir platform. Takibini yaptıkları konteyner verilerine göre en yüksek ticaret hacmine sahip ülkeler ise şöyle: Türkiye, Rusya, Çin, Hindistan ve Almanya.

Ekim ayı içinde en çok konteyner trafiği yaşanan rotalara gelecek olursak; Türkiye-Birleşik Krallık rotaları yüzde 5.1, Çin-İran rotaları yüzde 5.1’lik aynı oranla sitedeki konteyner trafiğinin yüzde 10.2 sini oluşturarak birinciliği paylaştı. İlk ikiyi yüzde 4,2’lik oranıyla Türkiye-Birleşik Arap Emirlikleri rotaları izledi. Yüzde 3.4 lük oranı ile Türkiye-İspanya rotaları 4. sıradayken yüzde 3 lük oranı ile Türkiye-Suudi Arabistan rotaları 5. sırayı aldı. Geçen ay en yoğun ticaretin gerçekleştiği Çin-Türkiye rotalarında ise yüzde 3,7 oranında dramatik bir düşüş yaşanmış yüzde 2.3 lük yeni oranıyla bu rotalar bu ay ilk 5’e giremedi.

Türkiye çıkışlı konteynerler, toplam konteyner trafiğinin yüzde 37,2’sini oluştururken ilk beş ülke toplam konteyner trafiğinin ise yüzde 70’ini oluşturdu.

TÜRKİYE LİMANLARI’NIN TRANSİT SÜRE TEMELLİ ERİŞİLEBİLİRLİĞİ

Cntracking’in bu analizinde, Türkiye çıkışlı rotalar temel alınarak ölçülen minimum ve maksimum transit süreler gösteriliyor. Bazı rotalarda transit süreler arasında armatörün hizmet kalitesinden, liman yoğunluğundan veya hava şartları gibi nedenlerden dolayı önemli farklar gözlemleniyor. Örneğin İzmir - Chittagong rotasının transit süresi maksimum 55 gün ölçülmüşken minimum 34 gün ölçülmüştür. 21 günlük bu fark Cntracking rota listesindeki en yüksek fark. İzmir-Doha arası transit süre 4 günden 14 güne çıkarken İstanbul-Akabe rotaları transit süre farkı ise 11 günden 6 güne indi. İzmir-Jebel Ali transit süre farkı 0 iken, Aliağa-Jebel Ali rotasında fark 6 güne çıktı. Ayrıca Mersin-İskenderiye rotası arasındaki transit süre farkı yüzde 800 gibi büyük bir artışla 9 güne ulaştı.

Etiketler :