“Lojistik sektöründe kadın yönetici olmak birçok yönden benzersiz ve heyecan verici bir deneyim”

“Lojistik sektöründe kadın yönetici olmak birçok yönden benzersiz ve heyecan verici bir deneyim”

ÖZEL HABER - Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği (UTİKAD) Başkan Yardımcısı Ayşem Ulusoy, Yönetim Kurulu Üyeleri Ayfer Vurgun, Esen Öz Tekayak, Özgecan Er Çevlik ve UTİKAD Kadın Lojistik Odak Grubu Koordinatörü Aslı Malay Tuncer 8 Mart Kadınlar Günü ile ilgili Yeşil Lojistikçiler’e özel açıklamalarda bulundular.

Yeşil Lojistikçiler olarak 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle lojistik sektöründeki kadın yöneticilerin görüşlerini aldık. Türkiye lojistik sektörünün önemli sivil toplum kuruluşlarından Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği’nin (UTİKAD) Başkan Yardımcısı Ayşem Ulusoy, UTİKAD Yönetim Kurulu Üyesi Ayfer Vurgun, UTİKAD Yönetim Kurulu Üyesi Esen Öz Tekayak, UTİKAD Yönetim Kurulu Üyesi, Denizyolu Çalışma Grubu Başkan Yardımcısı Özgecan Er Çevlik ve UTİKAD Kadın Lojistik Odak Grubu Koordinatörü Aslı Malay Tuncer’e “Türkiye lojistik sektöründe kadın yönetici olmak ve sektörde kadın istihdamının artırılması için yapılması gerekenler üzerine düşünceleriniz nelerdir?” sorusunu yönelttik. İşte UTİKAD Yönetim Kurulu’nda görev yapan kadın lojistik yöneticilerinin verdiği cevaplar:

aysen-ulusoy.jpg

“Günümüzde iş dünyasında kadınların rolü giderek daha belirgin hale geliyor”

“Lojistik sektöründe kadın yönetici olmak birçok yönden benzersiz ve heyecan verici bir deneyim” diyen UTİKAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ayşem Ulusoy: Kadınlar, sadece anneler, eşler veya kız kardeşler olarak değil, aynı zamanda çalışanlar, girişimciler, liderler ve toplumun her düzeyinde etkili aktörler olarak da değerlendirilmelidir” dedi.

UTİKAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ayşem Ulusoy: “Her yıl 8 Mart, dünya genelinde kadınların ekonomik, sosyal ve kültürel başarılarını kutlamak için bir araya gelindiği önemli bir gün. 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kutlamaları, kadınların hakları için verilen mücadelelerin ve kazanımların anısını yaşatıyor, geleceğe umutla bakmamızı sağlıyor. Günümüzde iş dünyasında kadınların rolü giderek daha belirgin hale geliyor. Bizler iş dünyasında önemli pozisyonlarda yer alarak, hem şirketlerimizin başarısına önemli katkı sağlıyor hem de ekonomik kalkınmanın temel taşlarından biri haline geliyoruz.

Kadınlar, sadece anneler, eşler veya kız kardeşler olarak değil, aynı zamanda çalışanlar, girişimciler, liderler ve toplumun her düzeyinde etkili aktörler olarak da değerlendirilmelidir.

Lojistik sektöründe kadın yönetici olmak birçok yönden benzersiz ve heyecan verici bir deneyim. Bu sektörde olmanın vermiş olduğu ayrıcalığı hissettiğim ve sorumluluğu yüksekte bir deneyim. Bir kadın ve bir iş insanı olarak her zaman kutup yıldızım; çözüm odaklı düşünmek, kolektif çalışmanın gücüne ve tek ses yerine çok sesliliğin yaratıcılığına inanmak oldu. İş dünyasında kadınların önüne koyulan bariyerlerin başarma azmimin, çalışma coşkumun önüne geçmesine izin vermedim. Salt kariyer odaklı düşünmek yerine kariyer yolculuğumu denge ve eşitlik üzerine kurgulama gayretinde oldum. İş dünyasındaki başarı cinsiyet ile ilgili değildir. Detaydan çıkıp ağacı değil ormanı gördüğünüzde sorunun da olmadığını göreceksiniz. Eğer bir problem varsa ve danışacaksanız, çözüm öneriniz de olmalı. Hepimiz mutlaka çözümün bir parçası olmak zorundayız.

“LOJİSTİK SEKTÖRÜNDE GELİŞMEK VE İLERLEMEK İSTİYORSANIZ BAŞTA LİTERATÜR TARAMAYI TAVSİYE EDİYORUM”

Lojistik sektör de uzun zamandır var olan biri olarak yineleyebilirim ki, krizi doğru yönetebilir ve kontrol edebilirseniz büyürsünüz. Sektör içinde yaşanan süreçlerde yapıcı ve çözümcü olmak her zaman fayda sağlayıp sizi ileriye doğru götürecektir. Aynı zamanda sektörde zaman yönetimini yapmakta çok önemli bir konu. Lojistik sektöründe gelişmek ve ilerlemek istiyorsanız başta literatür taramayı tavsiye ediyorum. Bu sizin yetkinliğinizi artıracak, temel bilgileri biliyor olmak size ışık tutacaktır. Tabi hayatımızın her alanında İyi bir dinleyici olmak ve soru sormaktan asla geri kalmayıp pes etmeden devam etmek her zaman yol haritanızda olmalı.

“2017 YILINDA SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK AKADEMİSİ'NİN İŞ'TE EŞİT KADIN SERTİFİKASI ALDIK”

UTİKAD’da sektörde yönetici pozisyonda olan kadın lojistikçiler kadar sektöre emek veren tüm kadınların çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve kadınların erkekler ile eşit haklara sahip olabilmesini amaçlıyoruz. Bu konuyla ilgili olarak da 2017 yılında Sürdürülebilirlik Akademisi'nin İş'te Eşit Kadın Sertifikası'nı aldık. Zorlu ve titizlikle yürütülen sertifikalandırma süreci sonunda İş'te Eşit Kadın Sertifikası'nı alan ilk sivil toplum kuruluşu olduk. Bizler için bu sertifikayı almak gerçekten onur verici bir durumdu, tüm üyelerimizi ve sektör paydaşlarımızı da bu sürece dahil olmaya davet ettik. UTİKAD ile birlikte lojistik sektöründe kadın çalışanlara karşı eşitliğe öncülük etmek için çabalarımızı sürdürüyoruz. 

KADIN ODAK GRUBU

Aynı zamanda UTİKAD Kadın Lojistikçiler Odak Grubu üye kadın lojistikçilerimiz ve kız öğrenciler arasında yaptığımız "Mentor-Mentee" uygulaması bulunmakta. Bu uygulama sayesin de öğrencilerin zorunlu staj çalışmalarını tamamlamasına önayak olurken aynı zamanda lojistik öğrencilerinin sektörün öncü kadınlarının bilgi ve deneyimlerinden faydalanmalarını sağlıyoruz. Kadının sektörümüzdeki varlığının farkındalığına dikkat çekilmesi için atılacak adımları UTİKAD olarak her platformda destekliyoruz. Kadın Odak Grubu, lojistik sektöründe kadınların etkinliğini artırabilecek daha inovatif ve daha sosyal içerikli çalışmalar gerçekleştirmeyi amaçlıyor. Lojistik okuyan kız öğrencilerimizi de bu projeler kapsamında güçlendirmeyi hedefliyoruz. Kız öğrencilerimizin sektörde ileriye dönük adımlar atması bizim için de büyük önem taşıyor. Tabii ki erkek öğrencilerimizin de UTİKAD’ın farklı projelerinde destek görmesini temenni ediyoruz. Sektörümüzün iyi yetişmiş kadın ve erkek çalışma gücü sayesinde çok daha adil, güçlü ve gelişerek yükseleceğini umuyor, inanıyorum.

UTİKAD çatısı altında Mentör-Mentee uygulamamız bulunmakta. Mentör-Mentee Uygulaması ile arttığı gözlemlenen kurumsal verimliliğin sektörümüze yayılmasını sağlamak, sektörümüzün duayen isimlerinin genç meslektaşlarımıza yol göstereceği bir yapı kurmayı hedefliyoruz. Kız öğrencilerimiz için özellikle bu programa dahil olmaları sektöre başlarken fayda sağlayacaktır.

ayfer-vurgun.jpg

“Dünyada lojistik sektöründe çalışan kadın sayısı istenilen seviyede değil, kadın çalışan sayısının artması sektör için bir ihtiyaçtır”

UTİKAD Yönetim Kurulu Üyesi Ayfer Vurgun, “Dünyada lojistik sektöründe çalışan kadın sayısı istenilen seviyede değil. Kadın çalışan sayısını yeterli seviyelere çıkarmak için biz kadınların çevrelerinden gelecek her türlü baskıyı yönetme kabiliyetinde olması gerekecektir. Bunu başarabilirsek lojistik sektörüne ve ülke ekonomisine üst düzeyde katma değer sağlanacaktır” dedi.

UTİKAD Yönetim Kurulu Üyesi Ayfer Vurgun, “Sadece lojistik sektöründe değil, dünyada kadınlar üzerinden yapılan tartışmalar her dönemde olmuştur ve güncelliğini hep korumaktadır. Kadınların çalışma hayatında olması eşitlik, özgürlük ve ataerkil anlayışın değişmesi mücadelesine öncü olmuştur. Geçmişten bugüne kadının gücü bu süreçte dalgalar oluşturmuş ve her dalga bir öncekine katkı sağlayarak gelişimini sürdürmeye devam etmiştir.

Dünyada ve toplumda yüzyıllardır kadınlar ve erkekler farklı roller içinde ele alınmıştır. Lojistik tarihsel anlamda orduların ikmal ihtiyaçlarını karşılamak üzere ortaya çıkan kavram olmakta iken yıllar içerisinde gelişen ve küreselleşen ticaret faaliyetlerinin bir unsuru olarak kendi yerini almıştır.

“DÜNYADA LOJİSTİK SEKTÖRÜNDE ÇALIŞAN KADIN SAYISI İSTENİLEN SEVİYEDE DEĞİL”

Lojistik askeri alanda gün yüzüne çıksa da uygulama alanında insanlar yerleşik düzene geçmeden önce lojistik faaliyetlerini aşamalı olarak kullandığını anlayabiliriz. Bu işlemlere örnek verecek olursak göçe katılacak insanlar tarafından göç edilecek yerlerin ve güzergâhların belirlenmesi, gerekli ekip ve ekipmanların hazır hale getirilmesi ve ihtiyaç duyulan kaynakların saklanması, taşınması gibi işlemlerde bulunmaları ilk lojistik faaliyetlere kısmen örnek verilebilir. İlgili tanımlardan anlaşılacağı üzere lojistik erkil bir yapıya sahip olma özelliği ile gün yüzüne çıkmıştır. Tüm bu şartları göz önünde bulundurursak, dünyada lojistik sektöründe çalışan kadın sayısı istenilen seviyede değil. Kadın çalışan sayısını yeterli seviyelere çıkarmak için biz kadınların çevrelerinden gelecek her türlü baskıyı yönetme kabiliyetinde olması gerekecektir. Bunu başarabilirsek lojistik sektörüne ve ülke ekonomisine üst düzeyde katma değer sağlanacaktır. Değişimin kadından başladığını düşündüğümüzde kadın çalışan sayısının artması sektör için bir ihtiyaçtır.

“EMPATİ VE İLETİŞİM YETENEKLERİ KURUMSAL YAPIDA KADINLARI ÖZEL KILIYOR”

Kadın yöneticilerinin erkeklere oranla avantajları; empati yeteneğinin daha fazla oluşu , sabırlı davranması ve  organize etme yeteneğinin öne çıkması, kadını bu alanda daha başarılı olmasını sağlamaktadır. Özellikle empati ve iletişim yetenekleri kurumsal yapıda kadınları özel kılıyor ve çalışanların sorunlarına daha çok ilgi gösterebiliyorlar.

Günümüz iş dünyasında kadın çalışanlar lojistik sektöründe yönetimde  yoğunluk göstermektedir. Kadın yöneticiler sorumluluklarını üst seviyelerde omuzladığından ilerleyen günlerde iş hayatındaki kadının gücünü daha net şekilde görmüş olacağız.”

esen-oz-tekayak.jpg

“Kadın çalışan sayısının artırılmasının en üstten en alt kademeye kadar  hedef kartında olması gerektiğini düşünüyorum”

UTİKAD Yönetim Kurulu Üyesi Esen Öz Tekayak, “Lojistikte tam bir  takım  işi ve  tüm bu özellikler de kadının  çalışma hayatında hem başarılı olabileceği hemde farklı açılardan durumu değerlendirebilme kabiliyeti yaratıyor” dedi.

UTİKAD Yönetim Kurulu Üyesi Esen Öz Tekayak, “Günümüzde kadınlar  Türkiye’deki işgücü piyasasında geçmişe göre  daha fazla yer almakta ve daha iyi konumda bulunmaktadırlar. Fakat her ne kadar artışı gözlemlesek de Türkiye’de kadınların işgücüne katılım oranlarının, hala istenilen seviyede  değildir. Kadınların işgücüne katılımı, sürdürülebilir kalkınmanın ve toplumsal refahın önemli bir unsuru olarak kabul edilmeli  bu bakış açısını benimsemeli, odağımızda olmalı  diye düşünüyorum 

Taşımacılık ve lojistik eskiden beri erkek egemen sektörler arasında yer alıyor. Lojistikte 26. yılım ve ben bir anne , bir eş , bir yönetici, bir takım oyuncusu ve bir lider olarak kadın olmanın iş hayatımda  çok da  zorluğunu yaşamadım. En başından beri bakış açım yapılması gereken bir iş var ve bunun üstesinden gelmekti. Hiç o erkek işi kadın işi kalıplarına girmedim diyebilirim. Elbette hangi ortamda iş hayatınıza başladığınız ,çevreniz ,ailenizin & eşinizin desteği, hangi kurumda oldugunuz  da çok  büyük önem taşıyor Diğer taftan  kolay da olmadı ama ben mücadele etmeyi zoru başarmayı sevenlerdenim .

Kadının enerjisi ve direnci, genel olarak çok yüksek dolayısı ile kolay pes etmeyiz. Diğer taraftan  kadının  önemli özelliklerinin başında kuvvetli iletişim, ekip çalışmasına yatkınlık, duygusal zeka, empati kabiliyeti ve adil olmak  ve pratiklik  gibi özellikler geliyor. Bu özellikler inanılmaz avantajlı kılıyor sizi. Lojistikte tam bir  takım  işi ve  tüm bu özellikler de kadının  çalışma hayatında hem başarılı olabileceği hemde farklı açılardan durumu değerlendirebilme kabiliyeti yaratıyor.

“İSTİHDAMIN ARTIRILMASI NOKTASINDA NET OLARAK  POZİTİF  AYRIMCILIK YAPTIĞIMI SÖYLEYEBİLİRİM”

Dolayısı ile de istihdamın artırılması noktasında net olarak  pozitif  ayrımcılık yaptığımı söyleyebilirim. Çalıştığımız kurumlarda da kesinlikle kadın çalışan sayısının artırılmasının en üstten en alt kademeye kadar  hedef kartında olması gerektiğini düşünüyorum. Pandemide uzaktan çalışmayı hepimiz deneyimledik. Bence lojistik sektöründe çalışan kadınlar olarak gayet de başarılı bir sekilde uzaktan çalışmanın  üstesinden geldik. Dolayısı ile de iş saatlerinin ve çalışma ortamlarının esnekliği, kadınların iş hayatına daha fazla katılımını teşvik edebilir. Çalışan kadınların işten ayrılma sebeplerinin başında evlilik, anne olmak  gibi sebepler geliyor. Dolayısı ile evden çalışma seçenekleri veya esnek çalışma saatleri gibi uygulamalar, kadınların iş ve aile yaşamlarını daha iyi dengelemelerine olanak tanıyacaktır.

Bizler gibi uzun yıllarını lojistik sektörüne vermiş kadın yöneticilerimizin  genç kadın profesyoneller için mentorluk ve destek programları oluşturarak deneyimlerini paylaşabildikleri platformalar oluşturulabilir. Bu platformalar yok değil ama daha da artırılmalı. İstenilen seviyede değil. Üniversiteler ile ortak çalışmalar yapılarak mentor -mentee programları çok daha fazla  desteklenebilir. Şirketlerin cinsiyet eşitliğini teşvik etmek için açık ve adil politikaları olmalıdır. Bu, kadınların terfi edilmesi, eşit ücret alması ve iş yerinde ayrımcılığa maruz kalmaması için çok önemlidir. Diğer taraftan çalışma ortamı ve fiziki koşulların iyileştirilmesi de çok önemli . İş yerlerinde  emzirme odaları, kadın giyinme soyunma odalarınının olması kadının doğum sonrasında iş hayatındaki devamlılığını sağlamak açısından son derecek kritik. Kadınların iş hayatındaki yerini kabul etmek ve cinsiyet eşitliğinin olduğu bir çalışma ortamı yaratmak için; ilk olarak kadınlara saygı duymak ve kadınların başarılarını her zaman desteklemek gerekir.

ozgecan-er-cevlik.jpg

"Türkiye'deki kadın lojistikçiler, sektördeki yerlerini sağlamlaştırırken, gelecek nesillere ilham vermeye devam ediyorlar”

UTİKAD Yönetim Kurulu Üyesi, Denizyolu Çalışma Grubu Başkan Yardımcısı Özgecan Er Çevlik, “Günümüzde kadın lojistikçileri kararlılıkla mücadele ettiklerini ve zorlukları aşarak yeteneklerini ve liderliklerini kanıtladıklarını görüyorum. Cesaret ve kararlılıkla atılan her adımın sadece lojistik sektöründe değil iş hayatının genelinde her zaman pozitif bir karşılık bulacağına inanın birisiyim” dedi.

UTİKAD Yönetim Kurulu Üyesi, Denizyolu Çalışma Grubu Başkan Yardımcısı Özgecan Er Çevlik, “Ülkemizde özellikle geleneksel olarak erkek egemen bir sektör olarak bilinen lojistik sektörüne adım atmak veya bu sektörde kadın yönetici olmak, kulağa bazı zorluklarla karşılaşabileceğiniz bir alan gibi gelse de her geçen gün artan fırsatlar ve destekleyici ortamlar, kadınlarımızın bu sektörde kariyer yapmasını teşvik edecek sağlıklı bir zemin oluşturmuş durumda. Günümüzde kadın lojistikçileri kararlılıkla mücadele ettiklerini ve zorlukları aşarak yeteneklerini ve liderliklerini kanıtladıklarını görüyorum. Cesaret ve kararlılıkla atılan her adımın sadece lojistik sektöründe değil iş hayatının genelinde her zaman pozitif bir karşılık bulacağına inanın birisiyim. 

Kadınların önünü açmak, onlara ışık olmak ve iş hayatındaki etkilerini ve etkinliklerini artırmak için atılması gereken adımlar, hayata geçirilmesi gereken projeler olmalı ki her geçen gün bu uğurda sektörde elini taşın altına koyan birçok kadın meslektaşım olduğunu görüyorum ve bu beni hem yüreklendiriyor hem de bana ümit veriyor. 

“DENEYİMLİ LİDERLER, GENÇ KADINLARA REHBERLİK EDEREK ONLARIN KARİYERLERİNİ ŞEKİLLENDİRMELERİNE YARDIMCI OLABİLİRLER”

Lojistik sektöründeki kadınları bu sektöre çekmek ve liderlik pozisyonlarına yükselmelerine yardımcı olmak için eğitim ve farkındalık programları düzenlemek, genç kadınlarımızı kariyer fırsatları hakkında bilgilendirmek ve destekleyici ağlar oluşturmanın etkili olacağını düşünüyorum.

Kadınların liderlik pozisyonlarına yükselmesini desteklemek için "mentorluk ve koçluk programlarının” oluşturulması gerektiğini düşünüyorum ki sektörde bunun güzel örneklerini görmeye başladık. Bu sayede deneyimli liderler, genç kadınlara rehberlik ederek onların kariyerlerini şekillendirmelerine yardımcı olabilirler. 

Bir diğer husus ise işe alım sürecinde şirketler cinsiyet eşitliğini teşvik eden politikalar geliştirmeli ve uygulamalıdır. Şirketler İşe alım süreçlerinde cinsiyet ayrımcılığını önleyerek, kadınları terfi etme ve liderlik pozisyonlarına yükselme konusunda teşvik etmelidirler.

Kadınların iş ve aile yaşamlarını dengelemelerine olanak tanıyan esnek çalışma modelleri sağlanabilir. Uzaktan çalışma, esnek çalışma saatleri ve kreş hizmetleri gibi uygulamalar, çalışan annelerin ve kadınların iş hayatına entegrasyon sürecini kolaylaştıracak ve hızlandıracaktır. En önemli konuların başında; Toplumun iş dünyasında ve de lojistik sektöründe kadınların başarılı olabileceği konusundaki algısını değiştirmek geliyor. Medya, eğitim kurumları ve iş dünyası, kadınların lojistik sektöründe liderlik rollerine layık olduğunu ve değerli katkılarda bulunabileceklerini vurgulamalıdır.

Bunlar ve bunlar gibi örnekler ve önlemler, Türkiye'deki lojistik sektöründe kadın yöneticilerin sayısını artırabilir ve kadın istihdamını teşvik edebilir. Bu, sektörün çeşitliliğini artırırken, aynı zamanda şirketlerin yenilikçiliği ve rekabetçiliği üzerinde olumlu bir etkiye sahip olabilir.

Çeşitliliğin ve kapsayıcılığın arttığı bir ortamda, kadınlar sadece işlerinde başarılı olmakla kalmıyor, aynı zamanda sektördeki dönüşüme de katkıda bulunuyorlar. Türkiye'deki kadın lojistikçiler, sektördeki yerlerini sağlamlaştırırken, gelecek nesillere ilham vermeye devam ediyorlar ve aslında bu sayede lojistik dünyasını daha kapsayıcı ve eşitlikçi bir geleceğe doğru yönlendiriyorlar.”

asli-malay-tuncer.jpg

“Ben kadın yönetici olarak, çok fazla zorluklarla karşılaştım, halen de karşılaşıyorum. Ancak hiçbir zaman pes etmedim, hiçbir baskıyı kabul etmedim” 

UTİKAD Kadın Lojistik Odak Grubu Koordinatörü Aslı Malay Tuncer, “Lojistik sektöründe, ofiste, masa başı çalışan kadın sayısı, erkek çalışanlara göre daha fazla. Ancak, özellikle saha çalışanları ve yönetim seviyesinde çalışan kadın & erkek oranlarına bakıldığı zaman, tablo, tam tersini gösteriyor” dedi.

UTİKAD Kadın Lojistik Odak Grubu Koordinatörü Aslı Malay Tuncer, “Lojistik sektöründe, ofiste, masa başı çalışan kadın sayısı, erkek çalışanlara göre daha fazla. Ancak, özellikle saha çalışanları ve yönetim seviyesinde çalışan kadın & erkek oranlarına bakıldığı zaman, tablo, tam tersini gösteriyor. Kadınların sahada çalışmaları için yeterli altyapı sorunu çözülmedikçe, bu sorunun devam edeceği kesin. Yönetim seviyesine gelinebilmesi için, kadın & erkek farketmeksizin, mutlaka saha tecrübesi olması, işe her açıdan vakıf olunmalıdır diye düşünüyorum. Fırsat eşitsizliğine çözüm bulursak, sorunu kökten çözeceğimize hiç şüphem yok. 

Ben kadın yönetici olarak, çok fazla zorluklarla karşılaştım, halen de karşılaşıyorum. Ancak hiçbir zaman pes etmedim, hiçbir baskıyı kabul etmedim ve erkek hakimiyeti olan sektörün bu durumunu normalleştirmedim. Bir kadının istediği zaman her şeyi yapabilme gücüne sahip olduğuna, tüm kalbiyle inananlardanım. Yeter ki isteyelim. 8 Mart Dünya Kadınlar Günümüz kutlu olsun.”

Etiketler :