Kaplama doğru ve ehil ellerde yapılırsa güvenlidir, lastiğin ömrünü uzatır, doğayı korur

Kaplama doğru ve ehil ellerde yapılırsa güvenlidir, lastiğin ömrünü uzatır, doğayı korur

Özellikle uzun yol trafiğinde dikkat çeken kaplama lastikler güvenli midir? Lastiklerde kaplama yöntemi nedir? Doğru kaplama nasıl olmalı? Araç sahipleri kaplama yaptırırken nelere dikkat etmeli? Hangi lastiklere kaplama yapılabilir?

Güvenli trafik tüm sürücülerin ortak bir bilinçle sorumluluk almasıyla mümkün. Türkiye coğrafyasında yaşanan trafik kazalarının pek çoğu ne yazık ki ihmallerden kaynaklanıyor. ‘’Trafiğe çıkacak araç ve lastiklerin uzman eller tarafından düzenli bakım ve kontrolleri yapılmalı’’ diyen LASİD Genel Sekreteri Erdal Kurt, özellikle uzun yol trafiğinde rastlanan ve ticari araç sürücülerinin sıklıkla kullandığı kaplama yöntemine de açıklık getirdi. Kurt, ‘’Ticari araç sürücüleri ekonomik nedenlerle eskiyen lastiklerini kaplayarak kullanabiliyor. Kaplama yöntemi eğer tercih ediliyorsa mutlaka standartlara uygun şekilde yapılmalı. Sürücüler lastiklerini sertifikalandırılmış tesislerde ehil eller tarafından kaplatmalı. Bu şekilde yapılan kaplamalar lastiğin ikinci ömründen de yararlanılmasına fırsat sunar, bu sayede çevreye de katkı sağlar’’ dedi.

LASİD Genel Sekreteri Erdal Kurt; bunun dışında yapılan kaplamaların güvenli olmayacağına dikkat çekerek sertifikaya sahip olmayan “merdiven altı” diye nitelenen tesislerde kaplanan lastiklerin trafikte tehlike yaratabileceğini kaydetti.

Doğru kaplanmış lastik performansından bir şey kaybetmez!

LASİD Genel Sekreteri Erdal Kurt, öte yandan kaplama yönteminin eğer doğru ve standartına uygun şekilde yapılıyorsa lastiğin 2. ömründen de faydalanılmasına fırsat verdiğini belirterek şöyle dedi:  ‘’Lastik Sanayicileri ve İthalatçıları Derneği olarak kaplama lastik konusunu ve bu konunun doğru bilinmesini önemsiyoruz. Lastik kaplama, aşınmış olan lastiğin sırtının yenilenmesidir. Kaplanmış bir lastik, performansından herhangi bir şey kaybetmeden aynı servis koşullarında yeniden kullanılabilir. Günümüzde gelişen lastik teknolojisi; lastiklerin gövdesinin birkaç kez kaplanmasına olanak sağlar. Kaplama;  lastiğin ömrünü uzatarak yeni lastikler kadar güvenilir kullanım sağlar. Ancak lastik kaplama işleminin, mutlaka UN / ECE R 108 ve R 109 standardına göre sertifikalandırılmış tesislerde yaptırılması gerekir.’’

Bakanlıkça sertifikalandırılmayan yerlerde yapılması yasaktır

‘’Lastik üreticileri; geliştirilmiş ve onaylanmış son teknoloji ve ekipmanlarla, konusunda uzman ekipler tarafından bu uygulamayı yapmaktadır. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı; ilgili yönetmelikte güvenli lastik kaplama standartını oluşturmuştur. Buna göre UN / ECE R 108 ve R 109 standartına sahip kaplama tesisleri Bakanlık tarafından denetlenerek sertifikalandırılmıştır. Aynı yönetmelik; sertifikası olmayan tesislerin kaplama yapmasını yasaklamıştır. Lastiklerini kaplatmak isteyen sürücülere; bu regülasyona uygun sertifikayı gösteren tesislerde kaplama yaptırmasını öneriyoruz. Bu standartlar dışında ve tesislerde yaptırılan kaplama lastik trafikte sorun yaratabilir. Kaplama lastik konusunda bilgi almak istediğinizde lütfen uzmanlara ve sertifikalandırılmış tesislere başvurun. Kaplama konusu ve lastikle ilgili merak ettikleri için sürücülerimiz lasid.com.tr adresini takip edebilirler.”

Kaplama lastikler ehil ellerde yapılırsa çevreye tasarruf sağlar!

Genellikle kamyon, otobüs, iş makinası ve uçak lastiklerinde kullanılabilen kaplama lastik uygulaması ile uygun karkaslı lastiklerin kaplanması sayesinde ihtiyaç duyulan enerji ve hammadde ihtiyacının yaklaşık 5 defa daha azaltıldığına dikkat çeken LASİD Genel Sekreteri Erdal Kurt, ‘’Böylece daha az atık lastik oluşmaktadır. Kullanıcılar açısından, lastiğin kilometre/maliyeti azalmaktadır. Bu açılardan değerlendirildiğinde kaplama lastik; çevreye önemli bir tasarruf sağlamaktadır” diye konuştu.