11. Ekonomi ve Lojistik Zirvesi, “Global Krizler Çağında Lojistik: Tedarik Zinciri Ekosisteminde Dönüşüm ve Küresel Rekabet” teması ile başladı. Zirvenini açılışında Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Yardımcısı Durmuş Ünüvar ve FIATA Başkanlık Divanı Üyesi Turgut Erkeskin birer konuşma yaptı.
Zirvenin açılışında konuşan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Yardımcısı Durmuş Ünüvar, en ucuz tedarik zinciri her zaman en güvenli tedarik zinciri olmadığını, yeni dönemin temel kavramının ekonomik akışın sürekliliği olduğunu söyledi. Son 23 yılda ulaştırma sektörüne 360 milyar dolar yatırım yapıldığını söyleyen Durmuş Ünüvar, hedeflerinin daha fazla katma değer üretmek, koridorları birbirine bağlayan ve bu bağlantıları ekonomik güce dönüştüren bir Türkiye olmak olduğunu vurguladı.
Uluslararası taşımacılıkta dijitalleşmeye büyük önem verdiklerini ifade eden Ünüvar, Türkiye’de geliştirilen elektronik geçiş belgesi uygulaması sayesinde taşımacıların işlemlerini daha hızlı ve esnek şekilde gerçekleştirebildiklerini söyledi. Dünyada hangi şartlar yaşanırsa yaşansın taşımacılık sektörünün hayatın devamlılığı açısından vazgeçilmez olduğunu vurgulayan Ünüvar, temel ihtiyaçların karşılanmasından ticaretin sürdürülebilirliğine kadar sektörün kritik bir rol üstlendiğini söyledi.
FIATA Başkanlık Divanı Üyesi Turgut Erkeskin ise yaptığı konuşmada lojistik sektörünün günümüz dünyasında oynadığı rolden bahsetti. Erkeskin, “Globalleşmenin sonuna mı geliyoruz yoksa globalleşmenin farklı bir şekline mi evriliyoruz. Jeopolitik, ticaret, teknoloji, iş modelleri değişiyor. Lojistik sektörünün rolü de değişiyor. Önümüzdeki dönemde lojistik ticaretin kimler arında ve nasıl yapılacağını belirleyen stratejik unsurlarından biri olacak.”