UND: “Yunanistan ile ortak Ro-Ro hatları kuralım!”

UND: “Yunanistan ile ortak Ro-Ro hatları kuralım!”

UND İzmir’de 8 Mart günü Türkiye ev Yunanistan'dan toplam 22 Bakanın katılımı ile yapılacak toplantı için Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Yunanistan Başbakanı Çipras’a "Lojistik İşbirliği Çağrısı" yaptı.

Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener, “İran’a uygulanan ambargo kaldırıldı. Etrafımızda yeniden inşa edilecek ülkeler var. Avrupa’dan bölgeye ticaret ve taşıma en kısa sürede artacaktır. Türkiye ve Yunanistan, Güney ve Orta Avrupa’dan bölgeye yapılacak ticaret için işbirliği yapmalıdır. ‘Yeni İpek Yolunu birlikte açalım’ Kipi kapısının geliştirilmesi ve Yunanistan’dan Ege kıyılarına direk Ro-Ro hatları açılması, her iki ülkenin de ticaret hacimlerinde önemli oranda canlanmaya imkan sağlayacaktır”dedi.

İKİ ÜLKE DE ÖNEMLİ KAZANÇLAR ELDE EDECEK

Şener açıklamasında; Lojistik işbirliği ile sadece Yunanistan değil aynı zamanda Türkiye’de önemli kazançlar elde edebilir. Yunanistan’ın yollarına 6 milyar euro yatırım yapıldı ancak asıl mesela bu yolları kullanarak ticareti geliştirmek olmalıdır. Türkiye’den Bulgaristan üzerinden her gün 750 araç çıkarabilirken Yunanistan tarafından ancak 150–200 araç çıkabiliyor. İpsala’nın Türkiye tarafında 136, Yunanistan tarafında ise 31 personel çalışıyor. Bulgaristan Türkiye’nin ihracatının taşınması ve geçişlerden yıllık 350–400 milyon euro gelir elde ediyor. Bu parayı Yunanistan’da kazanabilir"şeklinde konuştu.

LOJİSTİK, YUNANİSTAN’IN YARALARINI SARMAK İÇİN ÖNEMLİ BİR İMKAN!

Fatih Şener, “Yunanistan ile yaptığımız müzakereler sonucunda Yunanistan vize başvurularında, TIR şoförleri için diğer ülkelerin istediği davetiye şartını kaldırdı. Bunlar güzel gelişmeler ancak özellikle İpsala kapısının kapasitesi artırılır ve Ege kıyılarından Yunanistan limanlarına Ro-Ro hatları kurulması için işbirliği yaparsa Avrupa trafiğinin bir kısmı Yunanistan’ı transit geçip, Adriyatik’teki Ro-Ro’lara binip İtalya’ya geçmek suretiyle ticareti gerçekleştirebilir ve böylece Lojistik potansiyelini kullanmış olur” diye konuştu. 

Şener, “Avrupa ve Asya arasında birçok güzergah çiziliyor. Türkiye bu güzergahların bazılarında yer alırken Yunanistan, Avrupa’dan Çin’e kadar uzanan bu güzergahlardan hiçbirinde yer almıyor. Yunanistan ve Türkiye Kipi ve İpsala kapılarını iyileştirirse buradan geçen trafik Yunanistan’a ciddi bir lojistik gelir sağlar. Bulgaristan yılda yaklaşık 400 bin araçlık trafiğiyle bu konuda iyi bir örnek ve onu model almak, Yunanistan’a fayda sağlar” görüşünü savundu. 

“RO-RO HATLARI KONUSUNDA ORTAK PROJELER GELİŞTİRELİM”

Türkiye’nin Ege limanlarından 92 milyar dolarlık ticaret hacmine dikkat çeken Fatih Şener,  Egeden Yunanistan’a direk ulaşacak Ro-Ro hatları konusunda ortak projeler geliştirilmesi dış ticaretimiz hız kazanacağını bunun da son aylarda düşüşe geçen ihracat rakamlarına olumlu yansıyacağını belirtti. 

FATİH ŞENER: “LOJİSTİK ŞARTLAR İYİLEŞMEDEN TİCARET OLMAZ”

UND İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener,  şunları söyledi: “Yunanistan’ın transit geçişi kolaylaştırarak, Selanik ve Lavrion gibi limanlarına RoRo gemilerinin yanaşmasını sağlaması durumunda lojistik maliyetler önemli oranda düşecektir. Söz konusu limanlarda yaşanacak trafik, hem o alana gelir bırakacak hem de bu güzergâhı kullanan araçlar aynı zamanda Yunan ticaret mallarının hızlı ekonomik şartlarda taşınmasına imkân verecek. UND olarak, Yunanistan’ın lojistik bir transit güzergâh olarak Türkiye ile ortak hareket etmesini Güney Avrupa ve Orta Avrupa için güzergâh olma yönünde bir devlet politikası  benimsemesini isteriz. Bu, Türk ihracatının, Türk  dış ticaretinin de ufkunu açar. Çünkü Bulgaristan’da beklemelerimiz var aynı zamanda Yunanistan’ın kalkınması için bir fırsat olabilir. Lojistik Yunanistan’ın bir kurtuluşu için ekonomik bir enstrüman olabilir. DEİK iş konseyine Türkiye ve Yunanistan katılacak tüm iş insanlarına lojistik şartlar iyileşmeden ticaret olmaz. Gelin hep birlikte işbirliği yapalım. Her iki ülke de bundan kazançlı çıkacaktır.”

“KİPİ KAPISI’NIN İYİLEŞTİRİLMESİ MÜJDESİNİ BEKLİYORUZ”

Şener, “Türkiye’de Gümrük kapılarını modernize etme konusunda önemli tecrübe var. TOBB ülkemizin dört bir yanında Yap-İşlet-Devret Modeli ile modern kapılar inşa etti. Türkiye olarak, Kipi Kapısı’nı da İpsala kapısı ile senkronize çalışacak şekilde Yap-İşlet-Devret modeli ile geliştirmek mümkün. İki ülkenin bakanlarının ortak toplantısı sonunda Sayın Başbakanların yapacağı açıklamada Kipi Kapısı’nın iyileştirilmesi müjdesini bekliyoruz. Orada bir atıl kapasite var. Çok küçük bir yatırımla Yunanistan otoyolları AB ve Yunanistan ekonomileri için çok daha verimli kullanılacaktır” ifadelerini kullandı.

Etiketler :