Yerli üretim ilk tramvayı Kayseri’ye teslim etti

Yerli üretim ilk tramvayı Kayseri’ye teslim etti

Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nin gerçekleştirdiği ihaleyi kazanan Bozankaya, ilk yerli tramvayını Kayseri’ye teslim etti. Bozankaya’nın Ankara’da üretilen tramvayları, Türkiye’deki tramvay segmentinde en yüksek yolcu kapasitesine sahip, aynı zamanda Türkiye’de bugüne kadar gerçekleştirilen satın alma maliyeti en uygun tramvay projesi olmasıyla da öne çıkıyor.

Kayseri Büyükşehir Belediyesi'nin yaklaşık 42 milyon euro yatırım ile alım sözleşmesini yaptığı 30 raylı sistem aracından ilki Kayseri'ye geldi. Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, teslim alınacak araçların yüzde 100 yerli olduğunu belirtti.

Kayseri Büyükşehir Belediyesi'nin alımını yaptığı 30 raylı sistem aracından ilki, Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Suat Hayri Aka, TCDD Genel Müdürü  Ömer Yıldız ve Kayseri Ticaret Odası Başkanı Mahmut Hiçyılmaz katılımıyla incelendi. İncelemelerde Bozankaya adına Tramvay Proje koordinatörü Mehmet Özdemir liderliğindeki ekip de yetkililere bilgi vermek için bulundular.

MUSTAFA ÇELİK: “MAYIS AYINDAN SONRA HER AY YENİ ARAÇLARIMIZI TESLİM ALMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

Kayseri'ye gelecek olan 30 raylı sistem aracından ilkini teslim aldıklarını belirten Başkan Mustafa Çelik, "Bozankaya tarafından üretilen yeni aracımız, raylarımıza girmiş durumda. Bu araçlara teknik olarak sıfırıncı deniyor. Bir ay boyunca testlere tabi tutulacak. Raylar üzerinde deneme sürüşleri yapılacak. Mayıs ayından sonra da her ay yeni araçlarımızı teslim almaya devam edeceğiz. Tasarımı ve üretimi tamamen Bozankaya bünyesinde bulunan Türk mühendisleri tarafından gerçekleştirilen bu tramvay, oldukça modern ve son derece teknolojik bir taşıma aracı. Yeni araçlarımız ile günlük tramvay kullanan yolcu sayımızı 105 binden, 150 binkişiye çıkartmayı hedefliyoruz. Böylece yeni raylı sistem araçlarımız ile toplu taşıma daha da rahatlayacak” dedi.

“YERLİ ÜRETİMİN DESTEKLENMESİ İÇİN ÖRNEK OLMAK İSTİYORUZ”

Kayseri Büyükşehir Belediyesi, raylı sistem araçlarını daha önce Avrupa’daki üreticilerden temin ediyordu. Raylı sistem hattını geliştiren Kayseri, yeni araç alımı için Bozankaya’nın yerli üretim tramvaylarını tercih etti. Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik yaptığı açıklamada; “Eskiden raylı sistemler için yabancı firmalardan alım yapmak durumundaydık. Şimdi ülkemizde Türk mühendislerle çalışıp, yerli üretim araçlar temin edebiliyoruz. Bu doğrultuda raylı sistemlerde yerli üretimin desteklenmesi için örnek olmak istiyoruz” dedi.

AYTUNÇ GÜNAY: “TÜRKİYE’DE İLK DEFA KAYSERİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ İÇİN YERLİ TRAMVAYLARIMIZI ÜRETTİK”

Bozankaya Yönetim Kurulu Başkanı Aytunç Günay ise incelemelerin ardından yaptığı açıklamada; “Türkiye’de toplu taşımacılık alanında raylı sistem toplu taşıma sistemlerine ve araçlarına olan ihtiyaç giderek artıyor. Halen binlerce kilometre raylı ulaşım ağına ve yüzlerce raylı sistem aracına ihtiyaç bulunuyor. Bu doğrultuda Bozankaya olarak son teknolojiyle yeni araç projeleri geliştiriyor ve raylı sistemlere yatırım yapıyoruz. Son olarak yüksek hızlı tren üretimi için dünya devi Bombardier ile yaptığımız stratejik ortaklık bugün yerli üretici olarak kazandığımız başarının bir göstergesi. Amerika ve Avrupa’da bir çok raylı sistem projesinde yer almamızın yanı sıra Türkiye’de ilk defa Kayseri Büyükşehir Belediyesi için yerli tramvaylarımızı ürettik. Bu doğrultuda Kayseri’deki bu örnek projemizin raylı sistem ihtiyacı olan diğer yerel yönetimlerimizin de yerli üretim tercihinde etkili olacağına inanıyoruz” dedi. 

BOZANKAYA’NIN YERLİ ÜRETİMİ TRAMVAYI HAKKINDA…

Bozankaya’nın yerli üretim alçak tabanlı ve 33 metre uzunluğundaki çift yönlü tramvayları, Türkiye’de kendi segmentinde en yüksek yolcu kapasitesine sahip araçlar olma özelliğini taşıyor. Bozankaya’nın geliştirdiği tramvay, geniş ve ferah iç mekan ile oturan 66 kişi olmak üzere, toplam 392 kişilik yüksek yolcu kapasitesi sunuyor. Her iki tarafta altışar kapı ile toplam 12 kapıya sahip olan araçlarda bu kapılar sayesinde daha hızlı yolcu iniş-biniş sirkülasyonu yapılabiliyor. 

Etiketler :