Ulaşımda önemli olan iyi planlama

Ulaşımda önemli olan iyi planlama

Ulaştırma Platformu tarafından düzenlenen “Ulaştırmada Dönüşüm” paneli İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Teknokent’te düzenlendi. Moderatörlüğünü Uluslararası Toplu Taşımacılar Birliği (UITP) Eğitim Direktörü Kaan Yıldızgöz’ün yaptığı yaptığı Ulaştırmada Dönüşüm paneline Gürsel Yönetim Kurlu Üyesi Hürer Fethi Gündüz, Aker Yönetim Kurulu Üyesi Emre Ak ve ETUS Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Giyik konuşmacı olarak katıldı.

ULAŞTIRMA SEKTÖRÜNDEKİ TRENDLER

Panelin açılışında konuşan UITP Eğitim Direktörü Kaan Yıldızgöz, dünyada teknolojinin sürekli geliştiğini ve bu gelişimin ulaştırma sektörünü de yakından etkilediğini belirtti. Bugün Avrupa Birliği’nin (AB) 2030 yılında fosil tüketen otobüsleri yasaklamayı planladığını vurgulayan Kaan Yıldızgöz, fosil yakıtların yerini öncelikle elektrikli araçların ve diğer alternatif yakıtların almasının beklendiğini vurguladı. Ulaştırmada, elektrikli araçların dışında öne çıkan trendleri Kaan Yıldızgöz şöyle sıraladı: “Elektrikli araçlar dışında ulaşım dünyasında otonom araçlar yani sürücüsüz araçlar konusu öne çıkıyor. Sektördeki bir diğer trend olan konusu ise dijitalizasyon. Teknoloji bizim iş yapış şeklimizi ciddi bir şekilde değiştiriyor. Entegrasyon bir diğer değişim alanı. İş yapışlarında ve kurumsallaşmada da bir değişim söz konusu” dedi.  

“TÜRKİYE’DEKİ TOPLU TAŞIMA ORGANİZASYONUNU İHRAÇ ETMEK İSTİYORUZ”

Gürsel Yönetim Kurlu Üyesi Hürer Fethi Gündüz de yaptığı açıklamada, Gürsel olarak şehiriçinde 5 bin araçla personel taşımacılığı yapıyoruz. Yaklaşık 200 araca sahip Efe Tur ile de şehirlerarası otobüs taşımacılığı yapıyoruz. Türkiye’deki toplu ulaşım örnek alınan bir organizasyona sahip. Biz bunu ihraç etmek istiyoruz. Firma olarak bunu biz misyon edindik. Bizler hizmet ihracatını da artırmalıyız. En son Pakistan’da metrobüs ihalesini kazandık. Pakistan’da 250 adet hibritli otobüs ulaşım hizmeti vereceğiz. Türkiye’de hibrit araçlarla ilgili bir teşvik yok. Ama gelecek bir gün gelecek. Pakistan hibrit otobüsleri ve çevreci araçları destekliyor. Gelecekte fosil yakıtlı araçlar kalmayacaktır.

Ulaştırmada Türkiye ve İstanbul’da ciddi bir know-how birikimi var. Biz bu birikimi ihraç etmek istiyoruz. Ulaşımda önemli olan iyi planlama. İyi planlama beraberinde karlılığa da yansıyor. Zorlaşan trafikte kıt kaynaklarla ulaşımı iyi planlamak gerekiyor” diye konuştu.

EDİRNE’DE 225 ORTAKLI BİR YAPI KURDULAR, BAŞARI GELDİ

ETUS Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Giyik de yaptığı konuşmada, “ETUS, Edirne’de toplu taşıma hizmeti veren 225 ortaklı bir kooperatif. Önceden Edirne’de 7 ayrı kooperatif vardı. Bir birleşmeye gittik ve 225 ortaklı bir yapı kuruldu. Ortaklarımız keşke 5 yıl önce bunu yapsaydık diyorlar. Ortak bir havuzumuz var. Uzun yıllar biz bireysel çalıştık. Bireyselken giderler çoktu. Bu dönüşüm sayesinde giderlerimiz azaldı, karlılık ve yolcu sayısında artış oldu.  Şu an sistemi bozmak için oylamaya sunsam bir tane arkadaşım bozulması yönünde oy kullanmaz. Dönüşüm gerçekten başarı getirdi. Edirne Belediyesi’nin tüm taşıma işlerini yapıyoruz. 75 bin yolcu taşıyoruz. Aydın’dan sonra Türkiye’de ikinci sıradayız” dedi.

“KİTLE TURİZMİNDEN BİREYSEL TURİZME GEÇİŞ VAR”

Aker Yönetim Kurulu Üyesi Emre Ak ise konuşmasında, “Ben Aker Otobüs İşletmesi ve Derya Turizm’u temsil ediyorum. Aker Otobüs İşletmesi yurtiçinde hizmet veriyor. Derya Turizm turizm taşımacılığına yönelik çalışıyor. Taşıma sektörünün her aşamasında ciddi data bilgisine ihtiyaç var. Önceleri sektörde bilgi sahibi değerliydi, 2000 yılından sonra bilgiyi paylaşan daha değerli oldu. Kitle turizminden bireysel turizme geçiş var” dedi.

Etiketler :