Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde lojistik sektöründe kadın olmak

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde lojistik sektöründe kadın olmak

ÖZEL HABER - ZEN Ulaştırma ve Lojistik Hizmetleri Genel Müdürü Şerife Türünç, “Kabul görmek, sektörde biz de varız imajını sürekli deklere edebilmek adına hizmetlerimizde üstün performans sağlamak, operasyonları kusursuz yönetmek, çalıştığımız hatlarda sürekli yaşanan kaoslar nedeni ile sistematik şekilde alternatif çözüm üretmek için çok çalışıyoruz” dedi.

Dünya Kadınlar Günü’nde (8 Mart 2019) kurulan ZEN Ulaştırma ve Lojistik Hizmetleri bu yıl 5. yaşını kutluyor. “ZEN”in Farsça da güçlü ve savaşçı kadın anlamına geldiğini söyleyen ZEN Ulaştırma ve Lojistik Hizmetleri Genel Müdürü Şerife Türünç, Yeşil Lojistikçiler’in “Türkiye lojistik sektöründe kadın yönetici olmak ve sektörde kadın istihdamının artırılması için yapılması gerekenler üzerine düşünceleriniz nelerdir?” sorusunu şöyle cevaplandırdı: “Ben Türkiye’de değil, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde lojistik sektöründe kadın olmayı yorumlamak istiyorum. Lojistik bildiğiniz üzere çok geniş bir şekilde tanımlanabilir ama bunun içinde en zor olanın karayolu taşımacılığı olduğunu düşünüyorum. Çünkü bizim bölgemizde karayolu taşımacılığı sektörün en çok yaygın dalı olmasına rağmen sanayi ve üretim alanlarında insanların zihninde henüz kamyoncu algısını silemedik. Hali hazırda böyle bir algının içerisinde kadın olmak, hele de ana faaliyet alanlarınız Ortadoğu ülkeleri ise yaşanan zorlukları siz düşünün. Kabul görmek, sektörde biz de varız imajını sürekli deklere edebilmek adına hizmetlerimizde üstün performans sağlamak, operasyonları kusursuz yönetmek, çalıştığımız hatlarda sürekli yaşanan kaoslar nedeni ile sistematik şekilde alternatif çözüm üretmek için çok çalışıyoruz. Ancak umutluyuz, belki kısa vadede değil ama başaracağımıza inanıyoruz..

KADIN İSTİHDAMININ ÖNEMİ

Bu bölgelerde, sektör içerisinde kadın istihdamı yaratmak en önemli hedeflerimizden biri. İstihdam oranlarımız az olmasına rağmen kadınlar tarafından genellikle tercih edilen havayolu ve denizyolu taşımacılığı alanları oluyor. Firmamızın bünyesinde bile kadın çalışan yüzde 5 oranını aşamıyor ve  finans, muhasebe gibi departmanlarda görev alıyorlar.

Sektörün operasyon sahalarında kadın eli olmasının yaratacağı farkı gösterebilmek adına tüm üniversitelerin ilgili bölümlerinde eğitim alan öğrencilerimizin sadece 1-3 aylık staj zorunluluğu ile değilde, ilk yıldan itibaren eğitim süreçleri boyunca sahalarda aktif görevlendirilmeleri gerektiğini aldıkları teorik eğitimin yanı sıra pratikliğin eşit zamanlarda harmanlamaları gerektiğini düşünüyorum. Bunun içinde biz lojistik firmaları sorumluluk almalıyız. Her firma kendi bünyesinde 2-3 öğrenciye bu mentörlük yaparsa zaten sektörde ne kalifiyeli eleman sıkıntısı kalır ne de artık istihdam edilen kadın oranları konuşulur.

Bugün Türkiye’nin ikinci yüzyılında;  halen kadın – erkek eşitliğini konuşuyor olmak bile bizim ne kadar geç kaldığımızın göstergesidir.”

Etiketler :