TÜSİAD’ın Sanayi 4.0 Raporu’nda lojistiğin geleceğine yönelik dikkat çeken tespitler…

TÜSİAD’ın Sanayi 4.0 Raporu’nda lojistiğin geleceğine yönelik dikkat çeken tespitler…

Türk Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) ve The Boston Consulting (BCG) tarafından ortaklaşa hazırlanan  “Türkiye’nin Rekabetçiliği İçin Bir Gereklilik Olarak Sanayi 4.0/Gelişmekte Olan Ekonomi Perspektifi” raporunda “Lojistik”in rekabetçilikteki önemine de dikkat çekiliyor. İşte raporda “lojistik” ile ilgili yapılan analizler…“Günümüzde ise artık dijital teknolojiler ile tetiklenen 4. sanayi (d)evriminden söz ediyoruz. Akıllı robotlar, büyük...

Türk Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) ve The Boston Consulting (BCG) tarafından ortaklaşa hazırlanan  “Türkiye’nin Rekabetçiliği İçin Bir Gereklilik Olarak Sanayi 4.0/Gelişmekte Olan Ekonomi Perspektifi” raporunda “Lojistik”in rekabetçilikteki önemine de dikkat çekiliyor. İşte raporda “lojistik” ile ilgili yapılan analizler…

Günümüzde ise artık dijital teknolojiler ile tetiklenen 4. sanayi (d)evriminden söz ediyoruz. Akıllı robotlar, büyük veri, nesnelerin interneti, 3-D baskı, bulut gibi dokuz teknolojinin bu devrimin tetiklenmesinde çok önemli rolü olduğunu gözlemliyoruz. Bu devrimle ortaya çıkan Sanayi 4.0 kavramını da artık sadece değer zincirlerinin parçalarının kendi içlerinde otomasyonu ötesinde birbirleri ile entegre olması olarak tanımlıyoruz. Entegrasyonun en önemli özelliği ise tüm değer zinciri adımlarının birbiri ile gerçek zamanlı ve sürekli iletişim içinde olması ve bu sayede akıllı ve kendisini uyarlayan bir sanayi sürecine ulaşmış olma vizyonu olarak ortaya çıkmaktadır. Bu vizyon, daha hızlı, daha esnek, kalitesi daha yüksek ve daha verimli bir sanayi yolculuğunu tanımlamaktadır.

DÜŞÜK İŞ GÜCÜ MALİYETLERİ VE LOJİSTİK AVANTAJ

 “Rekabet gücü yüksek ekonomiler kümesi içinde yer almak isteyen Türkiye için, küresel düzeydeki bu gelişmeleri takip etmek ve bunun ötesinde Sanayi 4.0’ın uygulayıcı öncü ekonomileri arasında yer almak kaçınılmaz bir önemdedir. Özellikle rekabet gücü göstergelerinin çeşitlilik ve hızlı bir değişkenlik gösterdiği bu dönemde düşük iş gücü maliyetleri ve lojistik avantajı gibi rekabetçiliğimizin temelini oluşturan etkenlerin artık önemli baskılara maruz kalacağı beklenmelidir.”

DÖNÜŞÜM VE LOJİSTİK

Sanayi 4.0 çevresinde gelişen değer zincirleri doğal olarak hizmet sektörlerinde de dönüşümü tetikleyecektir. Bu çerçevede, lojistik, üretimin çözüm ortakları olan yazılım ve sistem entegrasyonu ve finans önemli alanlar olarak değerlendirilmektedir.”

Sanayi 4.0’ı Tetikleyen 9 Teknolojik Unsur: Büyük veri ve analiz, Akıllı robotlar, Zenginleştirilmiş gerçeklik, Simülasyon, Eklemeli üretim, örneğin 3D baskı, Yatay/dikey yazılım entegrasyonu, Bulut, Nesnelerin interneti (Donanıma entegre sensörler ağı) ve Siber güvenlik.

3 BOYUTLU BASKININ LOJİSTİK MALİYETLERE ETKİSİ

Eklemeli Üretimi Örneğin 3D Baskı: Şirketler, parçaların prototipini oluşturmak ve üretimini yapmak için, üç boyutlu baskı gibi eklemeli üretim tekniklerini yeni yeni benimsemeye başladılar. Bu yöntem, ilerleyen dönemde, özellikle karmaşık ve hafif tasarımlar gibi alanlarda, özel ürünleri az sayıda üretmek amacıyla daha da yaygın kullanılmaya başlanacak. Sonuç olarak yüksek performanslı ve merkezi olmayan eklemeli üretim sistemleri, lojistik maliyetlerini ve stok seviyelerini azaltacak.”

SANAYİ 4.0 TÜRKİYE İÇİN NEDEN YAŞAMSAL ÖNEME SAHİP?

TÜRKİYE’NİN LOJİSTİK AVANTAJI VE REKABETÇİLİK

Türkiye, lojistik avantajı sağlayan coğrafi konumu sayesinde ve esnek, düşük maliyetli üretim yapabilmesini sağlayan görece düşük maliyetli işgücünü kullanarak, küresel değer zincirinde oldukça rekabetçi şekilde konumlanmıştır. Üretim ücretleri, verimlilik, enerji maliyetleri ve döviz kurlarını dikkate alarak oluşturulan BCG Global Üretim Maliyeti Endeksi’nde, Türkiye 98 ortalama birim maliyet ile üretim yaparken, ABD 100, Almanya ise 121 ortalama birim maliyetle üretim gerçekleştirmektedir. Diğer bir deyişle, Türkiye’deki ortalama doğrudan üretim maliyetleri Almanya’nın yüzde 23, ABD’nin ise yüzde 2 altındadır. Bu analiz, Türkiye’nin küresel değer zincirinden pay almak ve ihracat platformunu güçlendirmek için sahip olduğu rekabet avantajının altını çizmektedir.”

OTOMOTİV SEKTÖRÜ

LOJİSTİK VE OPERASYON MALİYETLERİ

Üreticilerin tedarikçilerle gerçekleştireceği, yatay veri ve sistem entegrasyonu pek çok ortak çalışma alanı yaratacak. Standartlaşmış süreçler ile zamanında işbirliği yapılması sayesinde hata asgariye indirilecek. Tedarikçiler yatay entegrasyon yoluyla operasyonlarını üreticilerden gelen yeni siparişlere göre düzenleyebilecekler. Bu durum ‘tam-zamanında’ lojistik potansiyellerini azami düzeye çıkartabilmelerini ve bu yolla lojistik ve operasyon maliyetlerini azaltmalarını sağlayacak.”

AKILLI DEPO VE ŞİRKET İÇİ LOJİSTİK ÇÖZÜMLERİ, ÜRETİCİLERİN REKABET GÜCÜNÜ ARTIRACAK!

Akıllı depo ve şirket içi lojistik çözümleri, üreticilerin rekabet gücünü artıracak. Lojistik operasyonları için optimize edilmiş esnek mimari tasarımlar, simülasyon uygulamaları ile test edilebilecek. Zenginleştirilmiş gerçeklik gözlükleri ise, lojistik ve üretimle ilgili verileri çalışanın görüş alanına getirerek, personelin sürecin bir sonraki aşamasını doğru seçmesine yardım edecek. Her iki gelişme, şirket içi lojistik faaliyetlerine daha az zaman ayrılması sayesinde, stok döngüsünü ve teslim süresini kısaltarak işletme sermayesini daha güçlü hale getirecek.”

KİMYA SEKTÖRÜ

…ŞİRKETLER UÇTAN UCA ÜRETİM PLANLAMASINI GELİŞMİŞ DÜZEYLERDE YAPABİLECEK

Akıllı depo ve şirket için lojistik çözümler sayesinde şirketler uçtan uca üretim planlamasını gelişmiş düzeylerde yapabilecek.  Otomatik Yönlendirmeli Araç (Automated Guided Vehicle-AGV) / Lazer Yönlendirmeli Araç (Laser Guided Vehicles –LGV) kullanan otomatik sevkiyat sistemleri teslimat sürelerini kısaltırken, optimize edilmiş satın alma uygulamaları sayesinde stok yönetiminin verimliliğini artıracak. Böylece nakit dönüşüm döngüsü ve işletme sermayesi iyileşecek.”

YİYECEK VE İÇECEK SEKTÖRÜ

LOJİSTİK PLANLARININ OPTİMİZE EDİLMESİ

Üretim, lojistik ve satış sistemlerinden toplanan büyük veri setleri gelişmiş seviyede analiz edilerek, şirketlerin pazar talebini daha doğru tahmin etmelerine yardımcı olacak. Bu durum, pazarın doğru ürünü, doğru zamanda, doğru yere tahsis etmesini sağlayacak. Talep tahminlerinde coğrafi seviyede yaşanacak iyileşme, lojistik planlarının optimize edilmesini sağlayarak, hafif gıda ürünlerinin birim ulaştırma maliyetlerini düşürecek.”

ÜRETİM, SATIŞ VE LOJİSTİK SİSTEMLERİNİN DİKEY ENTEGRASYONU

Üretim, satış ve lojistik sistemlerinin dikey entegrasyonu, gelişmiş güvenlik protokolleriyle korunan bulut yapılarında büyük verilerin üretilmesine yol açacak. Bu verilerin mantıksal analizi, kapasite kullanımını iyileştirecek ve gerçek zamanlı performans izlemeyi ve raporlamayı mümkün kılacak.”

SONUÇ: TÜRKİYE İÇİN BİR YOL HARİTASI

LOJİSTİK SEKTÖRÜNÜN SANAYİ 4.0 İHTİYAÇLARINA GÖRE DEĞER ZİNCİRİNE ENTEGRASYONUNU GÜÇLENDİRECEK

“Sanayi 4.0 çevresinde gelişen değer zincirleri doğal olarak hizmet sektörlerinde de dönüşümü tetikleyecektir. Bu çerçevede, lojistik, üretimin çözüm ortakları olan yazılım ve sistem entegrasyonu ve finans önemli alanlar olarak değerlendirilmektedir:

• Lojistik sektörünün Sanayi 4.0 ihtiyaçlarına göre değer zincirine entegrasyonunu güçlendirecek uygulamalar,

• Sanayinin tedarikçileri olan çözüm ortaklarının yeni teknolojiler konusunda geliştirmesi gereken yetkinlikler ve yenilik ihtiyacı,

• Finans sektörünün yatırım kalemleri çok daha yükselmiş bilançolar ile ilgili finansman ve risk değerlendirmeleri, önümüzdeki dönemde hizmet sektörlerinde gündeme gelecek konulara örnek teşkil etmektedir.”

SANAYİ 4.0 NEDİR?

Sanayi 4.0: Sanayide teknolojik ilerlemenin 4. dalgası teknolojik ilerlemeler, sanayi devriminin başlangıcından bu yana, endüstriyel verimlilikte büyük artışa işaret eden üç ana aşamanın kat edilmesini mümkün kılmıştır. 18. yüzyılın sonlarında fabrikalarda buhar gücüyle çalışan makineler kullanılmaya başlanmış, 20. yüzyılın başında elektrik enerjisi ile seri üretim mümkün olmuş, 1970’lerden itibaren ise elektronik ve bilgi teknolojileri (BT) ile sanayide otomasyon yaygınlaşmıştır. Günümüzde ise, siber-fiziksel sistemler ve dinamik veri işleme ile değer zincirlerinin uçtan uca bağlandığı, sanayi devriminin dördüncü evresine tanıklık ediyoruz.

Etiketler :