“Gıda Kalitesinin Korunmasında Soğuk Zincirin Önemi” paneli düzenlendi

“Gıda Kalitesinin Korunmasında Soğuk Zincirin Önemi” paneli düzenlendi

“Gıda taşımacılığında taşınacak ürünlerin tek tek çok iyi bir şekilde tanımlanması, yol boyunca aracın içindeki sıcaklık ve nem kontrolünün düzenli olarak kontrol edilmesi, taşınmanının titizlikle ve hijyen koşullarında yapılması, araç depolama işlemlerinin ürününün cinsine uygun sıcaklıklarda yapılması, araç depolama alanlarının klimasının bakım e kontrollerinin yılda en az iki defe yapılmadı gerekiyor”

“Bozulabilir Gıda Maddelerinin Taşınması Hakkında Yeni Mevzuat ve Uygulamalar Çalıştayı”nın ikinci gününde “Gıda Kalitesinin Korunmasında Soğuk Zincirin Önemi” paneli düzenlendi. Moderatörlüğünü mevzuat uzmanı Ernail Hayırlı’nın yaptığı panelde Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Genel Sekreteri Ahmet Ergün ve Yaşar Birleşik Pazarlama Tedarik Zinciri Direktörü Ali Hakan Ünsal birer sunum yaptı.

Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Genel Sekreteri Ahmet Ergün, beyaz et sektöründe taşımacılığın nasıl yapıldığına yönelik bir sunum yaptı. Beyaz Et Sanayicileri Birliği 1993 yılında kurulduğunu belirten Ahmet Ergün, 21 üyelerinin bulunduğunu kaydetti.

2016 yılına kadar dünyada en çok üretilen et türü domuz eti iken, 2016 yılından sonra beyaz etin birinci sıraya yükseldiğini söyleyen Ahmet Ergün, Türkiye’de kanatlı etin üretiminin 2020 yılı sonu itibarıyla 2 milyon 191 bin 475 bin ton olduğunu kaydetti. 2021 yılı istatistiklerinin henüz belli olmadığını ancak bunun 2 milyon 250 bini bulduğunu söyleyebileceğini kaydeden Ergün, Türkiye’de 2020 yılı sonu itibarıyla kişi başı beyaz et tüketimi 22 kilonun üstünde olduğunu ifade etti. Ergün, Türkiye’de kişi başı et tüketiminin ise 36,1 kilo olduğunu belirtti.

Yıllık cirolarının 5 milyar dolar olduğunu belirten Ergün, kanatlı et ihracatının 579 milyon dolar olduğunu kaydetti. 95 ülkeye ihracat yaptıklarını belirten Türkiye’nin en çok beyaz et ihraç ettiği ülkenin Irak olduğunu sözlerine ekleyen Ergün, sektör olarak hedeflerinin yeni pazarlar ve mevcut pazarları büyütmek olduğunu söyledi.

Sektörde taşıma yumurta, civciv, piliç, çıkma tavuk ve benzeri ürünlerinin olduğunu belirten Ergün, “Yılda 1 milyar 125 milyon civcivi kuluçkahanelerden 12 bin yetiştirme kümesine dağıtılıyor. Yani haftada 23 milyon civciv nakli var. Bir TIR 50 bin civciv naklediyor. Uygun mesafe 50 kilometredir. 12 bin kümesten kesimhanelere günde yaklaşık 5 milyon piliç naklediyor. Türkiye’de yılda 1 milyar 100 milyon piliç kesiliyor. Her bir kamyon ile 6 bin canlı piliç naklediliyor. Haftada 9 bin sefer düzenleniyor. Haftada 43.2 ton piliç eti 81 ile naklediliyor. Haftada 40 bin sefer beyaz et sektöründe taşıma yapmaktadır.

Yaşar Birleşik Pazarlama Tedarik Zinciri Direktörü Ali Hakan Ünsal, yaptığı sunumda Yaşar Birleşik Pazarlama hakkında bilgi verdi.  Ünsal, “Yaşar Birleşik Pazarlama 1974 yılında Pınar Süt’ün kurulması ile başlıyor. 1200’ün üstünde çalışanı ve 1000 tane aracıyla hizmet vermektedir. İki tür lojistiğimiz var.  Yurtiçi ve şehiriçi dağıtımımız var” dedi.

Çiğ sütlerin nasıl toplanma sürecini anlatan Ali Hakan Ünsal, ürün saklama ve taşıma sıcaklık derecelerinin önemi hakkında bilgi verdi. Ünsal, “Gıda taşımacılığında taşınacak ürünlerin tek tek çok iyi bir şekilde tanımlanması, yol boyunca aracın içindeki sıcaklık ve nem kontrolünün düzenli olarak kontrol edilmesi, taşınmanının titizlikle ve hijyen koşullarında yapılması, araç depolama işlemlerinin ürününün cinsine uygun sıcaklıklarda yapılması, araç depolama alanlarının klimasının bakım e kontrollerinin yılda en az iki defe yapılmadı gerekiyor” dedi.

Etiketler :