"Yüksek Hızlı Tren" üretmek için dev işbirliği yaptılar

"Yüksek Hızlı Tren" üretmek için dev işbirliği yaptılar

Bombardier Transportation ve Bozankaya, Türkiye’de yerel üretim için stratejik işbirliği anlaşmasına imza attı. Bombardier, Türk raylı ulaşım alanında Türkiye’deki yüksek hızlı trenleri üretmek adına yerel ortak Bozankaya ile birlikte çalışacak. Anlaşma, Bozankaya Şirketler Grubu Başkanı Murat Bozankaya ve Bombardier Transportation’ın Türkiye Yönetim Direktörü Furio Rossi tarafından, Türkiye, Gürcistan ve Türkmenistan’ın Kanada Büyükelçisi John Holmes’un...

Bombardier Transportation ve Bozankaya, Türkiye’de yerel üretim için stratejik işbirliği anlaşmasına imza attı. Bombardier, Türk raylı ulaşım alanında Türkiye’deki yüksek hızlı trenleri üretmek adına yerel ortak Bozankaya ile birlikte çalışacak. Anlaşma, Bozankaya Şirketler Grubu Başkanı Murat Bozankaya ve Bombardier Transportation’ın Türkiye Yönetim Direktörü Furio Rossi tarafından, Türkiye, Gürcistan ve Türkmenistan’ın Kanada Büyükelçisi John Holmes’un huzurunda imzalandı. Gerçekleştirilen basın toplantısına Bombardier Türkiye Satış Direktörü Halil Tufan Özkan, Bozankaya Yönetim Kurulu Başkanı Aytunç Günay ve iki firmanın üst düzey yöneticileri de katıldılar.

Anlaşmaya göre her iki taraf da TCDD’den beklenen ihale davetinin bağlamında yüksek hızlı tren geliştirip üretmek için birlikte çalışmayı kabul etti. Türkiye, Başkent Ankara’yı İstanbul’a bağlayan hat ile  neredeyse tüm Türkiye’yi kapsayan diğer yeni geliştirilen hatlarda kullanılmak üzere yüksek hızlı tren alımına oldukça sıcak bakıyor.

Bombardier, yüksek hızlı tren alanında dünya çapında büyük bir yetkinliğe sahip. Yüksek hız sektöründe 20 yıllık bir birikime sahip Bombardier, 850’den fazla tren ile yüksek hızlı ve çok yüksek hızlı uygulamaların teslimatını gerçekleştirdi.

“45 MİLYAR DOLARI AŞAN YATIRIM YAPILACAK”

Bombardier’in Türkiye Yönetim Direktörü Furio Rossi konu ile ilgili açıklamasında, “Türkiye’nin raylı sistemlerin sürdürülebilir ekonomik gelişimde oynadığı rolü hakkında oldukça açık bir vizyonu mevcut. Dolayısıyla, Türkiye bu vizyonun hayata geçirilmesi için gerekli olan stratejik yatırımlar yapıyor. Yetkililer raylı ürünler ve alt yapı için 45 milyar doları aşan bir yatırımın yapılacağını belirttiler. Bombardier olarak biz bu planlarda oldukça büyük bir potansiyel görüyoruz ve stratejik ortağımız olarak Bozankaya’nın yanımızda yer almasından büyük mutluluk duyuyoruz. Bombardier’in yüksek hızlı tren  konusunda mühendislik bilgi birikimi, deneyimleri ve teknoloji transferi ile Bozankaya’nın hem yerel hem de uluslararası araç üretimindeki uzmanlığının birleşimi sayesinde Türkiye için, Türk malı araçlar üretmede başarılı olacağız” dedi.

İHALE KAZANILIRSA 100 MİLYON DOLARLIK YATIRIM

İhalenin kazanılması doğrultusunda 100 milyon dolarlık bir yatırım yapacaklarını belirten Furio Rossi,  “Yatırım detayları tesis, makine ve ekipmanlar da dikkate alınarak yüksek hızlı trenin standartlarına uyulabilmesi için her iki firmanın titizlikle yürütülen ortak çalışması ile hazırlandı” dedi.

MURAT BOZANKAYA: “ŞU ANA KADAR 2 BİN 300’ÜN ÜZERİNDE TRAMVAY ÜRETTİK”

Basın toplantısında açıklama yapan Murat Bozankaya; “Bozankaya, Almanya ve Amerika’da şu ana kadar 2300’ün üzerinde tramvay üretimi gerçekleştirdi. Bozankaya tarafından üretilmiş bu tramvaylar şu anda Avrupa’nın Bergen, Potsdam, Bochum, Mainz, Graz, Lyon, Paris, Amerika’nın ise Portland, Salt Lake City, San Diego, Houston, Charlotte, Norfolk ve Atlanta şehirlerinde hizmet vermektedir. Ayrıca Bozankaya üretimi olan yenilikçi araçlarımız ile ilklere imza atıyoruz. Türkiye’nin ilk yerli Trambüs’ünü, yüzde 100 alçak tabanlı Tramvay ile yolcu taşıyacak ilk yerli elektrikli otobüs üretimini gerçekleştirdik. Almanya’da ise ilk ve tek elektrikli otobüs üreticisiyiz” dedi.

Murat Bozankaya, “Bombardier’in oldukça tamamlayıcı bir ortak olduğunu gördük ve birlikte Türk halkının gitmek istedikleri yerlere hızlı, rahat, güvenli ve modern bir ulaşım yöntemiyle ulaşmalarını sağlayacağız” şeklinde konuştu.

AYTUNÇ GÜNAY: “EN AZ 200 HIZLI TRENE İHTİYAÇ VAR”

Bozankaya Yönetim Kurulu Başkanı Aytunç Günay; “Türkiye’de şu anda 12 adet yüksek hızlı tren hizmet vermektedir. Yapımı devam eden ve sona gelinmiş hızlı tren hatlarına bakıldığında en az 200 civarında ilave yüksek hızlı tren ihtiyacı oluşacağını öngörmekteyiz. Resmi kurumlarca yapılan açıklamalarda da bu yönde bir ihale hazırlığının mevcut olduğunu görüyoruz. Biz de bu ihtiyaca en iyi şekilde cevap verecek bir güç birliği için bu ortaklığı gerçekleştiriyoruz” dedi.

İlk etaptaki hazırlıklarını TCDD’nin tahmini olarak 2 milyar euroyu aşan 80 adet hızlı tren seti için yaptıklarının altını çizen Günay; “Bu ihale ve sonrasındaki ihalelerde ihtiyacın 200 tren setini bulacağını tahmin etmekteyiz. İhale şartnamesinde ortaklık maddesi ile teknolojinin Türkiye’ye getirilmesi hedefleniyor. Bu doğrultuda Bozankaya ve Bombardier yapacakları yatırımla Türkiye’ye ciddi bir teknoloji transferi gerçekleştirilecekler. Bu ortaklıkla birlikte Bozankaya olarak farklı bir yatırıma daha imza atmış olacağız. Hızlı tren üretimi için tamamen yeni bir lokasyonda yeni bir oluşumla yatırım öngörmekteyiz” dedi. 

Etiketler :