Arkas’ın iştirak edeceği limana tasarım ödülü!

Arkas’ın iştirak edeceği limana tasarım ödülü!

Arkas’ın iştirak edeceği İtalya’nın La Spezia kentinde bulunan Terminal Del Golfo limanının yeniden yapılandırılması için hazırlanan proje, mimarlık ve tasarım alanında prestijli ödüllerden The Plan Awards 2016’da birinci oldu.

Arkas Holding Liman Hizmetleri Grubu tarafından işletilmek üzere 2015 yılında ortaklık sözleşmesi imzalanan Terminal Del Golfo Limanı’nın projesi mimari tasarım ödülü kazandı. Dünyaca ünlü İtalyan mimarlık dergisi The Plan’ın bu yıl ikinci kez verdiği ödüllerde proje önce uluslararası duayen mimar ve tasarımcılardan oluşan jüri değerlendirmesinde 500’den fazla proje arasından finale kaldı. Finalistler arasında değerlendirmede ise hem jüri tarafından hem de The Plan Awards web sitesi üzerinden yapılan oylamada birinci seçildi.

Terminal Del Golfo şirketi; La Spezia limanı içerisinde imtiyaz sahibi olduğu 42 bin 500 metrekarelik alanın Liman Düzenleme Planı çerçevesinde; kendi operasyonel alanını yaklaşık 80 bin metrekare denize doğru genişletilmesi ve aynı zamanda mevcut yapıların yıkılarak terminalin yeniden yapılandırılması, yeni yol ve ara birimler ekleyerek  sahip olduğu alanı geliştirilmesi ve bitişik olduğu Fossamastra mahallesi ile entegre edilmesini sağlayacak bir çalışma yaptırdı.

ÇEVRE DOSTU

Hazırlanan yeni Terminal Del Golfo Projesi;  yaklaşık 770 metre operasyonel rıhtım  alanı  ve 120 bin metrekare liman sahası öngörülerek entegre lojistik sistemleri ile  yüklerin  yönetimi, kişilerin güvenliği ve çevre üzerindeki etkisini göz önüne  alınarak yüksek standartta tasarlandı. Rıhtım ve sahalarda elektrikli SSG, RTG, RMG vinçleri kullanılması; S.Stefano arka liman alanı ile intermodal bağlantı yapılarak raylı sistem trafiğinin yüzde 50 artırılması gibi çevre dostu çözümler projede dikkat çekiyor. Ayrıca yoğun çalışma alanlarının şehirden uzaklaştırarak  sessiz çalışma  alanlarının şehre doğru yerleştirilmesi sayesinde hem çalışma alanları rasyonel hale getirilmeye çalışılıyor hem de terminalin şehir ile entegre edilebilmesi için terminal ve liman faaliyetlerinin idari ve personel hizmetleri faaliyetlerinden ayrılması planlanıyor. Değiştirilen yollarla  şehrin nefes alması  sağlanıyor. Proje içinde yeniden yapılacak binaların konteyner yığınlarını andıran  görüntüsü ile iki binanın yerleşiminin konteyner fikrini çağrıştırması da özellikle düşünülmüş. Binaların kente bakan kısmı cam üzerindeki dikey kanatlar ile bir kaleydoskop etkisiyle şehrin  görüntüsünü yansıtırken, denize bakan yüzü ise, terminalin konteynerlerden oluşan yığınlarını renkli bir gölgelendirme ile yansıtıyor.

100 MİLYON EURO YATIRIM  YAPACAK

Terminal del Golfo limanını yeniden yapılandırma projesi kapsamında,100 milyon euro yatırımla üst ve alt yapı çalışmaları gerçekleştirilecek. Yıllık 130 bin TEU’luk kapasitesi 600 bin TEU kapasiteye yükselecek. Akdeniz’in merkezinde ve Orta Avrupa’ya yakın lokasyonda olan Terminal del Golfo Avrupa’ya açılan bir kapı görevi görüyor. Terminal’den gerçekleşen yükleme ve tahliye operasyonlarının yüzde 80’i lokal, yüzde 20’si ise transit yüklerden oluşuyor. Arkas Batı Afrika’ya giden yükler için Terminal del Golfo'yu aktarım merkezi yaparak armatörlük şirketi Arkas Line'ın servislerini de destekleyecek. Terminal’in artırılmış kapasitesi ile 2018 yılında operasyona başlaması planlanıyor.

Etiketler :