İETT Genel Müdürü Alper Bilgili: “Filomuzun yaş ortalaması 8, bir bölümünü yenilemek için çalışmalarımız sürüyor”

İETT Genel Müdürü Alper Bilgili: “Filomuzun yaş ortalaması 8, bir bölümünü yenilemek için çalışmalarımız sürüyor”

ÖZEL RÖPORTAJ - “Şubat ayında toplu taşımayı günde 8 milyon insan kullanıyordu. Pandemi döneminde bu rakam 800 binlere kadar düştü. Şu sıralar rakam 4 milyon civarında. Son bir yılda toplamda Çin nüfusu kadar, 1,5 milyar yolcu taşıdık. Mars’a gidip dönecek kadar, 450 milyon kilometre yol kat ettik” diyen İETT Genel Müdürü Alper Bilgili, “Toplamda 6 bin araçla günde 50 binden fazla sefer yapıyoruz. Gelişen teknoloji ilerleyen aşamada toplu taşıma için de elektrikli araçları verimli kılabilir. Bu durumda karb

Geçtiğimiz Haziran ayında İETT Genel Müdürlüğüne atanan Alper Bilgili yesillojistikciler.com'un sorularını cevaplandırdı. İşte İETT Genel Müdürü Alper Bilgili’nin sorularımıza verdiği cevaplar…

Uzun yıllar lojistik sektöründe yük taşıyan dev filoları yönettikten sonra şimdi yolcu taşıyan çok büyük bir filoyu yönetiyorsunuz. Farklılıklar, benzerlikler ve zorluklar nelerdir?

Filo yönetimi açısından benzerlikler mevcut, ancak şimdi yolcularımızı taşıyoruz. İETT kar amacı gütmeyen bir kamu kuruluşu, dolayısıyla epey bir farklılık var. Kar amacı gütmüyor ancak kaynakların verimli kullanımı, işletmenin sürdürülebilirliğini koruması gibi önemli konular da var tabi. 

İETT’NİN İŞLETTİĞİ ARAÇ SAYISI 

İETT'nin şu an araç sayısı ve yolcu kapasitesi nedir? Bu araçların ne kadarı Euro 6, 5, 4, 3 normlarına sahip?

İETT’nin işlettiği toplam 3 bin civarında aracımız var. Solo otobüslerin 100, körüklü otobüslerin 150 yolcu kapasitesi var. Motor bakımından da 543’ü Euro 3, 99’u Euro 4, 2250’si Euro 5, 375’i Euro 6 normuna sahip. Bunun dışında yönetimini koordine ettiğimiz 2 bin mavi, bin kadar da erguvan otobüs var.

6 BİN ARAÇLA GÜNDE 50 BİN SEFER YAPIYORUZ

Filonuzda elektrikli araçlar var mı? Elektrikli araçlar konusuna yönelik bakışınız ve projeniz nedir?

Adalarda yeni faaliyete başlayan 60 elektrikli aracımız var. Toplamda 6 bin araçla günde 50 binden fazla sefer yapıyoruz. Gelişen teknoloji ilerleyen aşamada toplu taşıma için de elektrikli araçları verimli kılabilir. Bu durumda karbon emisyonunun sıfırlandığı bir kent içi toplu taşıma çok daha tercih edilir hale gelecektir.

METROBÜS HATTINDA 2 MİLYON KİLOMETRE YAPMIŞ OTOBÜS VAR

Yeni araç alımı olacak mı? Bu araçların özellikleri neler olacak?

Filomuzdaki araçların ortalama yaşı 8 civarı. Özellikle metrobüs hattındaki araçlar 2 milyondan fazla kilometre yapmış durumda. Metrobüs hattı için yakın zamanda yeni bir taşıma modeli gerçekleştirmeden önce, araçların bir bölümünü yenilemek için çalışmalar sürüyor. 

DAHA FAZLA RAYLI SİSTEMLER

Yeşil taşımacılık ve sürdürülebilirlik konusunda İETT'nin ve sizin görüşünüz nedir?

Dünyada büyük kentlerde dizel araçların şehir içine girişlerinin kısıtlandığı bir dönemdeyiz. Biz de filomuzda yakıt türü bakımından çeşitliliğe sahibiz. CNG’li araçlarımız da filoda önemli bir yer tutuyor. İdeal olan elbette kent merkezlerinde tümüyle çevre dostu sistemlerin bulunması, lastik tekerlekli toplu taşımanın da raylı sistemleri besleyecek şekilde planlanması. Biz mevcut durumda kendimizi daha fazla raylı sistemlerle entegre etmeye çalışıyoruz. Raylı sistemlerin payı arttıkça bu entegrasyonun seviyesi de yükselecek. Ama yeşil taşımacılıkta asıl önemli olan insanların özel araçları yerine toplu taşıma araçlarını tercih eder hale gelmesi, bunun teşvik edilmesi ve elbette insanları benzer bir konforu toplu taşıma araçlarında da yaşamasının sağlanması. Bu konuda alınacak daha epey yolumuz olsa da toplu taşıma bilincinin geliştirilmesi için şimdiden yürüttüğümüz çeşitli faaliyetlerimiz mevcut. 

PENDEMİ DÖNEMİNDE YOLCU SAYISI 800 BİNE KADAR DÜŞTÜ

İETT'nin günlük, aylık ve yıllık taşıdığı ortalama yolcu sayısı nedir? Pandemi den önce ne kadardı? Pandemi İETT'nin trafiğini ne kadar etkiledi?

Şubat ayında toplu taşımayı günde 8 milyon insan kullanıyordu. Pandemi döneminde bu rakam 800 binlere kadar düştü. Şu sıralar rakam 4 milyon civarında. Son bir yılda toplamda Çin nüfusu kadar, 1,5 milyar yolcu taşıdık. Mars’a gidip dönecek kadar, 450 milyon kilometre yol kat ettik. 

Pandemi nedeniyle kenti içi ulaşımda yolcu sayısında kısıtlama getirildi. Yolculuk sayısı düşse de yoğunluk yaşanmaması için İETT sefer artırımına gitti. Yüzlerce çalışanımız pandemiden etkilendiği halde seferlerin aksamaması için arkadaşlarımız insanüstü bir gayretle çalışmaları sürdürdü. Bu dönemde emekli şoförlerimizden dahi destek aldık. İstanbul halkının güvenli ulaşımı için elimizden geleni yapıyoruz.

İETT’NİN COVID-19 TEDBİRLERİ

Covid-19’a yönelik ne gibi tedbirler aldınız?

Salgın henüz günlük hayatı etkilemeye başlamadan önce tedbirlerimizi zamanında aldık. Tüm metrobüs istasyonlarına dezenfektanlar yerleştirdik. Araçlarımızı virüse karşı daha etkili maddelerle daha sık dezenfekte etmeye başladık. Sefer aralarında da peronlarda araç dezenfekte işlemini sürdürdük. Şoförlerimize maske eldiven dağıtımını düzenli olarak yaptık. Şoför kabinlerini yalıttık. Metrobüs araçlarına ön kapıdan girişleri kısıtlayarak şoförlerimizin yolcularla daha az temas etmesini sağladık. 

2 YA DA 3 YENİ METROBÜS HATTI İÇİN BİR ETÜD ÇALIŞMASI VAR

Yeni metrobüs hatları olacak mı?

2 ya da 3 yeni metrobüs hattı için bir etüd çalışması var. Ancak metrobüs bir mega kent için en ideal ulaşım aracı değil. Büyükşehir Belediyesi’nin ulaşım planlarına göre gelecek süreçte bu hatların bazılarının açılması söz konusu olabilir. Bu kararlar ilgili hatlardaki raylı sistem projelerine bağlı olarak alınacaktır. 

Etiketler :