Türkiye'de her gün 900 bin kamyon yük alıyor, lojistik sektörünün yıllık cirosu 400 milyar TL’ye yaklaştı

Türkiye'de her gün 900 bin kamyon yük alıyor, lojistik sektörünün yıllık cirosu 400 milyar TL’ye yaklaştı

Her gün 900 bin kamyonun yük aldığı ülkemizde, lojistik sektöründe yıllık ciro 400 milyar TL’ye yaklaştı. Bu rakamın yaklaşık yüzde 40’ında kayıt dışı bir ekonominin varlığından söz ediliyor. Lojistik sektöründe online izleme ile kayıt dışı ekonomiyi mercek altına almayı amaçlayan Devlet, yaklaşık 150 milyar TL’yi kayıt altına alabilmek için kolları sıvadı.Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından hazırlanan ve Nisan ayında lojistik...

Her gün 900 bin kamyonun yük aldığı ülkemizde, lojistik sektöründe yıllık ciro 400 milyar TL’ye yaklaştı. Bu rakamın yaklaşık yüzde 40’ında kayıt dışı bir ekonominin varlığından söz ediliyor. Lojistik sektöründe online izleme ile kayıt dışı ekonomiyi mercek altına almayı amaçlayan Devlet, yaklaşık 150 milyar TL’yi kayıt altına alabilmek için kolları sıvadı.

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından hazırlanan ve Nisan ayında lojistik sektörünün değerlendirmesine sunulan yeni “Karayolu Taşıma Yönetmeliği”, karayolu taşımacılığına ‘dijital dönüşümü’ zorunlu kılacak yeni hükümler ile dikkatleri çekiyor. Artık, karayolundan taşınacak olan yüklerin, tüm evraklarının en geç 6 saat içinde dijital olarak kayıt altına alınması zorunda olacak. Yönetmelikte dikkat çeken başka bir yenilik ise, taşımayla ilgili sorumluluğun, sadece yükü taşıyan firmayı değil, aynı derecede “yük vereni” de kapsıyor olması. Yük verenler, taşıma operasyonlarını dijital altyapıyla takip edecek lojistik firmaları ile çalışacak.  

İşini kuralına uygun yapan tüm lojistik firmaları için haksız rekabet oluşturan ve yüzde 40’ı bulan kayıt dışı ekonominin, artık kabul edilmeyeceği de yeni yönetmelik ile netleşiyor. Yönetmelik taslağının duyurulmasıyla birlikte, birçok lojistik firmasının kendilerini bekleyen yeni nesil taşımacılık kanunlarına nasıl bir altyapı ile adapte olacaklarını, şimdiden araştırmaya başladıkları görülüyor. TIRPORT Pazarlama Direktörü Burcu Kale, lojistik sektöründe başlayacak olan online izleme dönemiyle, sektörde kayıt dışı olan yaklaşık 150 milyar TL’nin kayıtlı ekonomiye kazandırılabileceğini belirtti.  

LOJISTIK FIRMALARI VE YÜK VERENLER, YENI YÖNETMELIĞE ‘TIRPORT’ ILE HAZIRLANIYOR

TIRPORT’u kullanan lojistik firmalarının, tüm lojistik operasyonlarını dijital olarak yönetmekte olduğunu kaydeden Burcu Kale, şunları söyledi: “Ücretsiz TIRPORT üyeliği sayesinde, kendilerine özel dijital yönetim paneline kavuşan firmalar, operasyondaki tüm yüklerini konum tabanlı ve gerçek zamanlı olarak takip ederken, taşımaları ile ilgili tüm evraklarını da yeni yönetmeliğin gereğinde olduğu gibi anında dijital olarak arşivlemektedirler. Özetle, yük veren firmalarının, anlaşmalı kamyoncuları ile taşımasını gerçekleştirdikleri yüklerin; irsaliye, fatura, teslim irsaliyesi gibi tüm evraklarının, ‘TIRPORT Mobil Uygulaması’ sayesinde anında sisteme yüklenmesi gerçekleşmektedir. Böylece, hem lojistik firmaları, hem yük verenler, kanuni zorunlulukları yerine getirebilecekleri gibi, aynı zamanda yüklerinin takibini de yüksek bir verimlilik ile sağlamaktadırlar” diye konuştu.  

LOJISTIK SEKTÖRÜ ENDÜSTRI 4.0’A HAZIRLANIYOR

Dünyanın sayılı start-up projelerinden birisi olduklarının altını çizen Burcu Kale, sektörü Endüstri 4.0’a hazırlamakta olduklarını anlatarak, şunları kaydetti:  “Lojistik sektörünün dijital dönüşüm ihtiyaçlarına uygun olarak hayata geçirdiğimiz TIRPORT Erp ve mobil uygulamamız, sektöre yoğun olarak hizmet vermeyi sürdürüyor. Lojistik sektörü, Endüstri 4.0’a, TIRPORT uygulamaları ile hazırlanıyor” şeklinde konuştu.  

Etiketler :