Türkiye’de lojistik eğitimini geliştirmek için neler yapılmalı? Prof. Dr. Mehmet Tanyaş cevapladı

Türkiye’de lojistik eğitimini geliştirmek için neler yapılmalı? Prof. Dr. Mehmet Tanyaş cevapladı

Türkiye’de isminde lojistik geçen 2 yıllık 100 tane ön lisans programı yani meslek yüksekokulu programı olduğunu vurgulayan LODER Başkanı Prof. Dr. Mehmet Tanyaş, “Buna ek olarak 48 tane 4 yıllık lojistik programı var. Ayrıca 30 civarında yüksek lisans ve 4 tane de doktora bulunuyor. Bu sayılar mevcut eğitim kadrosuna göre çok fazla ama genel ihtiyaçlar açısından baktığımızda normal bir durum” diye açıklama yaptı. RÖPORTAJ: Şenel Özdemir / senel.ozdemir@yesillojistikciler.com

ÖZEL RÖPORTAJ - Lojistik Derneği (LODER) Başkanı Prof. Dr. Mehmet Tanyaş, bu yıl 15.’si düzenlenen Lojistik Vaka Yarışmasının ödül töreni öncesinde www.yesillojistikciler.com’a özel açıklamalarda bulundu. LODER olarak Lojistik Eğitim Standartları diye bir komite oluşturduklarını hatırlatan LODER Başkanı Prof. Dr. Mehmet Tanyaş,  bu komitenin lojistik sektöründeki profesyonel kişilerden, lojistik bölümlerinde çalışan  veya lojistik dersleri veren öğretim elemanlarından oluştuğunu belirtti. 150 kişiden oluşan Lojistik Eğitim Standartları Komitesi olarak Türkiye’deki lojistik eğitiminin bir analizini yaptıklarını ifade eden LODER Başkanı Tanyaş, “Hangi üniversitede hangi derslerin verildiğini araştırdık. Bu analiz sonucunda bir programda altı tane hukuk dersi varken başka bir benzer programda hukuk dersi olmadığını gördük. Bu durum lojistik mezunları arasında bir dengesizlik oluşturuyor. Dolayısıyla derslere yönelik asgari standartları belirlemek için bu grupla birlikte çalışmalara başladık. İlk çalıştayımızı Kütahya’da, ikinci çalıştayımızı Konya’da, üçüncü çalıştayımızı Mersin’de yaptık. Dördüncü çalıştayımızı da 15-16 Eylül 2018 tarihlerinde Düzce’de yapacağız” dedi.

“BOLOGNA KRİTERLERİNE ve YÖK’ÜN TÜRKİYE YÜKSEKÖĞRETİM YETERLİLİKLER ÇERÇEVESİNE GÖRE OLUŞTURDUK”

Bu çalıştaylarda 4 yıllık programlar için “Lojistik Yönetimi” ve “Uluslararası Ticaret ve Lojistik Yönetimi” ve 2 yıllık programlar için “Lojistik” olarak referans program isimleri belirlediklerini anlatan Prof. Dr. Tanyaş şöyle devam etti: “Bizim oluşturduğumuz bu programlar kimseye bir zorunluluk getirmiyor. Yani herkes istediği ismi kullanabilir. Ancak bu programlar üniversitelerin yararlanması için bir referans model oluşturuyor. Bu çerçevede biz seçmeli ders olarak yüzde 25’lik kısmı serbest bırakıyoruz. Yüzde 75’lik kısımda ise hem 4 yıllıklar hem de 2 yıllıklar için lojistiğin temel derslerinin yer aldığı ders planları bulunuyor. Dersleri bizim için önem arz eden Avrupa Birliği Bologna Kriterlerine ve YÖK’ün Türkiye Yükseköğretim Yeterlilikler Çerçevesine göre oluşturduk. Bu çalıştaylar marifetiyle de her ders planında işlenmesi gereken konuları diğer bir ifadeyle ders izleklerini Düzce’de yapacağımız dördüncü çalıştayımızda da bitirmek istiyoruz. Şimdi eğitimcilerin eğitimi noktasına geldik. Çünkü eğitimcinin öğrenciye bilgi aktarabilmesi için yetkin olması gerekiyor. Bu çerçevede de bir arayış içerisindeyiz. Muhtemelen önce uygulamalı  limancılık, sonra uygulamalı gümrük eğitimi vereceğiz.”

LOJİSTİK PROGRAMLARININ AKREDİTASYONUNA ADAYIZ”

“Yaptığınız bu çalışma YÖK bazında kabul görecek mi” şeklindeki sorumuzu ise Tanyaş şöyle cevaplandırdı: “Bizim ana hedefimiz bir akreditasyon kurumu olmak. Zaten YÖK, kurumlara akreditasyon yetkisi veriyor. Dolayısıyla biz de lojistik programlarının akreditasyonuna adayız. Yine de üniversiteler şu anda bu programları referans olarak kullanabilir.”

TÜRKİYE’DE 100 ADET 2 YILLIK LOJİSTİK PROGRAMI VAR

Türkiye’de adında lojistik geçen 2 yıllık 100 tane ön lisans programı yani meslek yüksekokulu programı olduğunu vurgulayan Mehmet Tanyaş, “Buna ek olarak 48 tane 4 yıllık lojistik programı var. Ayrıca 30 civarında yüksek lisans ve 4 tane de doktora bulunuyor. Bu sayılar mevcut eğitim kadrosuna göre çok fazla ama genel ihtiyaçlar açısından baktığımızda normal bir durum” diye açıklama yaptı.  

“EN ÖNEMLİ AMACIMIZ EĞİTİMCİLERİ LOJİSTİK KONUSUNDA YETKİN YAPMAK”

Ülkemizdeki lojistik eğitiminin kalitesinin yetersiz olduğunu ve bundan dolayı sektörün mezunlardan memnun olmadığını söyleyen Tanyaş, sektörün lojistik mezunlarından memnun olmamasının temel nedenlerinin; eğitimcinin yeterinde yetkin ve eğitim alt yapısının yeterli olmamasından dolayısıyla öğrenciye yeterli bilgi ve beceri verilememesinden kaynaklandığını ifade etti. Tanyaş, “Bu yüzden bizim en önemli amacımız eğitimcileri lojistik konusunda yetkin yapmak” dedi.

AVRUPA’DA LOJİSTİK EĞİTİMİ NASIL?

Lojistik eğitiminin Avrupa’da nasıl uygulandığına ilişkin ise Tanyaş şu açıklamayı yaptı: “Avrupa’da çok ciddi akreditasyon kurumları var. Bu kurumlar üniversitelerdeki programları akredite etmek durumundalar. Akredite edilen programların imajı ve seçilme oranı artıyor. Biz de aynı yola gireceğiz ama bu zaman alacak.”

“ORTADOĞU’DA SAĞLANACAK BARIŞ ORTAMI TÜRKİYE’DEKİ LOJİSTİĞİ GELİŞTİRECEKTİR”

Lojistiğin ticarete bağlı bir iş olduğunu vurgulayan Tanyaş, bur ülkede iç ve dış ticaretin artması durumunda lojistiğin de geliştiğini kaydetti. Günümüzde Türkiye’nin bölgesinin önemli lojistik üssü olması için Ortadoğu’ya barışın gelmesi gerektiğini anlatan Tanyaş, “Özellikle Suriye ve Irak’ta sağlanacak barış ortamı Türkiye’deki lojistiğin gelişimine büyük avantajlar sağlayacaktır” dedi.

“TÜRKİYE ENTEGRE VE KOMBİNE TAŞIMACILIK SİSTEMİNİ KURMASI GEREKİYOR”

Bence Türkiye olarak lojistik köyler hariç yatırımlarda iyiyiz. Ancak lojistik köylerdeki yatırımlar iyi gitmiyor. Bu tamamen Türkiye’nin entegre ve kombine taşımacılık sistemini kurmamasından kaynaklanıyor” diyen Tanyaş, şunları söyledi: “Şu anda Türkiye Lojistik Master Planı çalışması devam ediyor. Benim de içinde yer aldığım bu çalışmada Türkiye’nin ulaşım koridorları ve lojistik merkezlerinin sayı, yer ve nitelikleri  belirlenecek. Sonra uluslararası koridorlarla ulusal koridorlar bağlanabilirse lojistiğin geleceğinden ümitle bahsedebiliriz. Ancak her şeyden önce ticaret gelir.” 

Etiketler :