"Uzakdoğu Pazarı Son Yıllarda Cazip Hale Geldi"

"Uzakdoğu Pazarı Son Yıllarda Cazip Hale Geldi"

UTİKAD Başkanı Emre Eldener, Uzakdoğu pazarı ile önemli bir değerlendirme yaptı. İşte Emre Eldener'in o değerlendirmesi..."Avrupa ve ABD ile yapılan dış ticarette yaşanan aksaklıklar son yıllarda Uzakdoğu pazarını dış ticaret açısından daha da cazip konuma getirdi. Dolayısıyla lojistik sektörü de yüzünü bu coğrafyaya ve tabii ki buradaki rotalara daha çok döndürdü. Ortadoğu, Orta Asya ülkeleri, Çin ve Avrupa arasında bir aktarma merkezi olmasından kaynaklanan...

UTİKAD Başkanı Emre Eldener, Uzakdoğu pazarı ile önemli bir değerlendirme yaptı. İşte Emre Eldener'in o değerlendirmesi...

"Avrupa ve ABD ile yapılan dış ticarette yaşanan aksaklıklar son yıllarda Uzakdoğu pazarını dış ticaret açısından daha da cazip konuma getirdi. Dolayısıyla lojistik sektörü de yüzünü bu coğrafyaya ve tabii ki buradaki rotalara daha çok döndürdü. Ortadoğu, Orta Asya ülkeleri, Çin ve Avrupa arasında bir aktarma merkezi olmasından kaynaklanan özellikli konumu ile lojistik üs olma iddiasını her geçen yıl güçlendiren Türkiye, coğrafi konumunu avantaja çevirmek için altyapısını da güçlendirmeye çalışıyor.

Lojistik çerçevede Uzakdoğu taşımacılığını iki bölümde incelemekte yarar var. Bunlardan ilki tabii ki denizyolu. Çünkü Uzakdoğu ile yapılan dış ticaretin çok önemli bir kısmı denizyolu ve konteyner ile taşınıyor. Burada en önemli etken kuşkusuz maliyetlerin çok daha uygun olması. Ancak 2016’nın son çeyreğinde dünyanın yedinci büyük konteyner hat operatörü Hanjin Shipping’in iflası konteyner piyasasında dalgalanmaya neden oldu. Özellikle orta ve küçük hat operatörleri için pazarın sürdürülebilirliği tehlikeli bir hal aldı.

Güney Koreli firmanın iflasının, sektörde yeni önlemleri de beraberinde getirdiğini gözlemliyoruz. Denizyolu taşımacılığının dev firmaları arasında birleşmelere ve satın almalara şahitlik ediyoruz. Çinli COSCO Shippping, China Shipping Lines ile birleşti. Hemen ardından Japonya kökenli 3 konteyner hat operatörü küresel rekabette yer almak amacıyla konteyner şirketlerini, tek çatı altında birleştirme kararı aldı.

Bu gelişmelerin ardından gemi arzının azalması, denizyolunun tercih edilmesinin sebebi olan düşük maliyetleri olumsuz etkilemeye başladı. Yükselen konteyner ithalat navlunları Uzakdoğu’dan yapılan taşımalarda hem ithalatçılarımızın hem de yarı mamul ithalata dayalı üretim yapan ihracatçılarımızın maliyetlerini yükseltmeye devam edecek ne yazık ki.

Uzakdoğu ile sürdürülen lojistik faaliyetler için alternatif taşıma modu ise havayolu. Havayolu maliyet olarak pahalı olsa da kısa sefer süreleri anlamında diğer modların hepsinden çok daha avantajlı bir durumda. Ancak burada da farklı sorunlarla karşılaşıyoruz.

İthalatların dolar bazında olması ve son dönemde ülkemizde yaşanan döviz dalgalanmaları Uzakdoğu ile taşımacılığımızda olumsuz bir faktör olarak karşımıza çıkıyor. Önümüzdeki günlerde dövizdeki artışlar ithalat hacimlerinde daha fazla daralma yaratacaktır.

Bu gelişmelere paralel olarak uçak şirketlerinin Uzakdoğu hattında kapasite kısıtlamasına gitmiş olması da navlunları yukarı çekmiş durumda.

Demir İpek Yolu ve benzeri projelerle yeniden canlandırılmaya çalışılan demiryolu taşımacılığı ise kat edilecek mesafelerin uzak olması, ülkeler ve gümrükler arası geçişlerde yaşanabilecek gecikmeler, trenlerle yapılacak taşımalardaki kapasitenin denizyolu konteyner taşımacılığı kapasitelerine kıyasla daha az olması ve demiryolu navlunlarının denizyolu navlunlarına göre daha yüksek olması bu taşımacılık modunun Uzakdoğu ile ticaretimizde daha yaygın kullanımını zamana yayacaktır.

Bu nedenlerle Uzakdoğu ile dış ticaretimizde belirleyici taşıma modu geleneksel olarak denizyolu ve konteyner taşımacılığı olmaya devam edecektir."

Etiketler :