Yeni Airbus A320neo’nun ilk sahibi oldu

Yeni Airbus A320neo’nun ilk sahibi oldu

Dünyanın ilk Airbus A320neo uçağının teslim töreni Lufthansa,  Airbus ve uçak motoru üreticisi Pratt & Whitney firmasının katılımıyla gerçekleşti. Lufthansa Grubu Yönetim Kurulu başkanı ve CEO’su Carsten Spohr, Airbus firması CEO’su Fabrice Brégier ve Pratt & Whitney Yönetim Kurulu başkanı Robert Leduc Hamburg-Finkenwerder’ de düzenlenen  teslim töreninde 700 konuğu ve medya temsilcilerini ağırladı. Resmi teslim töreni sonrasında Airbus A320 serisinin yeni...

Dünyanın ilk Airbus A320neo uçağının teslim töreni Lufthansa,  Airbus ve uçak motoru üreticisi Pratt & Whitney firmasının katılımıyla gerçekleşti. Lufthansa Grubu Yönetim Kurulu başkanı ve CEO’su Carsten Spohr, Airbus firması CEO’su Fabrice Brégier ve Pratt & Whitney Yönetim Kurulu başkanı Robert Leduc Hamburg-Finkenwerder’ de düzenlenen  teslim töreninde 700 konuğu ve medya temsilcilerini ağırladı. Resmi teslim töreni sonrasında Airbus A320 serisinin yeni modelini oluşturan iki adet “Airbus A320neo” uçağı kamuoyuna tanıtıldı. D-AINA tescilli  A320neo modeli ilk uçak geçtiğimiz Ocak ayından beri tarifeli hatlarda hizmet veriyor. İkinci uçağın da kısa bir süre sonra Lufthansa filosuna katılması bekleniyor. Edinilen ilk deneyimler A320neo modeli yeni uçaklarla hedeflenen yüzde 15’lik yakıt tasarrufu düzeyine ulaşıldığını ve hatta bu düzeyin de ötesinde bir yakıt tasarrufu sağlandığını gösteriyor. Yeni Airbus modelinin nispeten daha sessiz çalışan motorları sayesinde uçuş konforunda artış sağlanıyor ve havaalanları çevresindeki ses emisyonu da azaltılmış oluyor.

40 YILDIR KARŞILIKLI GÜVEN

Kısa ve orta mesafe uçuşları için böylesine sessiz ve yakıtta verimli bir uçağın geliştirilmiş ve hizmete alınmış olması, havacılık sanayinde Avrupa düzeyindeki başarılı işbirliğinin kanıtını oluşturuyor. Lufthansa CEO’su Carsten Spohr konuya ilişkin olarak şu açıklamayı yapıyor: “Avrupa, havayolu taşımacılığının ilk dönemlerinden beri bu sanayi sektöründe lider konumda bulunuyor. Lufthansa ve Airbus firmaları 40 yıldır karşılıklı güvene dayalı verimli bir ortak çalışma yürütüyor. Bugüne kadar birlikte birçok inovasyona imza atarak,  piyasaya yeni ürünler sunarak  Avrupa havacılık sanayinin başarısına katkıda bulunduk. A320neo ve A350 XWB modelleri gibi yeni ve verimli uçaklarla yolcularımız için yeni standartlar oluşturuyor, gerek çevrenin korunması gerekse  havalimanları yakınındaki yerleşim bölgeleri açısından önemli bir katkı sağlamış oluyoruz."

LUFTHANSA’NIN ÇEVRE KORUMA ALANINDAKİ HEDEFLERİNE ULAŞMASINA CİDDİ BİR KATKI SAĞLAYACAK

Airbus Yönetim Kurulu başkanı ve CEO’su Fabrice Brégier ise, yeni AirbusA320neo modelinin ilk müşterisi olan Lufthansa’yı tüm Airbus çalışanları adına tebrik ederek, iki firmanın ortak çalışması neticesinde  yolcu taşımacılığı alanında  yeni bir dönem başlattıklarını ve A320neo uçaklarının Lufthansa’nın çevre koruma alanındaki hedeflerine ulaşmasına ciddi bir katkı sağlayacağına inandığını ifade ederek  şu açıklamayı yapıyor: “Airbus A320neo uçakları her türlü emisyonu belirgin şekilde azaltmanın yanısıra, bir önceki nesil modellere kıyasla  gürültü etki alanlarını da yarı yarıya  düşürüyorlar. Airbus firması olarak, A320’ den A380 modeline kadar uzanan Airbus ailesiyle son 40 yıl içinde Lufthansa’nın büyüme sürecine destek sağlamış olmaktan gurur duyuyoruz.”

YOLCU TAŞIMACILIĞINDA YENİ BİR DÖNEM

Pratt & Whitney Grubu başkanı Robert Leduc ise oluşturulan işbirliğini şu sözlerle tanımlıyor: “Pratt & Whitney firması Lufthansa ve Airbus ile sürdürdüğü işbirliğini daha da geliştirmekten ve “Geared-Turbofan” motorlu A320neo uçaklarının teslimatıyla yolcu taşımacılığı alanında yeni bir dönem açmış olmaktan gurur duyuyor. Bu uçağın ve sahip olduğu motor teknolojisinin sağladığı, yakıt verimliliği ve  düşük emisyon oranları gibi  çeşitli avantajlardan  yararlanacak olan ilk müşteri olması nedeniyle Lufthansa’yı tebrik ediyoruz."

Airbus A320 serisinin yeni modeli “A320neo” LH9917 sayılı özel uçuşunda konukları ve medya temsicilerini ağırladı.  Hamburg-Finkenwerder’deki Airbus tesisinden havalanan  uçak  Frankfurt’ a uçtu. Düzenlenen bu özel sefer nedeniyle A320neo tipi uçağın gövdesinde  “First to fly A320neo - Less noise. Less fuel. Less CO2” yazısı yer aldı.

40 YILDA AIRBUS’TAN 582 ADET UÇAK SİPARİŞİ VERDİ

Lufthansa ilk Airbus A300 uçağını 9 Şubat 1976 yılında törenle Hamburg-Finkenwerder’ de teslim almıştı. Lufthansa Grubu bünyesindeki havayolu şirketleri geçtiğimiz 40 yıl içinde Airbus firmasına toplam 582 uçak siparişi verdi. Lufthansa böylelikle halen 392 uçakla Avrupalı uçak üreticisinin en büyük müşterisini oluşturuyor. Uçak filosunda 284 adet A320 ve 14 adet Airbus A380 tipi uçak yer alıyor.

Lufthansa Grubu önümüzdeki yıllarda teslim edilmek üzere 116 adet A320neo ve A321neo tipi uçak sipariş etmiş bulunuyor. 60 uçak Pratt & Whitney firmasının yeni nesil motorları olan PW1100G-JM ile teslim edilecek. Özel olarak yerleştirilmiş  3:1’lik bir aktarma sistemi motorların içindeki 2,06 metrelik kesite sahip fanların ve türbinin en uygun hıza ulaşabilmesini sağlıyor. Yeni geliştirilen uçak motorları daha iyi aerodinamik özelliklere sahip bulunuyor ve ses ve çevre kirlilğinin azaltılmasına belirgin katkı sağlıyor. Yeni motor teknolojisi ile A320neo tipi uçakların kalkışında ölçülen  85 desibellik ses düzeyi, benzer nitelikteki diğer uçak modellerine kıyasla yarı yarıya azaltılmış bulunuyor. Ayrıca Airbus  A320neo  tipi uçaklar  A320 modellerine kıyasla en az  yüzde 15  oranında yakıt tasarrufu sağlıyor. Koltuk başına sağlanan yakıt avantajı daha da yükselerek, yüzde 20 düzeyine yaklaşıyor, zira A320neo modeli uçaklarda kabin alanları daha verimli kullanıldığı için Business Class bölümünde yolculara daha geniş diz mesafesi sunuluyor ve uçakta –toplam 12 yolcu kapasiteli – iki ilave sıra daha yer alıyor.

Lufthansa Technik firması da  ilk  A320neo tipi uçağın teslim alındığı tarih itibariyle yeni uçakların teknik bakımına ilişkin tüm hazırlık çalışmalarını tamamlamış bulunuyor. Hazırlık çalışmaları kapsamında  yeni uçaklara sunulacak komple teknik bakım desteği için personel, teknoloji ve operasyon açısından gerekli olan koşullar oluşturuldu. İlk aşamada ana aktarma merkezi Frankfurt’taki çalışanların yanısıra Hamburg ve Münih’ teki teknisyenler eğitildi ve gerekli malzemeler temin edildi. Lufthansa Technik ‘in eğitim bölümü Federal Havacılık Dairesi onayı ile faaliyet gösteriyor. Lufthansa Technik halen - özel imtiyaz anlaşmalarına dayalı olarak - dünya genelinde A320 modeli uçakların üçte birine  parça temin ediyor ve bakım hizmeti veriyor. 

Etiketler :