“Türkiye’den Afrika’ya en çok taşımayı biz yapıyoruz”

“Türkiye’den Afrika’ya en çok taşımayı biz yapıyoruz”

“Bardak 2016’da da boş değildi, 2017’de de boş olmayacak. Önümüzde ağzına kadar dolu bir bardak yok ama tamamen boş bir bardak da yok” diyen Horoz Bollore Logistics Genel Müdürü Hakan Yaman, “2016 zor bir yıldı. Beklentilerimizden de zor bir yıl oldu. Biz daha iyi bir yıl bekliyorduk. 2017’nin daha zor bir yol olacağı yönünde bir beklenti var. Umarım 2017, beklentilerimizden daha iyi bir yıl olur” diyor. RÖPORTAJ: Şenel Özdemir / senel.ozdemir@yesillojistikciler.com

ÖZEL RÖPORTAJ - Horoz Bolloré Logistics, dünyanın hemen hemen her noktasına forwarder hizmeti veriyor. Ancak tüm bu hizmetler içinde son yıllarda Horoz Bolloré Logistics’in Afrika kıtasında iş yapmak isteyenlere yönelik sunduğu lojistik çözümler öne çıkıyor. Bunda Türkiye’nin son yıllarda en büyük alternatif pazar olan Afrika kıtasıyla ticaretinin artması en önemli etkeni oluşturuyor. Horoz Bolloré Logistics, ortağı Bolloré Logistics’in Afrika kıtasındaki 50 yılı aşkın tecrübesinden de faydalanarak kıtada iş yapmak isteyen Türk girişimcilerine ve ihracatçılarına sunduğu özel lojistik çözümlerle onların bölgedeki rekabette bir adım öne çıkmasını sağlıyor.  

Avrupa’nın en büyük 200 şirketi arasında yer alan Bolloré Logistics, Afrika’da işlettiği 16 limanla, demiryollarıyla, 6 bin araçlık filosu ve 281 deposuyla etkin çalışmalar yürütüyor. Horoz Bolloré Logistics’in ortağı 54 Afrika ülkesinin 46’sında, 250 ofisi ile yılda 6 milyon TEU konteyner elleçliyor ve 6.5 milyon ton kargo taşıyor.  

Horoz Bolloré Logistics de son dört yıldır Türkiye’den Afrika kıtasına artan ticaret hacmiyle özel lojistik çözümler sunuyor ve 2017 yılında Afrika kıtasına yönelik yük hacmini artırmayı hedefliyor.

www.yesillojistikciler.com olarak Horoz Bolloré Logistics’in faaliyetleri ile ilgili Horoz Bollore Logistics Genel Müdürü Hakan Yaman ile görüştük. Hakan Yaman’a Horoz Bollore Logistics açısından 2016 yılının nasıl geçtiğini, 2017’ye yönelik beklentilerinin neler olduğunu, özellikle Afrika kıtasıyla ilgili lojistik çözümleri hakkında görüştük. İşte www.yesillojistikciler.com olarak Horoz Bollore Logistics Genel Müdürü Hakan Yaman ile yaptığımız röportajda öne çıkan başlıklar…

2016 ZOR BİR YILDI?

2016 zor bir yıldı. Beklentilerimizden de zor bir yıl oldu. Biz daha iyi bir yıl bekliyorduk. 2017’nin daha da zor olacağı yönünde bir beklenti var. Umarım 2017, beklentilerimizden daha iyi bir yıl olur. 2016, sadece Türkiye’de değil, dünya geneli için de zor bir yıl oldu. Geçmişten gelen bazı ekonomik sıkıntılar 2016’da baş gösterdi. 2016’da azalan hacimler, azalan karlılık lojistik sektörünü dünyanın her yerinde olumsuz etkiledi. Örneğin, dünyanın en önemli armatörlerinden biri olan Hanjin Shipping iflas etti.

TÜRKİYE EKONOMİSİNİ ETKİLEYEN OLAYLAR

2016 yılında yaşanan tüm bu olumsuzluk bir anda başlamadı. Yani 1 Ocak 2016’da başlamadı. Önceki yıllarda başlayan  ve devam eden birçok ekonomik ve politik olayların etkisi var. ABD’deki resesyon, sonra Avrupa’nın içine girdiği ekonomik koşulların ve diğer birçok gelişmenin 2016’nın zor bir yıl olmasında önemli etkisi var. Ayrıca Suriye ve Irak’ta yaşanan olumsuzluklar dış ticaretimizi çok etkiledi. Bu gelişmelere sektörümüzün içinde bulunduğu daralma, düşen kar marjları eklendiğinde ortaya böyle bir sonuç çıkıyor. Bu saydıklarım işin uluslararası boyutunu oluşturuyor.

Dünyadaki tüm bu olumsuzluklar dışında bizim de ülke olarak içinde bulunduğumuz koşullar bütün sektörleri olduğu gibi lojistiği de etkiliyor. Ülkemiz ekonomik olarak zor bir yıl geçiriyor. Bu ekonomik sıkıntıların değişik nedenleri var. Bunların başında da dış ilişkilerimizdeki dalgalanmalar ve içeride yaşanan siyasi olaylar yer alıyor.

TÜM OLUMSUZLUKLARA RAĞMAN HOROZ BOLLORE LOGISTICS OLARAK 2016’YI HEDEFLERİMİZE YAKIN KAPATIYORUZ

Horoz Bollore Logistics olarak biz bu bilinçle 2016 yılına başladık. 2016’nın çok iyi bir yıl olmayacağını biliyorduk ve buna göre önlemlerimizi almıştık. Biz 2016’da yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen yılı hedeflerimize yakın bir sonuçla kapatıyoruz.

2017 YILI İÇİN GARDIMIZI ALDIK

2017 yılı için de gardımızı aldık. 2017’nin de 2016 gibi zor bir yıl olacağını öngörüyoruz. 2017 yılıyla ilgili gerek bizim sektörümüzün gerekse ekonomi uzmanlarının görüşleri aynı yönde. Yani 2017 de zor bir yol olacak. Çünkü önümüzde ümitlendirecek bir tablo yok. Ama bazen de böyle olumsuzluklardan bir takım fırsatlar da çıkabilir. Çünkü ben her zaman bardağın boş değil dolu tarafına bakarım. Bardak 2016’da da boş değildi, 2017’de de boş olmayacak. Önümüzde ağzına kadar dolu bir bardak yok ama tamamen boş bir bardak da yok. Bardak yarı yarıya dolu diyebiliriz. Bizim genellikle her yıl yüzde 10’luk bir büyümemiz vardır. Bu yıl da bu büyümeyi sürdürmeyi hedefliyoruz.

DEĞİŞEN KOŞULLARA GÖRE KENDİMİZİ İYİ KONUMLANDIRDIK

Horoz Bollore Logistics olarak biz 2016 yılını az hasarla ve hedeflerimize yakın bitirdik. Burada bizim kendimizi değişen koşullara göre iyi konumlandırmamız önemli etken oldu. Daralan pazarları daha önceden görüp rotamızı zaten güçlü olduğumuz Afrika kıtasına çevirdik.

AFRİKA KITASINDAKİ 54 ÜLKENİN 46’SINDA ÇOK GÜÇLÜYÜZ

Afrika kıtasında ortağımız Bollore’nin 50 yılı aşkın süredir faaliyet göstermesi ve kıta çok iyi bir altyapıya sahip olması bizim için bir avantaj oldu. Afrika kıtasındaki 54 ülkenin 46’sında rakiplerimizin hiç olmadığı ölçüde güçlüyüz. Son yıllarda Türkiye’nin Afrika kıtasına yönelik ticaretinin artmasını da göz önüne aldığımızda Afrika, potansiyeli çok büyük bir pazar olarak karşımıza çıkıyor.

3 yılı aşkın süredir zaten Afrika’da işimizi nasıl geliştiririz, Türk yatırımcılara lojistik hizmetlerden nasıl destek olabiliriz diye bir takım planlar yapıyorduk. 2016’da biraz bunun meyvelerini toplamaya başladık.

ORTADOĞU’DA İŞLERİMİZİ GELİŞTİRDİK, AFRİKA’YA AĞIRLIK VERDİK

Öte yandan Ortadoğu yine her zaman bizim için iyi bir ihracat bölgesi olmaya devam ediyor. Ortadoğu derken Irak, Suriye gibi iç karışıklar ve savaşların  yaşandığı ülkeler dışındakileri kastediyorum. Daha çok Körfez ülkeleri Katar, Suudi Arabistan, Ürdün, Kuveyt gibi ülkelerden söz ediyorum. Ortadoğu’daki işlerimizi geliştirerek ve ağırlığımızı Afrika’ya vererek kendimize yeni alternatif bir pazar ve yeni alternatif lojistik çözümler sağlayacak şekilde konumlandırdık.

2017’DE AFRİKA’DAKİ FAALİYETLERİMİZİ GENİŞLETEREK SÜRDÜRMEYE DEVAM EDECEĞİZ

Öte yandan Avrupa, ABD ve Uzakdoğu ile ilişkilerimiz de sürmeye devam ediyor. Fakat Avrupa, ABD gibi bölgelerdeki daralmalar nedeniyle Afrika’daki yapılanmamız bize avantaj sağladı diyebiliriz. 2017’deki planımız da yine Afrika’daki faaliyetlerimizi genişleterek sürdürmek şeklinde devam edecek. Ben 2017’de 2016’dan daha kötü bir yıl geçireceğimizi düşünmüyorum. Hatta 2016’dan daha iyi bir yıl bile olabileceğini düşünüyorum.

ÖZEL ÇÖZÜMLERİMİZ VAR

Horoz Bollore Logistics, havayolu taşımacılığı, denizyolu taşımacılığı, konteyner, hava kargo ve konteyner dahili taşımacılığı yapıyoruz. Bizim işimiz denizyolu ve havayolu taşımacılığı yapmak. Yılda 115 bin TEU’luk konteyner taşıma hacmimiz var. 6 bin ton da hava kargo ithalat ve ihracat yükü taşıyoruz. Bunun dışında özel çözümlerimiz var. Ağırlıklı olarak inşaat ve enerji sektörüne proje kargo taşımacılığı yapıyoruz. Bunun için ayrı bir departmanımız var. Bir de genel kargo kapsamı altında hizmet veremediğimiz sektörlere özel çözümlerimiz var. Örneğin, uzay havacılık sanayine yönelik özel bir ürünümüz var. Bu da Türkiye’de uydu yapan TAİ, Airbus gibi firmalara hizmet verdiğimiz bir alanımız bulunuyor. Tıp alanına yönelik özel çözümlerimiz var. Bizim esas işimiz bunlar. Horoz Bollore Logistics’in işlerinin yüzde 85’ini denizyolu yüzde 15’ini hava kargo oluşturuyor.

DÜNYADA PROJE KARGO KONUSUNDA YAPTIĞIMIZ CİDDİ İŞLER VAR

Özel ürünlerimizde iddialıyız. Bu hizmetleri Türkiye’de her forwarder firması veremez. Önemli olan bu özel lojistik hizmetlerine uygun ofislerinizin, depolarınızın ve çalışanlarınızın olması. Bu hizmetleri verebilmek için dünyanın çeşitli noktalarında birimlerimiz var. Proje kargo departmanımız önemli. Çünkü dünyada proje kargo konusunda yaptığımız ciddi işler var. Sağlık sektörüne yönelik geliştirdiğimiz ürünlerimiz var. Yeni bir ürünümüz var İlaç+medikal cihazların taşınmasına yönelik. Bu konuda dünyada çok iyi yapılanmış konumdayız. Türkiye’yi de o halkanın içine katmaya çalışıyoruz. Bu özel ürünlerimizle farklılaşmaya çalışıyoruz. Bu ürünlerimiz bizi rakiplerimizin önüne taşıyor. Bir de bölgesel gücümüzden kaynaklanan hizmetlerimiz var. Burada Afrika çok öne çıkıyor.

Afrika’da bazı ülkelerde bizim tek rakibimiz oradaki yerel firmalar. Globaller açısından bize rakip olabilecek bir firma yok. Bu bizim için bir farklılık. Afrika gelişen bir kıta. Türkiye son yıllarda hükümetin de teşviki ile ciddi artışlar var.

TÜRKİYE’DEN AFRİKA’YA EN ÇOK TAŞIMA YAPAN FORWARDERLARIN BAŞINDAYIZ

Afrika içinde lojistik hizmetlerimiz hazır. Türkiye’den Afrika’ya gidişler için geliştirdiğimiz ürünlerimiz var. Türkiye’den Afrika’da artacak lojistik talepleri karşılamak için çalışıyoruz. Türkiye’den Afrika’nın herhangi bir limanına gidebiliyorsunuz. Ancak Afrika’da ülke içinde herhangi bir teslimat yapılacaksa ya da denizi olmayan ülkeye gidecekseniz bu iş çok zor. Bu işin uzmanı biziz. Örneğin Afrika’nın her noktasında depolama, havalimanlarında ve limanlarda gümrükleme hizmeti verebiliyoruz. Armatörleri saymazsak Türkiye’den Afrika’ya en çok taşıma yapan forwarderların başındayız. Şu an Türkiye için en büyük alternatif pazar Afrika’dır. Afrika’da pazar dediğiniz zaman çok büyüktür. Yapılacak çok işi var.

AVRUPA’DA DA İLK 200 İÇİNDE YER ALIYOR

Horoz olarak, bizim Bollore ile ortaklığımız yüzde 50-50. Bollore Holding, dünyanın en büyük 500 şirketi arasında bulunuyor. Sadece lojistikte değil, başka alanlarda da faaliyet gösteriyor. Avrupa’da da ilk 200 içindedir. Geçen yıl Bollore gruptaki tüm şirketleri tek çatı altında toplama kararı aldı. SDV’de bunlardan biriydi. Hepsini birleştirdiler, tek çatı altında ve tek isim altında. Buna da Bollore Logistics adını verdiler. Biz de doğal olarak ismimizi Horoz Bollore Logistics olarak değiştirdik. Bollore, dünyanın ilk 10 forwerdar şirketinden biridir. Şu an 9. sıra yer alıyor. Bizim Bollore ile ortaklığımız sadece Türkiye için geçerlidir.

HOROZ BOLLORE LOGISTICS HAKKINDA…

2000 yılında  Horoz iştiraki ile "joint venture" olarak kurulan Horoz Bolloré Logistics, Denizyolu-Havayolu Forwarding, Konteyner Dahili Taşımacılık ve Proje Kargo Taşımacılığı alanlarında müşterilerine hizmet veriyor. Horoz Bolloré Logistics, ortağı Bolloré Logistics’in 105 ülkede 601 ofis ve 21.000 çalışanı ile oluşturduğu büyük ve güçlü “network”ün bir üyesi olarak üst düzey bilgili ve deneyimli profesyonellerden oluşan uzman ekibiyle birlikte müşterilerinin özel lojistik çözüm taleplerine tek elden çözüm sunuyor. Bolloré Logistics bugün, bir yandan Afrika kıtasında geçmişten beri süregelen liderlik pozisyonunu korurken, diğer yandan operasyonlarını Avrupa, Amerika, Orta Doğu, Güney Asya ve Asya Pasifik bölgelerinde de genişletmeyi ve hizmetlerini daha geniş bir coğrafyaya yaymayı sürdürüyor.

Etiketler :