“50 yılda 1 milyar euroya yakın yatırım yaptık, yatırımlarımız tam gaz devam edecek!”

“50 yılda 1 milyar euroya yakın yatırım yaptık, yatırımlarımız tam gaz devam edecek!”

Mercedes-Benz Türk’ün ilk Türk Direktörler Kurulu Başkanı Süer Sülün, “Gelecek yıl 50. yılımızı kutlayacağız. Bu zamana kadar Türkiye’de yaklaşık 1 milyar euro yatırım yaptık. Türkiye’nin en büyük şirketlerinden biriyiz. Yatırımlarımıza tam gaz devam ediyoruz” dedi. RÖPORTAJ: Şenel Özdemir / senel.ozdemir@yesillojistikciler.com

ÖZEL RÖPORTAJ - Mercedes-Benz Türk A.Ş.’nin yeni Direktörler Kurulu Başkanı Süer Sülün, 1 Ekim 2016 tarihi itibariyle görevi Britta Seeger’den devraldı. Bu atama ile birlikte Süer Sülün, Mercedes-Benz Türk’ün tarihindeki ilk Türk Direktörler Kurulu Başkanı oldu. Süer Sülün, Mercedes-Benz Türk Direktörler Kurulu Başkanı olduktan sonra kendisi ile ilk röportajı www.yesillojistikciler.com olarak biz gerçekleştirdik. İşte Süer Sülün ile yaptığımız röportajda öne çıkanlar…

İLK TÜRK DİREKTÖRLER KURULU BAŞKANI

Mercedes-Benz’in 1967 yılında Otomarsan olarak Türkiye’de yatırımlarına başladığını ifade eden Süer Sülün, gelecek yıl 50. yıllarını kutlayacaklarını belirtti.  1990’ların başında Mercedes-Benz Türk ismiyle yollarına devam ettiklerini anlatan Süer Sülün, şirketin Mercedes-Benz Türk adını aldıktan sonra ilk Türk Direktörler Kurulu Başkanı’nın kendisi olduğunu söyledi.

MERCEDES-BENZ TÜRK DİREKTÖRLER KURULU BAŞKANI OLMAYI BEKLİYORDU

Mercedes-Benz Türk Direktörler Kurulu Başkanı olmayı bekleyip beklemediği, bunun kendisi için sürpriz olup olmadığı ile ilgili sorumuzu Süer Sülün şöyle cevapladı: “Ne sürpriz oldu, ne de olmadı. Ben bekliyordum. Profesyonel hayatta kendiniz bekleyebilirsiniz ama hiçbir şeyin garantisi yok. Hızlı bir gelişme oldu.”

“ÇOK BAŞARILI BİR ŞİRKETİZ”

Mercedes-Benz Türk’ün yeni bir şirket olmadığının altını çizen Süer Sülün, gelecek yıl 50. yıllarını kutlayacaklarını, geçen bu süreçte çok başarılı bir şirket olduklarını ifade etti.  Son derece iyi bir organizasyona sahip olduklarını söyleyen Sülün, “Bu başarıyı devam ettirebilmek için her geçen gün daha iyi antrenman yapıp, kendimizi antre tutmamız lazım. Dünya çok hızlı değişiyor. Her şey çok hızlı değişiyor. Bu değişime biz hem sektörde hem de iş hayatında öncülük yapmak istiyoruz. Dolayısıyla eskiden olduğu gibi aynı şekilde ve yönde çalışmalarımız olacak” dedi.

"2016 ZOR BİR YIL AMA LİDERLİĞİMİZE DEVAM EDİYORUZ, EDECEĞİZ"

Bu yılki otobüs ve kamyon pazarı ile ilgili de bir değerlendirme yapan Sülün şunları söyledi: “2016 zor bir yıl. Başbakanın değişmesi, darbe girişimi, öncesinde Rus uçağının düşürülmesi ve benzeri olaylar yaşandı. Bunun üzerine bir de daha önceden planlanmış olan Euro 6’ya geçiş var. Gerçekten zor bir yıl. Mercedes-Benz Türk’ün pazardaki liderliği anlamında bizim için hiçbir değişiklik yok. Liderliğimize devam edeceğiz, devam ediyoruz. Bu yıl da devam edeceğiz. Kuvvetlenerek devam etmek istiyoruz. O yönde de çalışmalarımız devam ediyor. Bu yıl zor bir yıl. Euro 5 var, Euro 6 var. Limitli ilave üretim hakları var. Bunlar biraz oyunun kurallarını değiştirdi, değiştiriyor da. Hala çekicide Euro 5 satılıyor. Dolayısıyla bu yıl pazarı analiz etmek kolay değil. Çünkü karışıyor Euro 5, Euro 6… Dediğim gibi liderlikte geri adım atma gibi bir planımız yok.”

"BU YIL 3 TANE LANSMAN YAPTIK, ÜRÜNLERİMİZ MÜŞTERİLERİMİZ TARAFINDAN KABUL GÖRDÜ"

2016’nın zor olduğu kadar kendileri için de yoğun bir yıl olduğunu söyleyen Sülün, “Hem Türkiye’nin gündemi yoğun hem bizim. Bu yıl 3 tane lansman yaptık. Şubat ayında  Yeni Travego’nun daha sonra Actros’un ve en son olarak da  Conecto’nun lansmanını yaptık. Bunlar portföy değişiklikleri. Bu yıl yaptığımız lansmanlarla kamyon portföyü tamamen değişti, otobüste yepyeni bir ürün geldi. Mevcut şartlarda değerlendirdiğimiz zaman çok memnunuz. Çünkü ürünlerimiz müşterilerimiz tarafından kabul gördü. Kabul görmesinin en başta gelen nedenleri ürünlerimizin yakıt tüketimi, dizaynı, konforu, güvenliği. Eskiye göre yüzde 15’lere varan bir yakıt tasarrufu söz konusu” dedi.

“YENİ TRAVEGO OTOBÜS OPERASYON MALİYETİ AÇISINDA MÜTHİŞ!”

Türkiye’de Travego’ların yıllık şehirlerarası ortalama kilometresi 300 ile 350 bin kilometre. Yeni Travego ile birlikte yakıtta yüzde 15’lik bir tasarruf söz konusu. Yüzde 15’lik bir tasarrufu hesap edecek olursanız otobüs operasyon maliyeti açısından müthiş bir şey” diyen Süer Sülün, Yeni Travego ile ilgili müşterilerinden son derece iyi geri bildirimler aldıklarını vurguladı.  

"ÇEKİCİDE YAKIT TASARRUFU ÇOK ÖN PLANDA"

“Çekici kısmı Türkiye’de tam olarak oluşmadı ama inşaatta 1000’in üzerinde koşan Euro 6 aracımız var” diyen Sülün şöyle devam etti: “Bu araçlar zaten daha önce Avrupa’da koşuyordu. Burada da son derece iyi geri bildirimler alıyoruz. Çekicide de yakıt tasarrufu çok ön planda. Zaten aynı jenerasyon motorlar kullanılıyor. Dolayısıyla son derece memnunuz. Türkiye son derece zor bir dönemde geçiyor. Bütün bu Pazar şartları altında bizim yeni ürün kabulü ile ilgili pazardan aldığımız geri bildirimler son derece olumlu.”

“YATIRIMLA İLGİLİ NE PLANLADIYSAK BU PLAN ÇERÇEVESİNDE TAM GAZ DEVAM EDİYORUZ”

Mercedes-Benz’in yaklaşık 50 yıl içinde 1 milyar euroya yakın Türkiye’de yatırımı olduğunu vurgulayan Sülün, Türkiye’nin zor bir dönemden geçtiği bu süreçte Mercedes-Benz Türk’ün yatırımlarına tam gaz devam edeceğini vurguladı. Sülün, “Biz 50 yıldır Türkiye’deyiz. Türkiye’nin en büyük şirketlerinden biriyiz. Adı belli Mercedes-Benz Türk. Sonuç olarak bizim yatırım yapmama diye bir durumumuz yok. Son açıkladığımız Aksaray yatırımımız var ve tam gaz devam ediyoruz. Bu yatırımla 2018 yılı itibarıyla kapasitemizi artırmış olacağız. Biz ne planladıysak bu plan çerçevesinde tam gaz devam ediyoruz. 1 Ocak 2018 itibarıyla kapasitemizi artırmış olacağız. Türkiye çok büyük ve güvenilen bir pazar” diye konuştu.

"OTOBÜSTE BAŞROLDEYİZ"

Sizin için kamyon mu daha önemli otobüs mü?” şeklindeki sorumuza Süer Sülen şu cevabı verdi: “Bizim için ikisi de önemli. Bizi ayrı ayrı iş alanlarına bakıyoruz. Bizim altını çizdiğimiz konu şu: Biz dünya ya da Avrupa içinde otobüste ne kadar önemliyiz, kamyonda ne kadar önemliyiz. Biz bunlara bakıyoruz. Önemli olan dünyada ve Avrupa’da bizim ağırlığımız ne kadar? Ne kadarlık bir rol oynuyoruz. Figüranlık mı yapıyoruz, başrolde mi oynuyoruz? Daimler içinde otobüste kesinlikle başroldeyiz. Hoşdere fabrikamız Daimler içinde en yüksek kapasiteli entegrel otobüs yapan fabrika. Otobüste Avrupa’nın en büyük dördüncü pazarıyız. Biz toplam imalatımızın yüzde 85’ini ihraç ediyoruz. Türkiye’de üretilen her iki otobüsten birini biz üretiyoruz. Daimler içerisinde otobüste Mercedes-Benz Türk çok önemli bir rol oynuyor. Dolayısıyla bizim için son derece önemli bir alan. Bizim bir rolümüz var. Şirketimizin zaten başlangıcı da otobüs. Bununla da biz gurur duyuyoruz.

"MERCEDES-BENZ İÇİNDE KAMYONDA 3. SIRADAYIZ"

Kamyona gelirsek, 1986 yılında Aksaray fabrikamızla başladık. Türkiye olarak Mercedes-Benz markalı kamyon satışlarında dünyada 3.’yüz. Brezilya, Almanya ve sonra Türkiye geliyor. Bezen yer değiştiriyoruz. Birinci olamıyoruz ama ikinci ya da üçüncü oluyoruz. Türkiye, hem otobüste hem kamyonda hem üretim üssü, pazar, satış adedi ve performans olarak son derece önemli rol oynuyor. Aksaray’daki yeni yatırımımızla birlikte kapasitemizi ikiye katlıyoruz. Dolayısıyla Türkiye’nin ağırlığı daha da artıyor. Türkiye’de her iki otobüsten birini biz yaparken kamyonda her üç kamyondan iki tanesini biz üretiyoruz.

"DÜNYADA BİR DEĞİŞİM VAR, REKABET ARTIYOR ÖNEMLİ OLAN TÜRKİYE’NİN BÜYÜMESİNİ SÜRDÜRMESİ"

Türkiye’nin çok hızlı büyüdüğünü ve büyümeye devam ettiğini söyleyen Süer Sülün, geçen süreçte çok fazla havaalanı ve havayolu açılmasına rağmen otobüs yolcusunda azalma olmadığını ifade etti. “Türkiye’de çok ciddi bir kabuk değiştirme ve çok ciddi bir büyüme var. Ama dünyada da bir değişim var. Rekabet artıyor. Dolayısıyla bundan hepimiz payımızı alıyoruz. Üretici olarak bizde de rekabet artıyor, lojistik ve otobüs sektöründe de rekabet artıyor” diyen Sülün, önemli olanın Türkiye’nin büyümesini sürdürmesi olduğunu kaydetti. Türkiye’nin büyümesini sürdürmesinin herkes için iyi sonuçlar doğuracağını belirten Sülün, “Hep beraber el ele verip bunun üzerine çalışmamız lazım. O zaman ne olacak, Türkiye üretecek, tüketecek, nakil edecek. Hiçbir mal üretildiği yerde tüketilmiyor. Türkiye üretimini artırırsa, ihracatını artırırsa, ithalatını artırıyorsa bu milli gelirin artışı demek. Hepimiz faydalanacağız. Önemli olan burada önce ülkemizin sonra dünyanın belirli bir oranda büyüme trendini devam ettiriyor olması lazım” dedi.  

SÜER SÜLÜN KİMDİR?

Süer Sülün, 1988 yılında şirketin finans bölümünde göreve başladıktan sonra finans ve muhasebe alanlarında çeşitli yöneticilik pozisyonlarında bulunuyor. Süer Sülün, 2001 yılında Mercedes-Benz Türk’ün pazarlama ve satış alanına geçiş yaparak yöneticilik görevini bu departmanda sürdürüyor. 2007'den bu yana Mercedes-Benz Türk Pazarlama ve Satış’tan sorumlu Direktörler Kurulu Üyesi olan Süer Sülün 53 yaşında, Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölümü mezunu ve İstanbul Üniversitesi Finans/Muhasebe yüksek lisans derecesine sahip. 

Sülün, “Kamyon & Otobüs Pazarlama ve Satış Grubu Direktörü ve Mercedes-Benz Türk Direktörler Kurulu Başkanı” ünvanı ile hem şirketin kamyon ve otobüs alanlarındaki faaliyetlerinden, hem de Daimler Grubu’nun Türkiye’deki temsilinden sorumlu olacak. 

Etiketler :