“1996 yılında lojistik sektöründe işe başladığımda ‘Bu iş erkek işidir, kamyoncu mu olacaksın?' şeklinde reaksiyonlar almıştım, öncelikle bu önyargıları aşmamız gerekiyor”

“1996 yılında lojistik sektöründe işe başladığımda ‘Bu iş erkek işidir, kamyoncu mu olacaksın?' şeklinde reaksiyonlar almıştım, öncelikle bu önyargıları aşmamız gerekiyor”

ÖZEL HABER - Alışan Lojistik CEO’su Damla Alışan, “Lojistik, erkek sektörü diye alışılagelmiş, bize de böyle kodlanmış. Öncelikle bu önyargıları aşmamız gerekiyor. Lojistik tamamen bir planlama ve organizasyon işidir” dedi.

Alışan Lojistik CEO’su Damla Alışan, Yeşil Lojistikçiler’in 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ile ilgili, “Türkiye lojistik sektöründe kadın yönetici olmak ve sektörde kadın istihdamının artırılması için yapılması gerekenler üzerine düşünceleriniz nelerdir?” Sorusunu şöyle cevaplandırdı: “1996 yılında sektörde kadın sayısı yok denecek kadar azken bu sektöre adım attım ve o zamandan bu yana bu sektöre hizmet ediyorum. Sektöre girdiğimde “Bu iş erkek işidir,  kamyoncu mu olacaksın?” şeklinde reaksiyonlar almıştım. Burada şunu unutmamak gerekir bence; kadın erkek ayrımı yapmak yerine; işini iyi yapanla yapmayan, yetkin olanla olmayan şeklinde bir ayrım yapılmasının sektör hatta iş hayatının geneli için daha doğru olduğu görüşündeyim. Lojistik, erkek sektörü diye alışılagelmiş, bize de böyle kodlanmış. Öncelikle bu önyargıları aşmamız gerekiyor. Lojistik tamamen bir planlama ve organizasyon işidir. Artık tedarik zincirinin hemen hemen her noktasında (beyaz yaka +mavi yaka) kadınlar aktif görev alıyor, hatta bana sorarsanız erkeklerden daha başarılar diyebilirim. Şu anda insansız depoları hayatımıza girdi, araçlar otonom olma yolunda ilerliyor, kas gücü değil beyin gücü daha önemli hale geldi. Kendi içimizdeki bariyerleri kırmamız gerekiyor. Lojistik çok stratejik bir sektör, sadece TIR ve nakliye işi olarak bakmamak gerekiyor. Kişi, kendine uygun alanı bulduğu zaman çok başarılı olacaktır.

LOJİSTİKTE KADIN İSTİHDAMI

Kadın istihdamının artırılması için bizim gibi büyük markalara düşen sorumluluk yeni mezunları, kadın çalışanları, kadın girişimcileri cesaretlendirmektir. Lojistik sektöründe kadın istihdamını teşvik etmek için farkındalık ve eğitim programları düzenlemek onların sektördeki kariyer yollarını keşfetmelerine yardımcı olabilir. Ayrıca, kurumsal sosyal sorumluluk projelerimizde kız çocuklarımızın, kadınlarımızın eğitimine destek vererek onları geleceğe hazırlamak, üniversitelerle iş birlikleri yaparak onlara staj imkânı sunarak iş dünyasını tanımalarını sağlamak ve hatta kurum içinde çocuk bakımı veya aile sorumlulukları gibi diğer önemli rollerle daha iyi bir denge sağlamalarına yardımcı olabilecek yani aile-iş dengesi yaratacakları imkanlar oluşturmak yapabileceklerimizden sadece bir kısmı…"

Etiketler :